Kastration

Det finns flera orsaker till att ibland överväga att kastrera sitt husdjur. Om ditt djur inte ska användas till avel eller utställning kan kastration vara ett alternativ för att undvika oönskade dräktigheter. Det kan också finnas många hälsoeffekter med kastration.

Varför ska man kastrera?

Hondjur hos många av våra sällskapsdjur, till exempel hundar, katter och råttor kan få problem med juvertumörer. Den risken minskar om djuren kastreras. Särskilt om kastrationen sker tidigt.

Kastrering av tikar och honkatter eliminerar risken för livmoderinflammation och tumörer i och på äggstockarna. Även för hanhundar och hankatter finns fördelar med att välja kastration. Urinmarkerandet brukar minska hos båda. Hanhundar blir mindre stressade i umgänget med löpande tikar, och både hanhundar och hankatter brukar bli lugnare.

Det finns fördelar med kastration hos båda könen även när det gäller kaniner. Hankaniner kan inte få testikelcancer efter kastrering. Honkaniner slipper risk för livmodercancer.

Hos vuxna honmarsvin är det vanligt med cystor på äggstockarna. Vid kastrering opereras äggstockarna bort och sjukdomsproblem på grund av äggstockscystor försvinner.

Nedan finner du artiklar med mer information kring kastration av respektive djur.

Hund – tik » 
Hund – hane »

Katt – hona »
Katt – hane »

Kanin »

Marsvin »

Tamråtta »

Även andra små gnagare och illrar kan ha fördelar av att kastreras.

Här hittar du veterinär som kan hjälpa dig med kastration av ditt djur.

Att låta kastrera sitt sällskapsdjur kan ge goda hälsoeffekter.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen