Använd reflexer – så syns du och din häst i mörkret

Mörkret faller snabbt

När dagarna blir kortare och kortare är det viktigt att komma ihåg att sätta på reflexer innan ridturen. Även om det är ljust när ni lämnar stallet faller mörkret snabbt och det kan vara en helt annan situation på väg tillbaka till stallet. Vi har en tendens att vänja oss vid mörkret när det kommer gradvis, och det är inte lika lätt att uppfatta hur mörkt det faktiskt blivit på sena eftermiddagen när man är ute medan skymningen faller, jämfört med om man går direkt ut från ett upplyst rum.

Reflexer gör stor skillnad

Det tål att påminnas om hur dåligt häst och ryttare syns i trafiken utan reflexer. Medan ni ser bilens  lampor på långt håll, upptäcker bilens förare inte er förrän ni är 20-25 meter ifrån bilen. Med reflexer ökar denna sträcka till ca 125 meter om bilen har halvljus på,  och upp mot 450 meter om bilen har helljus på.

Tänk på att ta reflexer och lyktor även om det inte är mörkt när du rider iväg. Mörkret faller snabbt på eftermiddagen och det kan se helt annorlunda ut på hemvägen.Placering av reflexer

Reflexer bör användas i sådan omfattning och placeras så att det framgår tydligt för bilförare att det är ett ekipage med häst och ryttare.  Med enbart reflexer på hästens ben är det stor risk att bilförarna felaktigt uppfattar er som en eller två personer som går i vägkanten. Använd till exempel reflexgrimma, reflexbrösta, ländtäcke med reflex och reflexbenskydd till hästen. Och reflexväst och reflex på hjälmen till dig själv. Att både häst och ryttare har reflexer har såklart stor betydelse också om ryttaren faller av eller hästen kommer lös på annat sätt. Reflexer är en färskvara så ha för vana att kontroller hur bra de reflekterar ljus en gång per år  genom att jämföra dem med en helt ny reflex, och byt ut dem efterhand.

Regler för köring med häst och vagn

För hästar som rids eller leds i trafiken finns inga särskilda bestämmelser, men vid körning med häst och vagn gäller att du ska ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och röda reflexer baktill. Lyktorna ska sitta på vänster sida av ekipaget.

Utan reflexer syns en mörk häst först på 20-25 meters avstånd av en mötande bilist.

Lyktor

Även om det inte är reglerat är det en stark rekommendation att använda lyktor även vid ridning för att öka trafiksäkerheten. Samma princip som för körning med häst och vagn kan gärna användas med lykta med vitt ljus framåt och lykta med rött ljus bakåt. Pannlampa eller ridlampa med vitt ljus framåt och rött ljus bakåt placerad på ryttarens vänstra ben är bra.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen