Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Foder till hund

Vad är ett bra foder till hund? Hur ofta ska man ge mat? Torrfoder, konservfoder eller färskfoder? Köpt eller hemlagat? Hur mycket ska man ge?

Vilket foder din hund får spelar stor roll för hur den mår. För att tillgodose hundens näringsbehov måste maten innehålla en balanserad mängd med olika näringsämnen och energi.

Katter och hundar har olika behov och man ska inte ge dem samma foder.

 

Vilket foder din hund får spelar stor roll för hur den mår.

Forskning på foder

Det forskas mycket på våra hundars foder. Forskningen visar tydligt att näringsbehovet hos den enskilda individen beror på var i livet den är. Faktorer som ålder, storlek/ras, vikt och aktivitetsnivå spelar alla en stor roll för vilket foder du ska välja. Det förstås också hundar som är sjuka eller känsliga mot något och som behöver särskild kost anpassad efter det.

Olika typer av foder till hund

Ett bra helfoder innehåller alla de näringsämnen din hund behöver. Protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer i rätt proportion. Om den får ett bra helfoder i rätt mängd behöver den inga extra tillskott. Helfoder finns som torrfoder, färskfoder och konserv(blöt)foder.

Torrfoder

Torrfoder dominerar marknaden. Det finns varianter för alla behov och är lätt att hantera och förvara. Dessutom har torrfodren lång hållbarhet.

Färskfoder

Det finns också många olika sorters färskfoder som innehåller alla de näringsämnen hunden behöver. Färskfoder kan vara ett bra alternativ till hundar som är lite svåra med maten. Dessa foder har ofta mer doft och smak än torrfoder och kan därför vara mer lockande.
Det finns dock risk för bakterietillväxt (till exempel Salmonella och Campylobacter) eftersom färskfodren innehåller icke-värmebehandlade köttprodukter.

Konservfoder/blötfoder

Foder på konserv är ytterligare ett alternativ. Det är bakteriefritt eftersom det har genomgått en kokningsprocess. Det brukar vara smakrikt precis som färskfodret.

Hemlagat foder

Det är svårt att få fodret lika bra som det man kan köpa på veterinärklinik eller i djurbutik. Risken är stor att man inte hittar rätt balans av näringsämnen om man inte är mycket påläst om de olika näringsämnena och olika individers behov utifrån ålder, storlek, aktivitetsnivå, med mera.

Middagsrester till hunden?

Det är svårt att hålla reda på mängden foder hunden får i sig om man ger den sina egna middagsrester. Det finns också ingredienser i vår mat som är direkt farliga för våra hundar, till exempel lök, choklad, russin och vindruvor. De är ofta också känsliga för starkt kryddad mat. Matrester kan, om de ges i större mängder, också ge överskott eller brist på näringsämnen och förstås leda till övervikt om det ges utöver den vanliga foderransonen.

Mängden foder till hund

Vilket foder man än väljer är det bäst med måltidsbegränsad utfodring. Ge en viss mängd foder på vissa tider, i stället för att låta mat stå framme hela dagen.

Den mängd foder som rekommenderas på förpackningen stämmer inte alltid till 100 % med vad olika hundar i samma viktklass behöver. Behovet är individuellt och beror förstås bland annat på hur mycket hunden rör på sig. Börja med att ge enligt rekommendation på förpackningen, men var beredd att öka eller minska mängden något om hunden inte håller ett bra hull. Fråga i din butik om du är osäker.

Olika foder till olika åldrar

En växande och aktiv valp har ett helt annat näringsbehov än en lugn senior.

Foder till valp

Valpar är olika stora och har olika näringsbehov. Till exempel behöver valpar av stora raser en längre tillväxtperiod än vad små raser behöver. Det är viktigt bland annat för deras leder. Deras foder ska därför vara mindre energirikt än ett foder till valpar av små raser. Till valpar av små raser är det dessutom bra med foder med små bitar.

Välj ett foder som ger all den näring just din valp behöver. Det är viktigt för valpens hälsa under resten av dess liv att den äter bra redan som liten. Fråga hos din veterinär eller i djurbutiken.

En liten valp bör äta 3-5 gånger om dagen. Antalet utfodringstillfällen kan minskas efter hand som valpen blir äldre.

Håll koll på vikten då även en valp kan bli överviktig.

Foder till vuxen hund

När valpen övergår till att räknas som vuxen beror på vilken ras och storlek den har. Stora raser åldras tidigare än mindre raser, men tar längre tid på sig för att bli fullvuxna. Valpen räknas som vuxen när den nått cirka 90 % av sin förväntade mankhöjd. Då är det dags att gå över till foder för vuxna hundar. De behöver mindre energi, protein och kalcium än valpen.

Låt hunden gå över till det nya fodret gradvis. Ungefär en veckas övergång brukar vara lagom.

Den vuxna hunden bör få mat 1-3 gånger om dagen.

Foder till den seniora hunden

Vid cirka 7 års ålder räknas hunden som äldre vuxen och då förändras näringsbehovet på nytt. Detta sker dock tidigare för storvuxna raser och senare för småvuxna raser. Matsmältning, leder och ämnesomsättning förändras på äldre hundar. Förändringarna kan i viss mån motverkas med rätt foder. Äldre hundar rör sig också ofta mindre och behöver därför mindre energi i fodret.

Hundar i olika åldrar ska äta olika typer av foder.

Kastrerade hundar

Kastrerade hundar riskerar att bli överviktiga eftersom energibehovet minskar medan aptiten bibehålls eller förstärks. Det är därför bra att ge dem ett särskilt foder för kastrerade hundar. Dessa foder har ett lägre energiinnehåll, men utan att övriga näringsämnen minskats. Foderbytet bör ske direkt efter att såret efter kastrationen läkt.

Hundgodis, belöning

Det finns massor av olika sorters godis till våra hundar. Minska på mängden foder om din hund får hundgodis. Man kan även välja att ta en del av dygnsransonen torrfoder och ge som belöning. Då har man full koll på att ransonen följs.

Olika fodermärken

Olika märken kan skilja sig åt i både kvalitet och pris. De märken som utvecklar sina foder utifrån evidensbaserad forskning och i samarbete med veterinärer samt använder högkvalitativa ingredienser med rätt balans av nödvändiga näringsämnen är förstås att föredra framför andra foder. Evidensias butiker rekommenderar Purina, Hill's och Royal Canin.

Vatten

Din hund ska alltid ha tillgång till färskt vatten.

Övervikt

Håll koll på vikten och var noga med dagsransonen. Det finns flera sjukdomar och problem som följer med övervikt. Det ökar till exempel risken för ledproblem, diabetes, hjärtproblem och sämre rörlighet. Ett överviktigt djur orkar mindre.

Om din hund redan är överviktig: Välj ett foder med lågt kaloriinnehåll och högt fiberinnehåll. Det bidrar till en god mättnadskänsla. På Evidensias djursjukhus och djurkliniker får du hjälp med att räkna ut din hunds idealvikt och vilken fodermängd just din hund ska ha. För en hälsosam och effektiv viktminskning finns skräddarsydda bantningsfoder att köpa.

Problem

Även ett bra foder kan orsaka problem om det ges i fel mängd, till exempel problem med mage och tarmar och förstås övervikt. Rätt mängd är mycket viktigt!

Om fodret inte skulle fungera för din hund brukar det märkas på avföringen. Den kan bli hård eller lös. Pälsen kan också försämras av felaktig utfodring.

Onormal avföring kan också vara tecken på sjukdom. Kontakta din veterinär!

Enformigt med samma foder hela tiden?

Många hundar kan äta samma foder dag ut och dag in utan att bli uttråkade av det. Om din hund mår bra av ett visst foder och tycker att det är gott finns det ingen anledning att byta. Om den däremot inte mår bra av fodret eller om den äter för lite för att den inte gillar det ska man förstås byta.

Veterinärfoder

Om hunden blir sjuk eller drabbas av till exempel allergi, övervikt eller ledproblem kan ett veterinärt foder vara hela eller en del av behandlingen. För att ge dessa foder är det viktigt att djuret först har fått en diagnos. Dessa foder får endast säljas genom veterinärer.

Det finns massor av medicinska foder från olika leverantörer på marknaden. Evidensia rekommenderar Purina, Royal Canin och Hill*s. Vi har valt ut dessa för att de håller hög kvalitet, har en hög produktsäkerhet och tar fram sina recept genom noggrann forskning.

Evidensias butiker

I anslutning till Evidensias djursjukhus och kliniker har vi alltid en butik. De kan skilja sig åt i storlek och utbud men mycket är gemensamt. Vi väljer ut sortimentet genom noggranna kontroller av tillverkare och råvaror och bara sådant vi själva skulle ge till våra egna djur hamnar på våra hyllor.

Vi har stor kompetens inom kost- och näringslära och vår personal är duktig på kostrådgivning. Hos oss kan du komma förbi för kostnadsfri rådgivning om vad just ditt djur behöver äta för att må bra.

Att ge sitt djur ett bra foder är en investering i dess hälsa!

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen