Fästingrecept 95 kr direkt i mobilen, ladda ner Evidensia-appen.

Fästing på hund och fästingburna sjukdomar

Har du hittat en fästing på din hund? Är du orolig att hunden ska få en fästingburen sjukdom? De flesta känner till riskerna med fästingar. Men man ska också komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av en sjukdom. De flesta fästingar bär inte på smitta. Dessutom behöver din hund inte bli sjuk även om den blivit smittad.

Hittar du en fästing på din hund eller är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka hunden regelbundet under fästingsäsongen.

Här får du veta mer om fästingar och om symtom på fästingsjukdomar som kan drabba hund.

Sjukdomar till följd av en fästing

De flesta fästingar bär inte på någon smitta och även om de gör det behöver smittan inte överföras till din hund, men självklart finns det en risk. De sjukdomar ditt djur kan få är främst Borrelios och en infektion som heter Anaplasmos. Både infektion med Borrelia och Anaplasma är vanligt hos hund, men det är ovanligt att det leder till symptom. Katter kan också bli infekterade Anaplasma men det är ovanligt att de blir sjuka. Kliniska symtom på Borrelia hos katt har inte verifierats i litteraturen.

Anaplasma

Anaplasma (Granulocytär Anaplasmos) är en bakteriell infektion med symtom som feber, trötthet, hängighet, dålig aptit och tar tecken på smärta, ömhet och slelhet, Vid blodprovstagning ses brist på blodplättar . För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Även om din hund får smittan behöver den inte blir sjuk. Men hunden kan också bli dålig. Det tar ungefär 1-2 veckor från att hunden blivit biten tills den visar symtom. Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat anaplasma.

Borrelia

Borrelia, eller borrelios, orsakas också av en bakterie. För att kunna infektera hunden måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det kan ta lång tid innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem. Symtomen är nedsatt allmäntillstånd, feber, trötthet, ömma, stela leder och hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.

 

Eksem

Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa klåda och fukteksem, som också kallas hotspots, och ger kladdig hud och päls, samt smärta.

Förebygg

Undersök din hund regelbundet:

Fästingar kan sätta sig överallt på djuret. De gillar att sitta framme vid ansiktet, bakom öronen, på halsen eller vid armhålorna. Där djuret inte själv kommer åt dem sitter de förstås längre.

Fästingrecept:

Det finns olika former av receptfria och receptbelagda fästingmedel för djur på apotek som kan förhindra fästingangrepp. Man välja mellan halsband, spot-on (droppas på huden mellan skulderbladen) och tabletter.

Det är viktigt att du tänker igenom de biverkningar som finns. Hunden kan till exempel slicka i sig fästingdroppar från pälsen om man har givit det för långt bak på kroppen, eller från andra hundar som är ny behandlade och få i sig giftet. Om hunden blir dålig, duscha och schamponera pälsen och skölj noga. Blir din hund mycket dåligt, kontakta veterinär. Också fästinghalsband kan göra att hundar bli dåliga och vingliga. Läs mer om fästingmedel här. 

Undersök din hunds päls efter fästingar.

När söker jag hjälp?

I regel är det inte för just fästingburna sjukdomar som djurägare söker veterinär när de kommer in. Eftersom inkubationstiden för borrelios är flera månader kanske man inte kopplar ihop symtomen med att hunden haft fästingar. Kontakta alltid veterinär vid minsta misstanke om att din hund inte mår bra

Fästingar på vintern?
Om du hittar fästingar på din hund under vintern bör du spara och skicka in dessa för analys, fråga din veterinär om hjälp. Det finns fästingarter vi normalt inte har i Sverige. Har du fått in utländska fästingar behöver det åtgärdas med sanering.

Vad gör veterinären?

Så här går undersökningen till:

 1. Veterinären ställer frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
  – Hur länge symtomen funnits.
  – Vilken del av kroppen gäller det.
  – Finns andra djur i familjen som har besvär.
  – Är besvären säsongsberoende.
  – Hur äter och dricker hunden.
 2. Veterinären undersöker hunden.
 3. Utifrån vad veterinären misstänker att felet är, tas prover.
 4. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.
 5. En behandlingsplan läggs upp, inklusive eventuella återbesök för uppföljning.

Behandling

Behandling sker utifrån sjukdom. Vid anaplasmainfektion samt borrelios fungerar antibiotika som regel väl. När det gäller eksem orsakade av hudsåret efter en fästing rakar man bort den kladdiga pälsen och tvättar rent. Beroende på problemets storlek kan man också ge medicin.

Fästingrecept

Har du fler frågor och vill komma i kontakt med en veterinär kan du boka en videokonsultation direkt i mobilen. Vill du komma i kontakt eller boka ett besök hos din närmsta Evidensiaklinik gör du det här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen