Hur stor bur behöver en kanin?

Hur stor bur behöver en kanin?

Här ska du tänka, ju större bur desto bättre. Det finns storlekskrav på kaninburar som regleras i djurskyddslagstiftningen. På Jordbruksverket hittar du information om hur stor yta en kanin minst ska ha. Detta är dock minsta yta som anges. Om du ska ha din kanin inomhus bör du placera buren där du eller familjen spenderar mycket tid så att den får sällskap. I buren ska det finnas strömaterial. Många kaniner som lever inomhus fungerar utmärkt som frigående i hemmet, där de lär sig gå på en låda för att göra sina behov.

Om kaninen ska bo utomhus bör buren vara väderskyddad och placeras så att kaninen själv kan välja när den vill vara i solen eller kunna finna en skuggig plats. En kanin kan bo i sin bur utomhus även under vintermånaderna. Dock är det viktigt att buren är upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån.  Kaniner som bor ute på vintern behöver kunna värma sig med hjälp av exempelvis halm eller värmelampa. I kaninens bur ska det också finnas en hylla som den kan sitta på eller gömma sig under. Det är viktigt för kaninen att ha tillgång till gömställen.  

I naturen lever kaniner i kolonier med underjordiska gångar som de kan fly ner i vid fara och för rovdjur. Därför behöver även tama kaniner gömställen med flera ingångar så att de inte behöver känna sig trängda. Gömställen kan exempelvis vara tunnlar, lådor eller hyllor. Kaninens boplats ska också vara rymningssäker och andra djur ska inte komma åt att skada kaninen.

Evidensia Djursjukvård

Behöver kaniner sällskap?

Kaniner trivs bäst i par eller grupp men det är inte alltid lätt att få dem att fungera tillsammans ändå.
Evidensia Djursjukvård

Inköpslista till kanin

En kanin behöver bland annat en stor bur med sitthylla och fri tillgång till hö och vatten.
Evidensia Djursjukvård

Vad ska en kanin äta?

Kosten till en kanin ska därför till allra största delen utgöras av hö och vatten. Kaninen ska äta minst 80% hö och hö ska alltid finnas tillgängligt för kaninen.
Evidensia Djursjukvård

Vilken kanin ska jag välja?

Här finns det en hel del att tänka igenom innan du bestämmer dig. Olika kaninraser kan variera i storlek, ha olika färger, öron, kroppsbyggnad och olika lång päls
Evidensia Djursjukvård

Aktivering av kanin

Kaniner tycker om att gräva, skutta, leka och gnaga. För att kunna tillfredsställa kaninens behov krävs utrymme och rätt förutsättningar.
Evidensia Djursjukvård

Skötsel av kanin

Klappa och känn mycket på din kanin så att du lär dig hur den brukar kännas och kan fånga upp om något känns eller ser annorlunda ut.
Evidensia Djursjukvård

Fler tips och råd

På Djurvårdguiden delar vi med oss av artiklar, goda råd och tips. Här är några populära inlägg kring kanin:

 • Foder

 • Vaccination

 • Vanliga sjukdomar

 • Tandproblem

 • Kastration
 • Videosamtal med veterinär

  Vill du fråga veterinär om något kan du göra det smidigt via videosamtal direkt i din mobil med Evidensia-appen.

  Ladda ner

  Hitta klinik

  Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

  Hitta närmaste klinik