Julfint i stallet

Nu faller mörkret tidigare och det är mysigt att göra julfint i stallet. Här är lite att tänka på så att det också blir en säker jul för hästarna.

Undvik ljus, kulor och glitter när du gör julfint i stallet

Levande ljus är vackra men är inte lämpliga i stallet eftersom där finns så mycket lättantändligt material och en brand i stallet kan vara förödande för byggnaden och hästarna. Även elektriska ljusslingor kan orsaka brand om det blir kortslutning.

Glitter och glaskulor bör också undvikas då det finns risk att hästarna får i sig dem och skadas. Speciellt glaskulorna har mycket vassa kanter om de går sönder vilket kan orsaka skärsår.

Idegran är mycket giftigt för häst

Idegran är giftigt för häst och får absolut inte finnas i närheten av hästar. Idegranen växer ofta i trädgårdar och påminner lite om vanlig gran. Den har platta, mörkgröna barr och röda bär. Växten är väldigt vacker att använda i julpynt, men mycket giftig för häst. Idegranen är lurig eftersom växten smakar bra för hästar som alltså gärna äter idegran om de får möjlighet, och det räcker med några hundra gram för att en häst ska dö. Förgiftade hästar kan dö inom några timmar utan föregående symtom, men ibland ses skakningar, vinglighet, kolik och diarré. Hästarna dör då inom några timmar av andningsförlamning eller hjärtstopp, så säkerställ att du inte har idegran när du gör julfint i stallet.

Idegran är mycket giftigt för häst och får aldrig finnas så att hästarna kan komma åt det.

Bra pynt när du vill göra julfint i stallet

För den som vill göra julfint till hästarna finns som tur är många bra och säkra alternativ. Vanlig gran och tall är inte giftigt även om hästarna råkar äta lite av julpyntet. Apelsiner, äpplen, knäckebröd och kryddnejlikor fungerar också utmärkt. Det går att göra många fina saker av halm som också fungerar mycket bra som julpynt i stallet.


Apelsiner, nejlikor och vanlig gran är bra julpynt i stallet. 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen