Att resa med katt

Reglerna för att resa med djur är olika för olika länder. Dessutom ändras bestämmelserna ibland. 

Pass

Du behöver ett eget pass till din katt. För att få det måste djuret vara ID-märkt och för resa inom EU behöver katten även vaccineras mot rabies. En veterinär utfärdar passet och undertecknar de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som krävs för respektive land.

På flyget

Olika flygbolag har olika regler. Oftast behöver du en speciell djurbiljett till din katt. de flesta bolag tillåter mindre djur i kabinen, det ska vanligen förvaras i en transportbur som måste hålla sig inom vissa mått. Ditt djur får oftast inte väga mer än åtta kilo. Du behöver reservera plats i god tid för att ha med katten i kabinen. Det är inte alltid det går att boka biljetten över internet.

Resa med bil

Glöm inte att ta reda på vad som gäller för att föra in ditt djur i den länder du passerar för att komma till resmålet. Det finns regler för hur katter får forslas i bil, hur ofta det måste rastas och annat. Lämna aldrig ditt djur i bilen.

För att ta reda på vad som gäller för det land du vill resa till, gå in på Jordbruksverkets hemsida, jordbruksverket.se. Här finns fakta om att resa med djur och länkar till EU-ländernas veterinärmyndigheter. Du får även veta vad som gäller när du ska föra in ditt djur till Sverige igen. Du kan också rådfråga respektive lands ambassad. Be att få kontakt med veterinärmyndigheten och begär gärna skriftlig fakta om vad som krävs som du kan visa din veterinär.

Skydda ditt djur under resan

Vaccination

Olika länder kräver olika vaccinering och det är skillnad på att resa inom och utanför EU. Kom ihåg att Norge inte är med i EU. Ta reda på vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida och tänk på att reglerna ändras ibland. Grundkravet för resa inom EU är att djuret är rabiesvaccinerat. När grundvaccination är gjord får djuret tidigast resa när det gått 21 dagar. Hur ofta omvaccinering måste ske varierar för olika vaccin och länder. Vid vaccination fyller veterinären i djurets pass med giltighetstid. Sker omvaccinering inom angiven tid krävs ingen ny väntetid innan djuret får resa.

Tips när ni är på plats

Foder och vatten

Ge katten samma mat som den får hemma, att byta foder kan alltid innebära en risk för problem, ta därför med hundens eller kattens vanliga foder. När det gäller vatten bör katten få samma sort som du själv dricker, det vill säga att om du befinner dig i ett land där man ska dricka vatten på flaska bör du ge detta också till ditt djur.

Reseapotek

Ta till exempel med åksjuketabletter, fästingmedel, myggnät, vätskeersättning, receptfri medicin mot dålig mage, medel mot sandmygg, gummerad elastisk binda och annat som djuret kan behöva i sitt reseapotek.

Semestermage

Om din katt får i sig något olämpligt kan det bli dåligt i magen, precis som vi människor, med diarré eller kräkningar som följd. Detta kan i sin tur leda till uttorkning. Kontakta veterinär om djurets allmäntillstånd blir påverkat, eller om det inte återhämtar sig inom kort.

Skada eller sjukdom

Om din katt blir sjuk eller råkar ut för en olycka under resan, sök up en djurklinik eller ett djursjukhus på plats. Behöver du råd och hjälp, kontakta oss via videosamtal eller kontakta ditt försäkringsbolag i Sverige innan du går till en lokal veterinär.

Till sist

Försäkring

Det är förstås bra att se till att ditt djur är försäkrat på resan. Kontrollera i god tid vad som gäller för veterinärvård i det land du ska besöka.

Tullen

När du kommer tillbaka till Sverige måste du gå på rött i tullen. Där kontrolleras att alla papper om katten är i ordning. Du måste ha originalhandlingar. Kolla upp på Jordbruksverkets webbplats vad som gäller. Du hittar också information på Tullverkets hemsida.

Förbered ditt djur

Förbered din katt inför resan. Vänj den vid buren den ska resa i. Ska ni åka till en stad är det bra att öva på att vistas bland mycket människor i stadsmiljö. Åk till exempel buss eller tunnelbana med mycket människor.

Lämna ditt djur hemma?

Du som djurägare bör alltid ställa dig frågan om det är bättre att lämna din vän hemma. Att resa kan innebära en påfrestning för djuret, inte minst om resan är lång eller förstås om det måste resa i ett lastutrymme. Katten riskerar också att utsättas för smitta och sjukdom, både under resan och när ni kommit hem, då smittan kan spridas hemma. Gäller det en kortare resa är det bra att fundera på om det är bättre att lämna djuret hemma hos en djurvän eller ett bra djurpensionat.

Andra resor med djur

Alla transporter ska ske på ett säkert sätt och djuren får inte utsättas för skador eller lidande. Det är förstås också viktigt att djur som transporteras mellan länder inte för med sig smitta. Ta reda på mer på Jordbruksverkets hemsida.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen