Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.
Veckokoll för hund: tassar och klor

Veckokoll för hund: tassar och klor

Avsnitt 2 i Evidensias veckokoll

Varför är det viktigt att hålla koll på hundens tassar och klor?

Eftersom hunden använder alla sina fyra tassar när den går, springer och är aktiv så är den helt beroende av dem för att ta sig fram. Smärta, klåda eller sjukdom i en eller flera tassar blir därför väldigt smärtsam och kan dessutom förvärras eftersom de utsätts för tryck och smuts vid varje promenad. Likaså om hunden kommer åt att slicka där tassen är skadad eller infekterad.

Vilken typ av åkommor och problematik kan uppstå?

Klor som inte klipps ner regelbundet kan brytas av, växa inåt eller fastna. I värsta fall kan de bli infekterade eller till och med ramla av.

Så här ser en frisk klo ut

När det gäller trampdynor så kan de drabbas av skador eller eksem och klåda i någon form (tassarna är en del av hundens hud). Vid skador så som skärsår eller liknande behöver de ofta behandlas och sys ihop av veterinär för att kunna läka fint. Annars finns stor risk för att trycket vid varje steg särar på sårkanterna och förhindrar att de växer ihop.

I övrigt så kan hundens tår, precis som alla kroppens leder, drabbas av artros eller frakturer.

Hur ska friska tassar och klor se ut och ”bete” sig?

Friska klor är korta, rena och oömma. Friska tassar är oömma, har en fin torr hud med neutral lukt och friska trampdynor är torra, tjocka och oömma.

Vad ska man som hundägare vara uppmärksam på?

Om hunden håller upp en tass, haltar eller blir halt på ojämnt underlag är risken stor att den drabbats av en skada på tassen. I första hand kan det vara bra att undersöka tassen på egen hand för att se om man som djurägare kan hitta tecken på sjukdom eller främmande kropp så som sticka, tagg eller packad snö i pälsen mellan trampdynorna.

När bör man uppsöka veterinär?

När tassen visar tecken på skada eller sjukdom bör man kontakta veterinär. Det gäller även vid hälta på en eller flera tassar.

Alltså:

  • Vänj din hund vid hantering och gör det till en vana att gå igenom din hund varje vecka.
  • Passa på när ni kelar och var uppmärksam på alla typer av förändringar.
  • Rådfråga alltid veterinär om du upptäcker något som är annorlunda eller verkar besvära din hund.

Så gör du en veckokoll

Vår veterinär visar hur du själv kan göra en veckokoll av tassar och klor på din hund.

SE FILMEN