Kattens hälsa - 7 steg för god katthälsa

Kattens hälsa - 7 steg för god katthälsa

Katt är det vanligaste husdjuret i Sverige och kanske är du en av alla kattägare? Oavsett om du är van eller ovan kattägare, har inne- eller utekatt, har en ny kattunge eller en trogen senior, så är det viktigt att känna till vad din katt behöver för att må så bra som möjligt. Att helt enkelt ha en god katthälsa.

Tidiga upptäckter och förebyggande insatser kan öka välmående och minska risk för både skada och sjukdom. På denna sida går vi igenom 7 steg för en god katthälsa.

Evidensia Djursjukvård

1. Vaccination

Förutom regelbunden genomgång och kontroll av din katt så finns det några andra saker som är lite extra viktiga för din katts hälsa och välmående. Det gäller bland annat vaccination mot smittsamma eller allvarliga sjukdomar. I Sverige använder vi framförallt vaccin som skyddar mot kattpest och kattsnuva. Genom att vaccinera din katt skyddar du inte bara den utan även andra katter eftersom du bidrar till minskad smittspridning på alla platser där katter möts.

Läs mer om vaccination

Evidensia Djursjukvård

2. Fästingskydd

Även om det är relativt ovanligt att katter blir allvarligt sjuka av fästingbett så finns det fall där läget blir så pass akut att veterinärvård krävs. Därför kan det vara bra att använda lämpligt fästingpreparat och att gå igenom katten efter varje utomhusvistelse. Särskilt om ni bor på orter där ni vet att det finns fästingar. Och tänk på att fästingsäsongen kan pågå året om. Så länge det är minst 5 plusgrader är fästingen aktiv.

Läs mer om fästingburna sjukdomar

Evidensia Djursjukvård

3. Tandkoll

En annan viktig del är mun och tänder. Om du tycker det är svårt att få till en bra rutin kring tandborstningen på din katt så är du inte ensam. Det är svårt och många kattägare undviker därför även att titta sin katt i munnen överhuvudtaget. Så länge katten äter och dricker vill de flesta av oss tro att munhälsan är god men så enkelt är det inte. Katter är mästare på att kompensera och anpassa sig. De fortsätter att äta trots eventuell skada, inflammation, smärta eller liknande.

Tandrelaterade problem och sjukdomar kan bli mycket plågsamma för din katt och långt ifrån alla försäkringar täcker den typen av ingrepp och behandlingar. Därför är det extra viktigt att du känner till hur du hjälper din katt till god munhälsa.

Läs mer om hur du sköter om din katts mun och tänder

Evidensia Djursjukvård

4. Viktkoll

Denna del blir viktigare och viktigare i takt med att övervikt ökar hos våra katter. En utekatt får ofta naturlig och nödvändig rörelse medan en innekatt kan behöva lite hjälp med aktivering, lek och rörelse. Därför är det egentligen inte alls konstigt att övervikten ökar. Du känner säkert till att för mycket stillasittande är ett växande problem hos oss människor i dagsläget och i slutändan påverkar det även våra djur.

Eftersom övervikt ökar risk för sjukdom och kortare livslängd så gör det stor skillnad för din katt om du erbjuder den en bra och sammansatt kost i kombination med varierad fysisk aktivitet på daglig basis.

Läs mer om övervikt hos djur
Läs mer om vikten av fysisk aktivitet och rörelse

Evidensia Djursjukvård

5. Foder

Ett bra och effektivt sätt att hålla vikten på sin katt är att ge den ett bra helfoder från en seriös aktör. På så vis kan du känna dig trygg med att den får i sig det den behöver utan att den ökar eller minskar i vikt. Genom att följa påsens anvisade dosering säkerställer du att din katt äter rätt mängd mat och att balansen mellan energi och näring är noggrant anpassad och uträknad av kunnig expertis. Det påverkar inte bara vikten utan även generellt välmående och framtida risk för insjuknande i överviktsrelaterade sjukdomar.

Läs mer om foder till katt

Evidensia Djursjukvård

6. Knölkoll

Vi är många som förknippar knölar med något obehagligt och elakartat men de allra flesta knölar är ofarliga och inte alls kopplade till cellförändringar eller tumörer. Trots det är det viktigt att du regelbundet känner igenom din katt så att du upptäcker eventuella knölar så tidigt som möjligt. En oupptäckt och obehandlad knöl kan i värsta fall växa till, börja klia, sitta i vägen, bli öm och inflammerad, börja blöda eller liknande.

Läs mer om knölar och se film om knölkollen

Evidensia Djursjukvård

7. Kastration

Kastration är inget givet steg för god hälsa men det kan innebära hälsorelaterade fördelar så därför vill vi ta upp det här. Den mest uppenbara fördelen för alla katter är förstås att kastration kan förebygga och lindra/bota allvarliga sjukdomar så som livmoderinflammation och tumörbildning på äggstockar och juver. Andra fördelar kan vara att minska könsbundna beteenden som skapar stark stress hos våra katter. I juni 2020 uppdaterade Jordbruksverket också sina djurskyddsregler och som en del i dessa gäller att katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat vis förhindrade att föröka sig okontrollerat.
Oavsett anledning så uppmanar vi dig att rådgöra med veterinär innan du låter kastrera din katt.

Läs mer om för- och nackdelar med kastration

Evidensia Djursjukvård

Vill du läsa mer?

På Djurvårdguiden hittar du artiklar, goda råd och tips.

Evidensia Djursjukvård

Evidensia-appen

Videokonsultation med våra veterinärer.

BOKAVåra kliniker

Hitta din veterinärklinik hos oss på Evidensia.

HITTA KLINIK