Fästingrecept 95 kr direkt i mobilen, ladda ner Evidensia-appen.

Omhändertagande av övergivna fågelungar

 Det är ofta en stor glädje om ens fågelpar häckar och lägger ägg. Att följa föräldrarnas omsorger om ägg och ungar samt se dessa växa är en fascinerande upplevelse. Tyvärr blir det ibland något som går fel. Föräldrarna kanske inte bryr sig om ungarna alls, matar dåligt, plockar ungarna eller i värsta fall är aggressiva mot ungarna. Omhändertagande av övergivna fågelungar är en utmaning.

Vad skall man göra om inte lämpliga adoptionsfåglar finns? Vill man rädda livet på fågelungarna genom handuppfödning skall man förbereda sig för ett hårt och besvärligt arbete. Här följer lite översiktliga råd om hur man kan gå tillväga vid omhändertagande av övergivna fågelungar.

Hur gör man vid omhändertagande av övergivna fågelungar?

Är ungarna alldeles nykläckta och från början inte matas av föräldrarna måste man ta bort dessa och lägga dem i någon form av ”kuvös” som håller en jämn temperatur på ca 38-39 grader. Ungarna bör ligga tillsammans och eventuella okläckta ägg bör vara med som ”värmestenar” och stöd för ungarna. Bäst är att lägga dem i något skålformat med papper i botten som bytes så snart någon av ungarna haft avföring.

Till en början bör man mata nykläckta ungar varannan timme med mycket tunnflytande välling. Speciell fågelvälling finns att köpa i vissa välsorterade zoo-affärer. Får man inte tag på detta omedelbart kan man inledningsvis använda majsvälling för småbarn. Det är mycket viktigt att vällingen är kraftigt utspädd (vattentunn) åt de nykläckta. Oftast får man hjälpa ungen att hålla upp huvudet i början då man matar. Man kan använda en pipett, en liten plastspruta eller en sked. Stimulera ungen i mungiporna så tar den emot maten bättre. Krävan skall fyllas så pass mycket att den putar ut som en liten bulle på halsen, den skall dock inte se sprängfylld ut. När krävan är tom är det dags att fylla på igen.

Mata dygnet runt eller inte?

Det råder delade meningar om man skall mata dygnet runt den första tiden eller bara mata dagtid. Det finns inga belägg för att föräldrafåglar i naturen matar hela natten. De flesta vill nog ändå vara på den säkra sidan och mata dygnet runt de 3-4 första dagarna. Ungen kommer att växa mycket fort och ju större den blir desto mer sällan matar man den. Viktigt är också att vällingen skall göras successivt allt tjockare. Från att ha varit vattentunn skall den vara gröttjock när fågeln är så stor att den kan börja avvänjas. Temperaturen skall också successivt sänkas i takt med att ungen växer. När fjädrar börjat växa ut och fågeln kan sitta upp och hålla huvudet uppe räcker det med normal rumstemperatur. Då brukar man vad gäller matningen ha kommit till det stadium då vällingen är tjock som vaniljkräm och ges 4-6 ggr/dag.

Förutom matning och värme är det viktigt för en liten fågelunge att den hålls ren och att den blir pysslad med. Föräldrafåglar slösar mycket tid och omsorg på att putsa ungarna och socialisera dem. Även vid handuppmatning bör man efterlikna dessa beteende för att få en så harmonisk fågel som möjligt. Ungarna skall kelas med och pratas med samt putsas varje dag. Slösa kärlek på dem, för mycket kan de knappast få. När de börjar få fjädrar kan man försiktigt peta bort höljet runt de nyutkomna fjädrarna så att fjädern öppnar upp sig och var noga med att hålla rent runt näbben, på halsen och runt analöppningen där de oftast blir kladdiga.

Avvänjning

När ungen är flygfärdig är det dags att börja avvänjningen. Räkna med att detta tar ett par veckor. Man börjar med att sätta in mat i buren så att fågeln får plocka med detta. När intresse för maten ses kan man successivt börja dra ned på matningsmängden. Se dock till att fågeln verkligen börjar äta av sin mat i buren och att den äter bättre och bättre i takt med att matningen minskas. Var inte för otålig med detta, en fågel lär sig äta själv så småningom även om det tar lite tid. Inte förrän man är halt säker på att fågeln kan försörja sig på egen hand skall man sluta med matningen eller låta fågeln byta hem.

Skötselråd papegojfåglar »

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen