Veckokoll för hund: mun och tänder

Veckokoll för hund: mun och tänder

Avsnitt 3 i Evidensias veckokoll

Varför är det viktigt att hålla koll på hundens mun och tänder?

Hunden är beroende av fungerande mun och tänder för att få i sig föda. En vanlig missuppfattning är att en hund slutar äta om den lider av tandvärk eller något annat problem i munnen men hundar fortsätter oftast att äta trots kraftig tandvärk eller till och med om den har en stor blödande tumör i munnen. Därför är det viktigt att som hundägare regelbundet titta i hundens mun och kontrollera tand- och munstatus.

Vilken typ av åkommor och problematik kan uppstå?

Precis som människor kan hundar drabbas av både plackbildning och tandsten. Om dessa inte åtgärdas kan de orsaka tandköttsinflammation som leder till inflammerade tänder och tandlossning. Inflammerade tandrötter kan dessutom utvecklas till bölder som svullnar upp runt käken eller som skapar ett flöde av rinnande var från en näsborre i nosen.

Andra åkommor kan såklart vara skador på tunga eller kind samt rena tandskador som uppkommer vid lek med pinnar och stenar eller bus med annan hund. Om den skadade tandens pulpa blottas innebär det konstant och ihållande smärta som behöver behandlas av veterinär.

Sen kan hundar också av drabbas både god- och elakartade tumörer i munnen. Oavsett sort kan dessa leda till infektioner eller svårigheter att tugga eller svälja.

Hur ska en frisk mun se ut och ”bete” sig?

En frisk mun ska ha hela vita tänder med en neutral och fräsch andedräkt. Munslemhinnan ska vara slät med en ljust rosa färg precis som tandköttet. Det sistnämnda ska förstås inte blöda och det ska också vara fritt från utväxter.

Vad ska man som hundägare vara uppmärksam på?

Det är viktigt att ha koll på andedräkten eftersom illaluktande andedräkt ofta är första tecknet på att något inte står rätt till i munnen. Det är också viktigt att hålla utkik efter plack och tandsten eftersom dessa kan leda till allvarligare tillstånd om de inte tas bort. Det kan ofta göras genom regelbunden tandborstning.

Även om hundar ofta kompenserar så att de kan fortsätta äta trots skada eller smärta så är det viktigt att man som hundägare är uppmärksam på alla avvikelser från hundens normala ätbeteende. De kan bero på besvär i munnen. 

När bör man uppsöka veterinär?

Vid olycka där en tand skadas bör man alltid uppsöka veterinär. Likaså om hunden har illaluktande andedräkt, inte äter som vanligt eller om du ser att tandköttskanten och tänderna har en ful beläggning. Dessa symtom beror troligtvis på tandköttsinflammation och eventuellt även inflammationer nere i tandrötterna.

Alltså:

  • Vänj din hund vid hantering och gör det till en vana att gå igenom din hund varje vecka.
  • Passa på när ni kelar och var uppmärksam på alla typer av förändringar.
  • Rådfråga alltid veterinär om du upptäcker något som är annorlunda eller verkar besvära din hund.

Vill du läsa mer om hundens tänder kan du ta del av vår tandskola för hundar.

Så gör du en veckokoll

Vår veterinär visar hur du själv kan göra en veckokoll av mun och tänder på din hund.

SE FILMEN