Tandvård

Att djur behöver hjälp med sina tänder är något som uppmärksammats allt mer de senaste tio-femton åren. Den vanligaste orsaken till att hundar behöver hjälp är att tandsten och plack orsakat infektion och tandlossning. En av de vanligaste orsakerna att katter behöver hjälp är sjukdomen TR, tandresorption, tidigare betecknad FORL. Andra exempel på problem är tandfrakturer och bölder vid rotspetsarna. Bra tandvård är mycket viktigt för våra sällskapsdjur.

Hur märker man om djuret har tandproblem?

Att ett djur har problem från munhålan kan visa sig på olika sätt. Vanligt är till exempel att de börjar tugga annorlunda, får dålig andedräkt, väljer mjuk mat framför torrfoder, ”smular” och släpper mat när de äter eller att tandköttet är rött och inflammerat.

Undersökning

När djuret misstänks behöva hjälp med sina tänder bokas ett besök till en tandsköterska eller tandinriktad veterinär för att undersöka djuret och prata igenom symtom, kliniska fynd och tänkbara åtgärder. Vi bokar vid behov in en tid för att i narkos rengöra och röntga tänderna samt eventuellt extrahera, det vill säga operera ut, skadade tänder. Detta gör vanligtvis inte samma dag som det första besöket.

Vi försöker alltid lämna en ungefärlig prisuppgift i förväg. Eftersom många svar om tändernas tillstånd ges först efter röntgen och eftersom tänder kan ta olika lång tid att avlägsna från fall till fall kan vi behöva ringa under narkosen och uppdatera och diskutera kring status och tänkbara åtgärder och kostnader.  Det är därför viktigt att vi har ett nummer där vi kan nå dig under hela dagen.

Vissa djur har allvarliga problem på många av sina tänder och eftersom hundar har 42 tänder och katter 30 är det inte alltid möjligt att rätta till alla problem under ett och samma tillfälle. Det som främst begränsar oss är narkostiden. Det är över lag mer slitsamt för kroppen att ligga många timmar i en narkos än att sövas kortade tid vid flera tillfällen vilket är orsaken att vi ibland bokar ett nytt besök ett par veckor efter det första.

Det normala efter en tandåtgärd är att djuret går hem samma dag. Ofta med lite smärtlindring, rengöringsinstruktioner och ett återbesök bokat för läkningskontroll.

Professionell tandrengöring

Evidensias tandmottagningar är utrustade med avancerad utrustning för professionell tandrengöring. Vi har välutbildade veterinärer och leg. djursjukskötare som specialiserat sig på att ta hand om ditt djurs tänder.

Professionell tandrengöring (PTR) görs alltid med djuret i narkos och innebär att man avlägsnar tandsten och plack från tändernas kronor och i fickorna under tandköttskanten. För detta används en ultraljudsscaler eftersom den har minimal påverkan på emaljen. Den gamla tidens tandskrapor används aldrig då dessa dokumenterat skadar emaljen och riskerar att orsaka förvärrade problem. Varje tand inspekteras. Fickdjupen kring tanden mäts – ökade fickdjup kan tyda på tandlossning. Avvikelser i tändernas yta, utseende, placering eller fickdjup noteras på ett tandkort tillsammans med eventuell tandköttsföränding, bettfel eller avvikande tanduppsättning. Tänderna poleras avslutningsvis eftersom en slät, jämn yta innebär ett bättre skydd mot ny ansättning av plack och tandsten.

Tänder som avviker på något sätt bör alltid röntgas. På vissa kliniker röntgas tänderna rutinmässigt inom angivet pris för PTR medan andra kliniker har som standard att röntga efter överenskommelse och inte har kostnaden för röntgen i PTR-priset.

Efter PTR får ditt djur ett tandkort med sig hem där eventuella avvikelser är noterade samt ett hemgångsråd som ger dig vägledning hur just ditt djurs tänder bör skötas.

Tandröntgen

Att undersöka en tand innebär att man tittar på tandens utseende samt undersöker tandens yta och fickdjup med en sond. På så sätt upptäcks många tecken på avvikelser. En stor del av tanden är dock dold under tandkött och i käkbenet. För att bedöma tandens rot- och pulpasystem använder vi tandröntgen. Utan röntgen kan tanden inte bedömas i sin helhet. Exempel på tillstånd då röntgen är nödvändigt är vid tandfrakturer, kvarvarande mjölktänder, TR (tandresorption, tidigare kallat FORL) parodontit, bettfel och tandköttsinflammation.

Förebygg själv hemma

Förebyggande tandvård är viktigt för undvika problem med ditt djurs tänder. Vi rekommenderar att alla hund och kattägare ser över sitt djurs tänder och borstar dem varje dag. Är du osäker på hur du ska göra vid tandborstning och tandkontroll kan du naturligtvis boka tid hos oss så visar vi dig hur det går till. Vid den årliga vaccinationen ser vi alltid över ditt djurs munhälsa. Fråga gärna om specialfoder, tandborstar, tuggprodukter mm.

Tandborstning är det överlägset bästa sättet att förebygga plack och tandsten. Ingenting hunden eller katten tuggar eller sväljer kommer i närheten av den rengöringsnivå som tandborstningen ger.

 

Priser kan variera mellan våra kliniker, hitta din kliniks generella prislista här:

Ta mig till prislistorna

Kliniker som erbjuder denna tjänst