Kastrera hankatt

Det finns många fördelar med att kastrera hankatt. En kastrerad hane blir oftast lugnare. Den håller sig mer hemma mer och hamnar därför inte lika lätt i slagsmål med andra katter. Du slipper också en katt som ”duschar” urin både inne och ute för att markera revir. Dessutom slipper du bidra till oönskade kattungar. Baksidan med kastration är risken för övervikt, som kan vara en fara för kattens hälsa. Men det finns speciellt foder du kan ge och du kan även se till aktivera katten.

Här får du fakta om hur kastreringen går till, hur den kan påverka och hur du på bästa sätt tar hand om katten efter kastreringen.

Hur går det till att kastrera en hankatt?

Att kastrera hankatt är ett relativt enkelt ingrepp. Enklare än att kastrera honkatt. Det innebär att testiklarna opereras bort via två små snitt i pungen. Blodkärlen som har försörjt testiklarna knyts av. Snitten i pungen lämnas att läka öppet, inga stygn behöver tas. Normalt repar sig katten fort efter operationen.

Passa gärna på att ID-märka och vaccinera din katt i samband med kastreringen, om det inte redan gjorts.

När ska man göra det?

Lämplig tid att kastrera hankatt är när han är 4 – 6 månader gammal. Om du bestämt dig för att låta kastrera honom, vänta inte för länge. Om han hinner börja urinmarkera inne är det en vana som inte alltid försvinner efter ingreppet.

Könsmognaden hos hankatten

Katten blir könsmogen från 5-6 månaders ålder, lite beroende på ras. Urinen får då en frän lukt och katten kan börja markera revir genom att spraya urin, vilket kan ske både inomhus och utomhus. Han kan bli rastlös och gnällig, och försvinna iväg för att leta efter honkatter och slåss med andra hannar. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder.

Fördelar och nackdelar med att kastrera hankatt

 • Inga oönskade kattungar. En kastrerad hankatt kan förstås inte göra honkatter i närheten dräktiga.
 • Förändringar i beteendet. Genom kastrering försvinner kattens sexualdrift och de beteenden som hör ihop med det upphör. En kastrerad hankatt blir lugnare, jämnare i humöret och mer tillgiven och lekfull. Han håller sig hemma och letar inte efter andra hannar att slåss med.
 • Ett längre liv. Studier visar att kastrerade katter lever längre än okastrerade. Det kan ha flera orsaker.
 • En nackdel med att kastera sin katt är risken för övervikt. Extra kilon kan leda till diabetes och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder. Det är bra att ge den specialfoder som motverkar viktuppgång och urinsten.

Inför kastrationen

Om du väljer att låta kastrera din hankatt är det bra att förbereda den på bästa sätt. Inför kastrationen ska katten vara så ren som möjligt. Den brukar sköta det själv men det kan vara ett problem hos katter med lång päls. Se till så att katten är inne kvällen före besöket.  För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska katten fasta från midnatt kvällen innan operationen men får dricka vatten samma morgon.

Hur går det till att kastrera hankatt?

 • När ni kommer till kliniken undersöker veterinären din katt för att kunna bedöma att han är god form för att sövas och opereras.
 • Efter undersökningen får hannen följa med till operationsavdelningen för lugnande och smärtstillande injektion. Att ge smärtstillande före ingreppet optimerar effekten och förstärker även den lugnande sprutan.
 • När den lugnande och smärtstillande medicineringen har gett effekt är det dags för sövning.  Narkosen anpassas individuellt för varje katt. Hänsyn tas till ras, ålder, vikt allmäntillstånd och eventuella sjukdomar.
 • Området på och omkring testiklarna rakas och tvättas. Katten flyttas in till operationssalen där steriltvätt sker och djursjukskötaren väntar.
 • Ingreppet utförs.
 • Din katt vaknar lugnt nedbäddad i sin bur under uppsikt av en djursjukskötare. Vid behov får han ytterligare en smärtstillande injektion. Det är först när katten är helt vaken och operationssåret kontrollerat som han kan åka hem.

Efter kastrationen

 • Efter narkosen och den smärtstillande medicinen är många katter lite trötta och vingliga när de kommer hem. Låt den få lugn och ro i ett mörkt och tyst rum. Lägg gärna över en filt för att förhindra avkylning.
 • Ge honom mat och vatten först när han är helt vaken och stadig på benen. De första portionerna ska vara små. Han behöver ta det lugnt ett tag.
 • För att såret ska läka bra bör hanen ska hålla sig inomhus åtminstone de första två till tre dagarna.
 • Han behöver få smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i några dagar. Du får hjälp av din veterinär.
 • Nykastrerade hanar brukar inte slicka på såret, men om han skulle göra det behöver han få en krage på huvudet. Detta för att undvika svullnader. Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.
 • Det finns inga stygn som behöver tas bort. Om katten haft kanyl i benet ska plåstret tas bort cirka en timme efter hemgång.

Mer om kastrering av katter »

Kastration av andra sällskapsdjur »

Svartvit katt på mottagning. Att kastrera hankatt kan vara bra av hälsoskäl.

En hankatt blir oftast lugnare efter kastration.