Diarré hos katt – när söker jag hjälp?

Det finns många orsaker till att katten får diarré. Vissa katter reagerar negativt på stress och får diarré vid resor, utställningar med mera. Kattens magtarmfunktion kan också reagera om du plötsligt bytt foder. Även antibiotika kan göra att tarmfloran rubbas vilket kan ge diarré.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Vissa katter reagerar negativt på resor och kan få diarré av stressen.

Behandling

Tillfälliga problem kan du ta hand om själv om symtomen är lindriga, katten får i sig vätska och är pigg för övrigt. Med skonkost och kosttillskott kan din katt bli bra igen.

Förebygg mag- och tarmbesvär

  • Ge alltid din katt foder av hög kvalitet. Olika katter är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Byt inte foder ofta och var restriktiv med godis.
  • Håll koll på det normala beteendet. Det är bra att veta hur ofta din katt normalt har avföring eller kräks. Då är det lättare att upptäcka problem.
  • Se till att din katt regelbundet vaccineras mot kattpest. Kattpest orsakas av felint panleukopenivirus (ett parvovirus). Även innekatter behöver vaccineras mot parvo.

Vid tillfälliga och lindriga besvär kan du ersätta kattens foder med skonkost. Det finns speciella lättsmälta dietfoder att köpa hos veterinär eller i nätbutiker/nätapotek. Under en kortare period kan du istället ge din katt kokt fisk eller kokt kyckling i mindre, men fler portioner än vanligt. Dock är den färdiglagade skonkosten ett bättre alternativ då den innehåller alla näringsämnen din katt behöver. Håll koll på att din katt verkligen får i sig mat. Äter den inte självmant behöver du mata den. Det kan vara negativt för tillfrisknandet och hälsan om katten inte får i sig mat under så kort tid som ett dygn. Ta också tempen på katten och se till att den får i sig vätska. Ge aldrig katten kosttillskott eller preparat för människor.

När söker jag hjälp?

  • När din katt blir inte bättre trots egenvård eller om den får återfall.
  • Om katten blir akut dålig och allmänpåverkad, eller om den kräks blod/har blodig diarré är det mer bråttom.
  • När din katt inte kan dricka vatten utan att kräkas.
  • När din katt får feber eller blir mycket slö.

Vad gör veterinären åt diarré hos katt?

Så här går undersökningen till:

  1. Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
    – Hur länge har katten kräkts eller haft diarré.
    – Har du sett blod i avföringen eller kräkningarna.
    – Hur brukar magen och avföringen fungera.
    – Har katten fått i sig något olämpligt/har något hänt som kan utlösa stress.
    – Vad äter katten normalt.
    – Har katten gått ner i vikt.
  2. Veterinären undersöker din katt.
  3. Provtagning för att ta reda på mer om sjukdomen kan bli aktuell.
  4. Beroende av provsvar och hur kraftiga symtom din katt har läggs en behandlings- eller utredningsplan upp, inklusive planering av återbesök för uppföljning.
  5. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

Behandling

Vid akuta besvär är intravenös vätsketerapi det viktigaste. Behandlingen i övrigt avgörs av eventuell underliggande sjukdom. I vissa riktigt allvarliga fall sätts antibiotika in. Katten får ofta tarmslemhinneskyddande mediciner och ibland medicin mot illamående. Vid misstanke om kroniska problem påbörjas en utredning. Ibland tillgrips endoskopi för att undersöka magsäcken och tarmkanalen för att upptäcka förändringar och ta vävnadsprov (biopsier). De flesta katter med kroniska magtarmproblem kan efter utredning leva ett bra liv med rätt behandling.

Vill du boka en tid för rådgivning eller undersökning så finner du din närmsta Evidensiaklinik här. Du kan även boka ett videomöte med en av våra veterinärer i mobilen. 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen