Kastrera en tik – När, hur och varför?

Har du funderat på att låta kastrera en tik?
Förutom att hon inte kan para sig och få valpar ger det också andra effekter. En kastrerad tik kan inte drabbas av livmoderinflammation och tumörer i eller på äggstockarna. Om man gör det tidigt minskar det också risken för juvertumörer.

Kastrering gör också att man slipper oönskade beteenden i samband med löp. Om din tik umgås mycket med andra hundar på till exempel hunddagis undviker man reaktioner hos de andra hundarna.

Det finns också nackdelar. Den största baksidan är risk för övervikt, som kan vara en fara för hundens hälsa.

Här får du fakta om hur kastreringen går till och hur den kan påverka din vän. Har du fler frågor är du alltid välkommen att prata med oss på Evidensia.

Hur går det till att kastrera en tik?

Kastrering innebär att veterinären går in i buken och opererar bort tikens äggstockar och livmoder (ovariehysteriektomi), eller mer sällan bara äggstockarna (ovariektomi). I regel utförs ingreppet genom ett snitt i buken från naveln och bakåt. Vissa kliniker utför även kastrering genom så kallad titthålskirurgi.

När ska man göra det?

Lämplig tid att kastrera en frisk tik är mellan 8 – 9 månaders ålder och ett år, beroende på ras.

Det är en fördel att vänta tills tiken löpt en gång, så att tillväxtzonerna får en chans att slutas. Därmed minskar risken för vissakelettsjukdomar i framtiden. Det är bra att vänta till efter puberteten, annars kan benväxten påverkas med risk för senare ledproblem. Man ska inte heller göra det för sent. Om tiken har hunnit löpa två till tre gånger, minskar inte risken för juvertumör lika mycket.

För- och nackdelar med att kastrera en tik

Förutom att en kastrerad tik inte kan få valpar, minskar risken för vissa framtida och ibland livshotande sjukdomar.

 • Minskad risk för sjukdomar
  Kastreringen gör att tiken inte kan drabbas av livmoderinflammation (pyometra) eller tumörer på äggstockarna. Om kastreringen sker innan hon hunnit löpa två till tre gånger minskar även risken för juvertumörer.
 • Förändringar i beteendet
  Kastrering gör att tiken slutar löpa och inte blir skendräktig. Normalt löper tikar mellan var femte månad till en gång per år.Cirka 40 procent av tikarna får symptom på skendräktighet från några veckor upp till två månader efter löp. De kan bli okoncentrerade och gnälliga, börja bädda, bygga bo och bära runt på kuddar och gosedjur. De kan även gå upp i vikt, se svullna ut och få förstorade juver med mjölk. Många vill sova mycket. Brukshundar kan bli håglösa och omotiverade.
 • Ett längre liv?
  I studier har man sett att kastrerade hundar lever längre. Det kan ha flera orsaker.
 • Risk för övervikt
  En nackdel med att kastrera sin tik är risken för övervikt. Det är bra att ge den foder anpassat för kastrerade djur och kom ihåg motionen.
  Extra kilon kan leda till diabetes och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder. Kastrering kan också ge urininkontinens, vilket kan komma från direkt efter ingreppet till flera år efteråt. En del hundar får förändrad pälskvalitet.
Att kastrera en tik är inte helt utan nackdelar.

Kastrera eller inte? En nackdel är risk för övervikt som kan leda till problem med hälsan.

Vad kan du göra själv hemma?

Om du väljer att låta kastrera din tik är det bra att förbereda den på bästa sätt. När du sedan får hem henne efter ingreppet är det viktigt att hon tar det lugnt ett tag.

Före besöket

Inför kastrationen ska din tik badas en till två dagar före operationsdagen med ett vanligt hundschampo eller ett klorhexidinschampo, fråga efter en bra sort på din djurklinik. Det är för att optimera hygienen vid ingreppet.

För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska tiken fasta från midnatt kvällen innan operationen men får dricka vatten samma morgon. Hon ska också rastas ordentligt före besöket.

Efter kastrationen

Se till att din tik tar det lugnt efter operationen så att såret läker fint. Hon ska ta det lugnt i upp till tre veckor. Under några dagar efter operationen får hon stå på smärtlindring och inflammatorisk medicin. Du ger tiken medicinen hemma enligt anvisning.

Kragen ska sitta på hela tiden tills stygnen tas bort. En vanlig komplikation efter operationen är infektion för att hon har slickat på såret.

Rasta tiken försiktigt i koppel. Operationssåret och buken behöver läka under minimal belastning, ska hon inte hoppa, leka eller ansträngas på annat sätt.

Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker på hur läkningen fortskrider, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.

Vad gör veterinären?

När ni kommer till kliniken undersöker veterinären din tik för att kunna bedöma att hon är god form för att sövas och opereras.

 1. Smärtstillande

Efter undersökningen får tiken följa med till operationsavdelningen för lugnande och smärtstillande injektioner. Att ge smärtstillande före ingreppet optimerar effekten och förstärker även den lugnande sprutan så att hon är behagligt dåsig i väntan på sin tur.

2. Sövning 

När den lugnande och smärtstillande medicineringen har gett effekt är det dags för sövning. En kanyl sätt i en ven för att kunna ge hunden narkosmedel. Därefter intuberas hunden, det vill säga att den får en andningsslang i luftstrupen. Till tuben kopplas sedan syrgas och narkosmedel för att underhålla narkosen under ingreppet.

3. Operation

Området kring naveln rakas och tvättas. Tiken flyttas in till operationssalen där steriltvätt sker och veterinären väntar. Kirurgen dukar in patienten i sterila dukar och operationen kan börja. Livmoder, äggledare och äggstockar avlägsnas.

Under hela narkosen anpassas och justeras narkosdjupet för bästa säkerhet. Övervakningsinstrument mäter bland annat syrgasmättnad i blodet, hjärtfrekvens, ventilation och temperatur. Hunden får också intravenöst dropp för att främja cirkulationen och syresättningen.

4. Uppvakning

När sista stygnet är satt och dukarna tagits av får din tik vakna lugnt nedbäddad i sin bur under uppsikt av en djursjukskötare. Vid behov får hon ytterligare en smärtstillande injektion. Det är först när hunden är helt vaken och operationssåret kontrollerat som hon kan åka hem.