Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Diarré hos hund – Varför och vad kan jag göra?

Varför får hunden diarré?

Det finns många orsaker till att hundar får diarré, till exempel stress, byte av foder, ätit något olämpligt som rubbar den normala tarmfloran. En frisk och kry hund bör inte ha återkommande diarré och om din hund har diarré ofta bör du söka hjälp. Vid akut diarré påverkas ofta vätskebalansen hos hunden och särskilt valpar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbt få veterinärvård. Vid akuta besvär bör du alltid kontakta din veterinär för råd.

Behandling av diarré

Verkar din hund pigg i övrigt och får behålla vätska är det ett tecken på att symptomen är lindriga. Då kan du behandla själv genom t.ex skonkost. Se till så att din hund får i sig vätska/föda och att tillståndet inte försämras inom de närmsta dagarna.

Medicinering

I samband med större mängd diarré förlorar hundar precis som människor vätska och elektrolyter. Det är därför mycket viktigt att hunden får i sig tillräcklig mängd vätska med extra tillskott av elektrolyter. Tarmnormaliserande preparat kan med fördel ges om hunden inte har kräkningar. De innehåller vanligtvis bindande ämnen och ”goda bakterier”. Preparaten finns receptfritt på apotek eller hos veterinären. Ge aldrig din hund kosttillskott eller preparat för människor.

När söker jag hjälp?

 • Om hunden har stora vätskeförluster och/eller inte äter eller dricker samt har påverkat allmäntillstånd.
 • Vid blodblandad diarré
 • Om diarrén inte upphör trots dietråd
 • När hunden har ätit något som kan vara giftigt
 • Ifall hunden inte kan behålla vatten eller vätskeersättning
 • Om hunden har under 38°C eller över 39°C i temp i kombination med något av ovanstående

Kontakta alltid veterinär om hunden inte blir bättre eller om den får återfall. Om hunden blir akut dåligt med kräkning och/eller diarré, eller om det kräks blod är det mer bråttom. Om din hund inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir slö behöver du kontakta veterinär.

Vad gör veterinären?

Så här går undersökningen till:

 1. Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. Hos veterinären tas ofta prover för att få reda på mer om sjukdomen. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
  – Hur länge har hunden haft diarré
  – Har du sett blod i avföringen
  – Hur brukar magen och avföringen fungera
  – Har hunden fått i sig något olämpligt/har något hänt som kan utlösa stress
  – Vad äter djuret normalt.
  – Har hunden gått ner i vikt
 2. Veterinären undersöker din hund.
 3. Veterinären tar prover för att ta reda på mer om sjukdomen.
 4. Beroende på provsvar och hur kraftiga symtom din hund visar läggs en behandlings- eller utredningsplan upp, inklusive planering av eventuellt återbesök för uppföljning.
 5. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

Läs mer om magtarmproblem hos hund här.

Boka tid för rådgivning eller undersökning här.