Hästsjukdomar

Här har vi samlat information om några vanliga hästsjukdomar och skador som drabbar våra hästar. Vi beskriver symtom och orsaker, berättar vad du kan göra själv hemma och när det är säkrast att veterinär får undersöka din häst. Du får också veta mer om vad en veterinär kan göra för din häst, hur behandlingen går till, vilken medicin och annan hjälp som finns och om den viktiga eftervården.

Vanliga hästsjukdomar och andra åkommorna hos hästar:

Kolik »

Kolik är ett av de vanligaste problemen som hästägare uppsöker veterinär för. Besvären kan ha flera orsaker och det är viktigt att inte vänta för länge med att kontakta veterinär. Gaskolik kan visserligen går över med hjälp av motion, men eftersom kolik kan bero på allt från gas till tarmomvridningar ska man alltid vara på den säkra sidan. Många gånger förändras symtomen på kort tid.

Fång »

Varje år behandlas ett stort antal hästar för akut och kronisk fång. Akut fång har, från att ha varit vanligast under betessäsongen, blivit en sjukdom som vi ser året om.

Hälta »

Det är vanligt att hästar drabbas av hälta. Att hitta orsaken till ortopediska bekymmer kan vara ett avancerat detektivarbete för att rätt diagnos ska kunna ställas.

Sårskador »

Att hästar får sår är vanligt. Du kan ofta behandla små skador och sår själv, men vid värre sårskador behövs hjälp från veterinär. Har din häst feber eller visar teckan på hälta ska du inte dröja med att kontakta veterinär, då kan läget vara allvarligt.

Smittsamma sjukdomar hos häst:

  • Ringorm som är en sorts svamp.
  • Kvarka som är en bakterie.
  • Hästinfluensa som är en sjukdom som orsakas av ett virus.
  • EHV-virus som finns i olika former: EHV-1 som kallas abortvirus och EHV-4 som kallas hästhosta.

Fölsjukdomar

Här hittar du hästsjukhus och hästkliniker som kan hjälpa dig om din häst blir sjuk.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen