Vad ska en kanin äta?

Vad ska en kanin äta?

Vad ska en kanin äta? Här är det viktigt att förstå kaniners näringsbehov. De är skapta att leva på mycket näringsfattig mat som gräs, örter, blad och bark. Den fiberrika kosten är extremt viktig för att stimulera normal matsmältning och för att kaninens tänder, som växer hela livet, ska slipas på ett normalt sätt. Kosten till en kanin ska därför till allra största delen utgöras av hö och vatten. Kaninen ska äta minst 80% hö och hö ska alltid finnas tillgängligt. Som komplement till hö kan du dagligen ge fiberrika gröna bladväxter som exempelvis morotsblast, persilja, broccoli, grön paprika, ärtbaljor. Kaniner älskar färska örter som koriander, basilika, salvia, mynta etc. På sommaren kan man gärna ge gräs och växter från sommarängen men undvik stora mängder maskrosblad och klöver då dessa kan ställa till problem med matsmältningen.

Som lite extra gott kan du ge en liten bit morot eller frukt någon gång i veckan. Du kan också ge litegrann pellets av god kvalité och hög fiberhalt i begränsade mängder. Tänk på att vare sig frukt eller pellets är något som kaninen behöver och kan därför helt uteslutas. Förutom mat behöver kaniner ha tillgång till något att gnaga på, exempelvis färska grenar. 

Ge aldrig socker-, fett- och saltrika godsaker som nötter, chips, frukostflingor, choklad eller spannmålsprodukter som kakor och bröd. Inte ens knäckebröd är nyttigt för din kanin! Undvik även saltstenar.

Evidensia Djursjukvård

Vilken kanin ska jag välja?

Här finns det en hel del att tänka igenom innan du bestämmer dig. Olika kaninraser kan variera i storlek, ha olika färger, öron, kroppsbyggnad och olika lång päls
Evidensia Djursjukvård

Behöver kaniner sällskap?

Kaniner trivs bäst i par eller grupp men det är inte alltid lätt att få dem att fungera tillsammans ändå.
Evidensia Djursjukvård

Inköpslista till kanin

En kanin behöver bland annat en stor bur med sitthylla och fri tillgång till hö och vatten.
Evidensia Djursjukvård

Hur stor bur behöver en kanin?

Här ska du tänka, ju större bur desto bättre.
Evidensia Djursjukvård

Aktivering av kanin

Kaniner tycker om att gräva, skutta, leka och gnaga. För att kunna tillfredsställa kaninens behov krävs utrymme och rätt förutsättningar.
Evidensia Djursjukvård

Skötsel av kanin

Klappa och känn mycket på din kanin så att du lär dig hur den brukar kännas och kan fånga upp om något känns eller ser annorlunda ut.
Evidensia Djursjukvård

Fler tips och råd

På Djurvårdguiden delar vi med oss av artiklar, goda råd och tips. Här är några populära inlägg kring kanin:

 • Foder

 • Vaccination

 • Vanliga sjukdomar

 • Tandproblem

 • Kastration
 • Videosamtal med veterinär

  Vill du fråga veterinär om något kan du göra det smidigt via videosamtal direkt i din mobil med Evidensia-appen.

  Ladda ner

  Hitta klinik

  Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

  Hitta närmaste klinik