Foder till katt

Vad är ett bra foder till katt? Hur ofta ska katten utfodras? Torrfoder eller våtfoder? Köpt eller hemlagat? Hur mycket ska katten äta?

Vilket foder din katt får spelar stor roll för hur den mår. För att tillgodose kattens näringsbehov måste maten innehålla en balanserad mängd av olika näringsämnen och ett balanserat energiinnehåll.

Det är skillnad på katters och hundars behov. Katter behöver mer protein och fett än hundar. De behöver också aminosyran taurin som inte finns i hundmat. Du ska alltså inte ge din katt hundmat.

 

Vilket foder och hur stor mängd foder din katt får spelar stor roll för hur den mår. 

Forskning på kattfoder

Det forskas mycket på våra katters foder. Forskning visar tydligt att näringsbehovet beror av var i livet katten är. Faktorer som ålder, storlek/ras, vikt, utekatt eller innekatt och hur aktiv den är, spelar alla en stor roll för vilket foder du ska välja. Energibehovet skiljer sig mycket åt mellan utekatter och innekatter. Det finns förstås också katter som är sjuka eller överkänsliga mot något som behöver särskild kost anpassad efter det.

Olika typer av foder till katt

Ett bra helfoder innehåller alla de näringsämnen katten behöver. Protein, fett, mineraler och vitaminer i rätt proportion. Om katten får ett bra helfoder i rätt mängd behöver den inga extra tillskott. Helfoder finns som torrfoder, konserv(blöt)foder och färskfoder.
Vilken typ av foder är då bäst? Det går inte att säga. Det viktiga är att alla de näringsämnen katten behöver finns i det foder man ger den.

Torrfoder

Det finns varianter för alla behov och fodret är lätt att hantera och förvara. Dessutom har torrfodren lång hållbarhet.

Konservfoder (våtfoder)

Blötmat är en viktig del i kattens kost och fungerar såväl tillsammans med torrfoder eller som enda mat. Generellt är katten dålig på att dricka och få i sig tillräckligt med vätska. Våtfoder hjälper till att fylla det vätskebehovet som kattens kropp har. Våtfoder liknar kattens naturliga föda på grund av matens höga proteinhalt och vätskehalt. Många katter tycker också att våtfoder är mer smakrikt än torrfoder.

Färskfoder

Det finns också olika sorters färskfoder som innehåller alla de näringsämnen katten behöver. Det finns dock risk för bakterietillväxt i färskfoder. Vissa av dem kan vara sjukdomsframkallande (till exempel Salmonella och Campylobakter) och andra kan bära gener som gör dem resistenta mot flera antibiotikagrupper (multiresistenta). Katter som äter färskfoder kan vara bärare av sjukdomsframkallande och multiresistenta bakterier och därför kan färskfoder utgöra en risk, inte bara för djur, utan även för människor som hanterar färskfoder och avföring från djur på färskfoderdiet. 

Hemlagat foder

Att laga egen mat till sin katt kräver mycket kunskap och tid. Det är svårt att få maten optimerad för kattens behov och rekommenderas som regel inte. Risken är stor att man inte hittar rätt balans av näringsämnen om man inte är mycket påläst om de olika näringsämnena och olika individers behov utifrån ålder, storlek, aktivitetsnivå, med mera.

Middagsrester till katten?

Det är svårt att hålla ordning på mängden foder katten får i sig om man ger den sina egna middagsrester. Det kan också göra katten kräsen. Vissa ingredienser i vår mat är direkt farlig för våra katter, till exempel lök, choklad, russin och vindruvor. De är ofta också känsliga för starkt kryddad mat. Matrester kan, om de ges i större mängder, också ge överskott eller brist på näringsämnen och förstås leda till övervikt om det ges utöver den vanliga foderransonen.

Varierad kost

Snabb viktminskning kan skada kattens lever. Man måste se till att de äter av sitt foder och inte svälter sig. Om de tröttnar på att äta samma kan man prova att växla mellan olika sorter och smaker på maten. Många katter tycker om att äta varierad kost.

Mängden foder till katt

Det är individuellt om man kan ha foder framme hela tiden eller inte. Hos vissa katter fungerar det utan att de äter för mycket. Hos andra leder fri tillgång till foder till att katten äter för mycket och blir överviktig. Då ska man förstås inte ha mat framme hela dagen utan ge en viss mängd foder på vissa tider under dygnet. Allmänt kan sägas att det optimala sättet att utfodra katten för att bibehålla hälsosam vikt, god matsmältning och intresse/aptit för maten är att dela upp varje dagsranson på styrda mattider.

Den mängd foder som rekommenderas på förpackningen stämmer inte alltid helt med vad just din katt behöver. Behovet är individuellt och beror förstås bland annat på hur mycket katten rör på sig. Börja med att ge enligt rekommendation på förpackningen, men var beredd att öka eller minska mängden något om katten inte håller ett bra hull. Fråga i din butik om du är osäker.

Olika foder till olika åldrar

Kattungar

Välj ett foder som ger all näring din kattunge behöver. Det är viktigt för kattungens hälsa under resten av dess liv att den äter bra som liten. Kattungen behöver mer energi, protein och kalcium i fodret än den vuxna katten för att växa och utvecklas på ett bra sätt.

Foder till vuxen katt

När din kattunge fyller 1 år räknas den som vuxen när det gäller vilket foder den bör få. Så är det även om katten fortfarande beter sig som en busig kattunge. Den växer inte längre och behöver inte så mycket energi som en kattunge. Det är alltså dags att byta foder. 
Låt katten gå över till det nya fodret gradvis. Ungefär en veckas övergång brukar vara lagom. Det kan bli problem med matsmältningen vid hastig övergång.

Foder till den seniora katten

Vid cirka 7 års ålder räknas katten som äldre vuxen och då förändras näringsbehovet på nytt. Matsmältning, leder och ämnesomsättning förändras på äldre katter. Förändringarna kan i viss mån motverkas med rätt näring. Äldre katter rör sig också mindre och behöver ofta mindre energi i fodret.

Kastrerade katter

Kastrerade katter riskerar att bli överviktiga. Det är därför bra att ge dem ett särskilt foder för kastrerade katter. Efter kastrering får katten oftast en ökad aptit och i kombination med att ämnesomsättningen minskar ökar risken för övervikt. För att förebygga övervikt är det därför ett bra val att direkt efter kastrationen gå över till ett foder anpassat för kastrerade katter.

Olika fodermärken

De olika märkena skiljer sig åt i både kvalitet och pris. De märken som utvecklar sitt foder utifrån evidensbaserad forskning och i samarbete med veterinärer, samt använder högkvalitativa ingredienser med rätt balans av nödvändiga näringsämnen, är förstås att föredra framför andra foder. Evidensias butiker rekommenderar Purina, Hill’s och Royal Canin.

Placering av foder

Katten vill inte ha fodret nära kattlådan. En del katter tycker inte heller om att ha vattenskålen placerad intill matskålen. 

Vatten

Många katter är dåliga på att dricka. Det är bra att ha flera vattenskålar tillgängliga på olika ställen i hemmet. Katter gillar inte när morrhåren går emot kanten på vattenskålen. Därför är det bra med låga, breda skålar. Katter är oftast mer intresserade av att dricka från rinnande vatten än det som står stilla i en skål. Många gånger kan en vattenfontän vara en god investering!
För katter som dricker väldigt dåligt kan det vara en fördel med konserv/blötfoder istället för, eller som komplement till, torrfoder. Då får de i sig vätska med fodret.

Mjölk

Det är ganska vanligt att katter ges mjölk. Vuxna katter kan dock inte bryta ner mjölksocker (laktos) och mår inte bra av mjölk. Kattungar ska inte heller ges mjölk, annat än från mamman.

Övervikt

Håll koll på kattens vikt. Det finns flera sjukdomar och problem som följer med övervikt. Det ökar till exempel risken för diabetes och urinvägsproblem. En överviktig katt orkar mindre, får sämre rörlighet och skadar sig lättare. Den sämre rörligheten kan i sin tur leda till att katten tvättar sig sämre och får problem med huden.

Om din katt är överviktig ska du välja ett foder för att på ett hälsosamt och effektivt sätt banta den. På Evidensias djursjukhus och djurkliniker får du hjälp med att räkna ut din katts idealvikt och vilken fodermängd just din katt ska ha. Det finns utmärkta bantningsfoder att köpa som när de används korrekt fungerar mycket bra.

Problem med foder till katt

Var uppmärksam på din katt. En blank och fin päls är ett bra tecken på att fodret fungerar. Är den inte det kan foderbyte hjälpa. Men matt och dålig päls kan också bero på sjukdom. Kontakta veterinär om du misstänker att något inte står rätt till.

Om fodret inte skulle fungera kan det också märkas på avföringen. Den kan bli hård eller lös.

Onormal avföring kan också vara tecken på sjukdom. Kontakta din veterinär!

Veterinärfoder

Om katten blir sjuk eller drabbas av allergi eller övervikt kan ett så kallat veterinärfoder vara hela eller en del av behandlingen. För att ge dessa foder är det viktigt att djuret har fått en diagnos då dessa foder är anpassade för just den diagnosen.

Det finns massor av medicinska foder från olika leverantörer på marknaden. De leverantörer som rekommenderas av Evidensia har valts ut för att de håller hög kvalitet, har en hög produktsäkerhet och tar fram sina recept genom noggrann forskning.

Evidensias butiker

I anslutning till Evidensias djursjukhus och kliniker har vi alltid en butik. De kan skilja sig åt i storlek och utbud men mycket är gemensamt. Vi väljer ut sortimentet genom noggranna kontroller av tillverkare och råvaror och bara sådant vi själva skulle ge till våra egna djur hamnar på våra hyllor.

Vi har stor kompetens inom kost- och näringslära och vår personal är duktig på kostrådgivning. Hos oss kan du komma förbi för kostnadsfri rådgivning om vad just ditt djur behöver äta för att må bra.

Att ge sitt djur ett bra foder är en investering i dess hälsa!

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen