Kastrera honkatt

De flesta katter i Sverige kastreras, både hanar och honor. Att kastrera honkatt ger många effekter förutom att hon inte kan få ungar efter kastrationen. En kastrerad hona kan inte drabbas av livmoderinflammation och tumörer i eller på äggstockarna. Om man gör det i rätt tid minskar också risken för juvertumörer. Den största baksidan med kastration är risk för övervikt, som kan vara en fara för kattens hälsa.

Här får du fakta om hur det går till att kastrera honkatt, hur den kan påverka din vän och hur du tar hand om katten efter kastreringen.

Hur går det till?

Att kastrera honkatt är ett vanligt rutiningrepp som innebär att veterinären går in i buken och opererar in bort kattens äggstockar, äggledare och livmoder (ovariehysteriektomi). Ingreppet utförs genom ett snitt i buken i nivå med naveln eller genom ett snitt i varje sida, så kallat flanksnitt.

Passa gärna på att ID-märka och vaccinera din katt i samband med kastreringen, om det inte redan gjorts.

När ska man göra det?

Du kan låta kastrera katten tidigast när den är fyra månader gammal. Lämplig tid är när hon är 5 – 6 månader gammal. Tänk på att en katt kan bli dräktig tidigt, redan vid några månaders ålder.

Löpning

En katthona som inte är kastrerad löper. Oftast var tredje vecka under vår, sommar och höst, för att sedan gå in i en vilofas under vintern. Katten blöder inte som tikar när den löper. Det beror på att de inte får ägglossning vid löpet utan vid parningen. När honan löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt medan hon ropar åt sig hanar. Under dessa dagar äter hon inte speciellt mycket och kan bli rastlös. Vissa honor urinmarkerar inom- och utomhus under löpet.

P-piller

Det finns p-piller för katter men allt färre ger sina katter det. Det finns alltid en osäkerhet om katten får i sig pillret. Den kan kräkas upp eller spotta ut pillret när du inte ser. Det kan också öka risken för juvertumörer och livmoderinflammation när de blir äldre.

P-piller kan därför ges under en kortare period, men rekommenderas inte som permanent lösning.

Fördelar och nackdelar med att kastrera honkatt

 • Minskad risk för sjukdomar. Kastreringen gör att katten inte kan drabbas av livmoderinflammation (pyometra) eller tumörer i och på äggstockarna. Kastreringen minskar även risken för juvertumörer.
 • Förändringar i beteendet. Kastrering gör att katten slutar löpa. Det gör att hon slipper besvär vid löpet och blir lugnare. Hon kommer till exempel inte att urinmarkera, vilket annars kan ske både inomhus och utomhus under löpet.
 • Ett längre liv. Studier visar att kastrerade katter lever längre. Främst hankatter blir lugnare och håller sig mer hemma. Men även kastrerade honor lever ett lugnare liv. De hamnar mer sällan i slagsmål och råkar inte ut för trafikolyckor i samma utsträckning.
 • Risk för övervikt. En nackdel med att kastrera sin katt är risken för övervikt. Extra kilon kan leda till diabetes. Det är bra att ge den specialfoder för kastrerade katter.

Inför kastrationen

Om du väljer att låta kastrera din honkatt är det bra att förbereda den på bästa sätt. Inför kastrationen ska katten vara så ren som möjligt. Den brukar sköta det själva men ta bort eventuella tovor på en katt med lång päls. För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska din katt fasta från midnatt kvällen innan operationen men får dricka vatten samma morgon. För att hålla uppsikt över detta är det bra om du håller katten inne från kvällen innan det planerade besöket hos veterinären.

Hur går det till att kastrera honkatt?

 • Undersökning. När ni kommer till kliniken undersöker veterinären din katt för att kunna bedöma att hon är god form för att sövas och opereras.
 • Smärtstillande. Efter undersökningen får tiken följa med till operationsavdelningen för lugnande och smärtstillande injektion. Att ge smärtstillande före ingreppet optimerar effekten och förstärker även den lugnande sprutan så att hon är behagligt dåsig i väntan på sin tur.
 • Sövning. När den lugnande och smärtstillande medicineringen har gett effekt är det dags för sövning.  Narkosen anpassas individuellt för varje katt. Hänsyn tas till ras, ålder, vikt allmäntillstånd och eventuella sjukdomar.
 • Operation. Magen rakas och tvättas. Katten flyttas in till operationssalen där steriltvätt sker och veterinären väntar. Kirurgen dukar in patienten i sterila dukar och operationen kan börja. Veterinären avlägsnar äggstockar och livmoder och syr igen buksåret.
 • Uppvakning. När sista stygnet är satt och dukarna tagits av får din katt vakna lugnt nedbäddad i sin bur under uppsikt av en djursjukskötare. Vid behov får hon ytterligare en smärtstillande injektion. Det är först när katten är helt vaken och operationssåret kontrollerat som hon kan åka hem.

Efter kastrationen

 • Efter narkos och smärtstillande medicin är många katter lite trötta och vingliga direkt när de kommer hem. Låt katten få lugn och ro i ett mörkt och tyst rum första dynet. Lägg gärna över en filt för att förhindra avkylning.
 • Ge henne mat och vatten först när hon är helt vaken och stadig på benen. De första portionerna ska vara små.
 • Hon behöver få smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i några dagar efter operationen. Veterinären hjälper dig med det.
 • Det är viktigt att hon inte kan slicka på såret. Använd krage när du lämnar katten utan uppsikt. Du kan även köpa en slags body som skyddar såret. Under denna tid ska honan hållas inomhus, för att undvika svullnader och bråck.
 • Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde eller påtaglig ömhet. Om du är osäker på hur läkningen fortskrider, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.
 • I regel behöver stygnen inte tas bort, de försvinner av sig själva. Rådgör med veterinären. Om katten haft kanyl i benet ska plåstret tas bort cirka en timme efter hemgång.

Mer om kastrering av katter »

Kastration av andra sällskapsdjur »

Att kastrera honkatt har många fördelar.

Förutom att man undviker oönskade kattungar finns det flera andra fördelar med att kastrera sin honkatt.