Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Visitering av häst på bete

Visitering av häst på bete. Att dagligen göra en visitering av häst på bete för att kontrollera att hästen mår bra är alltid viktigt, men kanske extra värt att uppmärksamma på under sommaren då hästarna är på bete och kanske inte tränas varje dag. Om små förändringar och skador upptäcks i tidigt skede är det oftast lättare att göra något åt dem och konsekvenserna för häst och ägare blir betydligt lindrigare.

Genom daglig visitering upptäcker du tidigt små skador och förändringar och kan snabbt åtgärda dem.

Visitering av häst på bete

Vi rekommenderar att alla hästar visiteras dagligen även under sommaren. Det räcker inte att på håll se att hästarna finns i hagen utan de måste kontrolleras närmare än så. Här är förslag på hur du kan göra:

Börja med att titta på hästen på håll när du går in i hagen.  Notera ifall hästen betar tillsammans med de andra hästarna i flocken och att den reagerar vaket och nyfiket när du närmar dig och interagerar socialt som den brukar. Titta på hästen i skritt och säkerställ att den inte är halt, om hästen inte skrittar självmant får du gå med den några steg. Kontrollera att den håller huvud, hals och kropp i normal position och rör sig på ett normalt sätt.


Börja med att titta på hästen på håll och se att den verkar normalt vaken och håller huvud och kropp i normal position.

Att hästen äter och dricker som den ska och har normal avföring är betydligt lättare att ha koll på när den går i vinterhage eller står på box, men notera i alla fall om hästen betar med de andra hästarna eller, om de står och vilar, ge den en näve gräs och se att den tuggar och sväljer normalt. Titta på de träckhögar som finns i närheten och titta även så att hästen inte har spår av lös träck i svansen. Kontrollera vattenkaren så att de är rena och notera hur mycket hästarna druckit sedan dagen innan.

Vad ska man titta efter?

Börja sedan framifrån och gå igenom hästen. Känn igenom hela kroppen med handen och registrerar eventuella svullnader, små sår, håravfall eller skav. Kontrollera även för fästingar och styngflugeägg. Passa på att rykta hästen samtidigt.

Håll även koll på hullet på hästen då vissa hästar lätt blir överviktiga på betet.  

Vid visitering av häst på bete, säkerställ att ögonen är klara och fria från sekret och irritation. Titta i näsborrarna och notera eventuellt sekret och att andningen är lugn och jämn. Titta på läpparna och inspektera mungiporna så det inte finns små sår eller tryck från bettet. Om hästen har grimma känn igenom under den så det inte finns skav någonstans. Känn att ganasherna är symmetriska och att hästen inte har svullna lymfknutor mellan ganascherna. Titta specifikt efter små sår och styngflugeägg mellan ganasherna eftersom de kan sitta där.

Rör dig vidare bakåt och känn med handen längs halsen. Titta i mankammen och se om det finns tecken på att hästen kliat sig. Passa också på att registrera fettmängd i mankammen så du har koll på hästens hull.

Fortsätt med frambenen. Känn igenom och borsta hela benen, var extra observant på små sår i karlederna där de kan vara svåra att upptäcka. Ta bort styngflygeägg om det finns sådana. Om hästen är skodd kontrollera att skorna sitter som de ska. Lyft alltid upp hoven och kratsa ur den så sula och stråle kan inspekteras ordentligt.

Titta alltid extra på en häst som verkar dra sig undan flocken och inte rör sig normalt.

Granska hästens rygg och sidor och notera om det finns knutor eller skav i sadelstaden.  Titta även här på hästens hull; hästens revben ska vara lätta att känna med handen (utan speciellt mycket tryck) och ryggen ska vara platt eller lätt åsformad. Om revbenen är svåra att känna och hästen börjar få en ränna på ryggen är den överviktig.

Undersök bakbenen på samma sätt som frambenen. Titta kring skapet, mellan bakbenen och under svansen och var speciellt uppmärksam på fästingar i dessa områden. Titta på svansfästet och notera om hästen verkar ha kliat sig och känn på fettdepåerna kring svansfästet.

Glöm inte att avsluta visitationen med kontroll av övriga delar i hagen

När du är klar med din visitering av hästen, avsluta med att gå en sväng kring betet och kontrollera att staketen är hela. Titta om du ser några växter som du inte noterat förut och om du är osäker slå upp dem i en växtfauna och säkerställ att de inte är farliga för häst.

Passa på och titta över vilka växter som finns på betet. Vissa växter är mycket lättare att känna igen när de blommar.

Fler artiklar, tips och goda råd om häst hittar du på Djurvårdguiden.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen