Kloklippning på hund – Tips och Tricks

Undvik att klippa i pulpan

Träning och försiktighet är ledorden när det kommer till kloklippning. Dels måste du som djurägare lära dig klippa. Men även hunden måste lära sig att slappna av och att låta dig hantera tassarna. Du behöver inte klippa alla fyra vid samma tillfälle, utan kan ta till exempel en tass per dag.

Hur hundar reagerar på kloklippning och att man håller i tassarna varierar. Vissa blir rädda medans andra inte bryr sig ett dugg. Om du har en liten valp så kan du börja vänja den direkt. Det är lika bra att de vänjer sig redan från början och får förtroende för dig och saxen.

Viktigast är att inte klippa i ”pulpan”. Det är den köttiga delen mitt i klon. Om man tittar underifrån eller på ljusa klor genom att lysa igenom dem med en lampa så syns den lättare.

Klipp runt klon lite åt gången. Känn med nageln vart efter. Om det börjar bli mjukt slutar du klippa. Ett bra sätt är att passa på att gosa med hunden, massera och klia. Få hunden att associera klosaxen med mys och närhet. Godis och beröm kan också vara på sin plats.

Val av sax är också en viktig del. Det behöver absolut inte vara den dyraste. Men den ska vara vass.
Många saxar är utrustade med ett litet skydd som hindrar dig från att klippa alldeles för mycket. Men man måste ändå vara försiktig och noggrann så det inte tar för långt.

Om du råkar klippa i pulpan så kan det blöda kraftigt och hunden riskerar att bli än mer avigt inställd nästa gång saxen åker fram.

Slipning kan vara ett alternativ. 

Få hjälp med hundens kloklippning

Om du känner dig osäker kan du kontakta någon av våra kliniker. Du kan boka en tid för kloklippning och på samma gång få tips om hur du ska göra.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen