Allt om katters tandtyper

Allt om katters tandtyper

Avsnitt 2 i Evidensias tandskola för katt

Har katter mjölktänder och visdomständer? – Så här funkar kattens mun

I avsnitt två svarar tandveterinär Hedvig Armerén bland annat på följande: Hur är kattens mun uppbyggd? Hur många tänder har katten? Hur är det med mjölktänder och visdomständer? Hur skiljer sig kattens mun från människans och kan en katt behöva tandställning?

Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din katt till god mun- och tandhälsa!

Föds katter med tänder eller är de tandlösa? När får de tänder i så fall?

Katter föds tandlösa och får normalt settmjölktänder vid 4-6 veckors ålder.

Har katter mjölktänder som tappas och ersätts av nya eller får de sina ”riktiga” tänder från början?

Precis som vi så får de först mjölktänder som ersätts av permanenta tänder vid 4-6 månaders ålder.

Vilken typ av tänder har katter i sin mun och vad används de till?

Katter har framtänder, hörntänder och kindtänder som alla används till olika saker. De små framtänderna används framförallt till puts och rengöring av pälsen medan hörntänderna huvudsakligen används vid jakt och slagsmål. För att äta och slita sönder byten så använder katten sina kindtänder. Det kan låta märkligt, men eftersom katter är strikta karnivorer (köttätare) är deras kindtänder spetsiga och inte försedda med platta tuggytor som hos oss människor och andra växtätande djur.

Hur många tänder har en katt generellt sett och skiljer det sig mellan olika raser?

Det är ingen skillnad i antal tänder mellan olika raser. Däremot har katter färre mjölktänder än permanenta tänder. En kattunge med alla tänder intakta har 26 mjölktänder som byts ut mot 30permanenta tänder när katten är ungefär ett halvår gammal.

Hur skiljer sig förutsättningar i kattens mun beroende på ras?

Det är inte så stor skillnad mellan de olika raserna. En del raser har dock större benägenhet till sämre relation mellan över- och underkäke vilket påverkar risken för bettfel.

Är tandens uppbyggnad precis som vår med pulpa, rot, emalj och så vidare?

Ja. Det stämmer. Uppbyggnaden är exakt densamma.

Har katter saliv och har den samma uppgift i munnen som hos oss människor?

Visst har katten saliv. Den hjälper inte bara till att hålla tänderna rena utan innehåller också enzymer som underlättar matsmältningen.

Har katter extra starkt immunförsvar i munnen?

Alla rovdjur, som katten är, har ett extra starkt immunförsvar i munnen. Det behövs eftersom rovdjur kommer i kontakt med mycket bakterier i samband med jakt och när de äter sina villebråd.

Kan katter ha över-/underbett och hur påverkas de av det?

Det förekommer över- och underbett hos katter men det vanligaste bettfelet är snarare att underkäken är för bred för överkäken. Det medför att katterna med detta bettfel biter sig i underkäkens tandkött med överkäkens spetsiga kindtänder vilket skapar smärtsamma sår som kan bli infekterade om bettfelet inte åtgärdas.

Kan en katt få, och bli hjälpt av, tandställning?

Katter brukar generellt sett inte acceptera att ha främmande saker i munnen så behandling som skulle kunna avhjälpas med tandställning (typ bettfel) korrigeras istället genom att man tar bort, eller kortar ned, de tänder som orsakar skadan. Tandställning används i stort sett aldrig till katt.

Alltså:

  1. Katter föds tandlösa och tappar alla sina mjölktänder före sex månaders ålder.
  2. Katter är karnivorer (köttätare) och har därför bara spetsiga tänder utan platta tuggytor.
  3. Katter kan ha smärtsamma bettfel, låt därför en tandkunnig veterinär kontrollera bettet för att undvika onödigt lidande.

I nästa avsnitt får du lära dig allt du behöver veta om hemskötsel av kattens mun och tänder.

Håll utkik!

I nästa avsnitt: Hemskötsel, så tar du hand om kattens tänder i vardagen

Vad gäller ifråga om tandborstning, kost och foder, småätande, godis? Finns det raser där man måste vara extra noggrann? Ålder och hemskötsel för kattunge, senior katt med mera.

Bra tandvård är viktigt

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med din katts tandvård. Hitta en klinik som du kan besöka för att få hjälp.
LÄS MER