Allt om hundars tandtyper

Allt om hundars tandtyper

Avsnitt 2 i Evidensias tandskola för hund

Nu är det dags för avsnitt nummer två i Evidensias tandvårdskola! I detta avsnitt svarar tandveterinär Hedvig Armerén bland annat på följande: Hur är hundens mun uppbyggd? Hur många tänder har den? Hur är det med mjölktänder och visdomständer? Hur skiljer sig hundens mun från människans och kan en hund behöva tandställning?

Föds hundar tandlösa eller har de alla sina tänder från början?

Hundar föds helt tandlösa men mjölktandsanlagen ligger väl förberedda för utväxt i käkbenet så redan efter fyra till sex veckor brukar de första tänderna titta fram. Det gäller oavsett ras.

Är det mjölktänder eller deras ordinarie tänder som kommer då?

Det är mjölktänder som de har i cirka fyra till sex månader. Efter det så brukar de allra flesta hundar ha tappat sina mjölktänder. Det kan alltså vara så att hunden går runt med lösa tänder en period. Oftast är valpen helt opåverkad av att mjölktänderna lossnar, men det förekommer att vissa hundar luktar lite illa i munnen eller att deras behov av att bita i saker ökar fram till dess att deras riktiga tänder vuxit ut.

Vilka tänder har en vuxen hund?

Precis som vi människor så har hundar kindtänder, hörntänder och framtänder. Däremot har de inga visdomständer. Vi skiljer oss också åt på det viset att hundens viktigaste tänder är hörntänderna medan det för människor är kindtänderna. Anledningen är förstås att de använder hörntänderna till att jaga villebråd, slåss och till att bära.

Hur många tänder har en hund generellt?

En fullvuxen hund har normalt sett 42 tänder. Konstigt nog gäller det för alla raser oavsett storlek på mun och käke. För att det ska vara möjligt och att alla tänder ska få plats så skiljer sig både storlek på tänderna och dess placering i munnen.

Sedan är det relativt vanligt att hundar inte får alla sina 42 tänder. Oftast beror det på genetiska faktorer. Det kan helt enkelt saknas anlag för en viss tand. Det kan också vara så att tanden finns men inte växer ut. Hittar man en sådan tand så bör man vara uppmärksam. Beroende på var och hur den sitter kan den orsaka olika typer av obehag och problem. Ibland är det helt enkelt nödvändigt att operera bort ett tandanlag ur käken.

Hur är hundars tänder uppbyggda?

Hundens tänder utgörs av pulpa (rotkärl och nerver), tandben och emalj. Tandben är det huvudsakliga materialet och det som utgör själva tanden. Ovan tandköttet täcks den av ett skyddande lager emalj och nere i tandköttet omsluter och skyddar tandbenet pulpan. Man kan tänka sig ett ägg där gulan är pulpan och vitan är tandbenet.

Har hundar saliv och har den samma uppgift i munnen som hos oss människor?

Precis så är det. Även hundars saliv innehåller enzymer som bryter ner mat, tvättar och rengör precis som hos oss människor.

Varför dreglar vissa hundraser och vad är egentligen drägel?

Drägel är saliv och det finns egentligen två huvudsakliga anledningar till att en hund dreglar. I vissa fall beror det på att läpparna har en form som gör det svårt för hunden att behålla saliven i munnen. I andra fall beror det helt enkelt på det mentala stimuli som uppstår när hunden känner lukten av, eller får syn på, mat. Kroppen ökar mängden, och frisätter extra, saliv för att hantera och bryta ner maten.

Har hundar extra starkt immunförsvar eftersom de klarar av att slicka på allt möjligt?

Hundar har ett fantastiskt immunförsvar i munnen och det är förmodligen en utveckling av att de, i det vilda, inte skulle ha överlevt annars. De som inte har haft tillräckligt starkt immunförsvar har helt enkelt dött ut innan de hunnit fortplanta sig, en form av ”survival of the fittest”.

Kan hundar ha över-/underbett och hur påverkas de av det?

Ja, det är förhållandevis vanligt och med hundars långa och vassa tänder kan över- eller underbett orsaka relativt stora skador och besvär. Till skillnad från oss människor har hundar ofta ont av sina bettfel.

I stort sett alla trubbnosiga hundar har underbett, medan spetsnosiga raser snarare tenderar till överbett. Båda varianterna kan vara lika smärtsamma och veterinär bör ta en ordentlig titt för att rekommendera lämplig behandling.

Kan en hund få, och bli hjälpt av, tandställning?

Det är mycket ovanligt, men kan förstås hjälpa i sällsynta fall. Det är inte tillåtet att sätta in en tandställning på grund av kosmetiska skäl, men däremot kan det bli aktuellt i enstaka fall där hunden har ett smärtsamt bettfel eller där man vill undvika att dra ut de viktiga hörntänder som eventuellt kan räddas av en tandställning.

Sammanfattning

  1. Hundar föds tandlösa och tappar alla sina mjölktänder före sex månaders ålder.
  2. Hundens viktigaste tänder är hörntänderna, så var rädd om dem.
  3. Hundar kan ha smärtsamma bettfel, besök veterinär årligen för att undvika onödigt lidande.

I nästa avsnitt får du lära dig allt du behöver veta om hemskötsel av hundens mun och tänder.

Håll utkik!

Hitta en klinik nära dig som erbjuder tandvård

Flera av våra kliniker runt om i Sverige erbjuder tandvård.
HITTA DIN KLINIK

Snorig hund kan betyda bettfel

Hundar har väldigt nära mellan mun- och näshåla. Problem med tänder i överkäken kan därför även påverka och ge problem i näshåla och nos. Det yttrar sig ofta som nästäppa, näsblod eller allmänt rinnande näsa. Det går ofta tillbaka om man tar bort de tänder som är orsak till problemen. Vi rekommenderar att man uppsöker veterinär om hunden är snorig. Symtomen ovan kan också bero på lunginflammation och då krävs helt andra åtgärder.