Kastrera tamråtta

Att låta kastrera tamråtta handlar inte bara om att ta bort risken att få oönskade ungar. Det ger också flera andra fördelar för både hanar och honor. Minskad risk för många sjukdomar är det viktigaste skälet, särskilt för honorna. Det finns flera allvarliga sjukdomar och svåra tillstånd som du kan ta bort risken för om du låter kastrera din hona. Kastrering är en möjlighet att både förlänga livet och öka livskvaliteten för ditt djur.

Råtthonor har extremt lätt för att utveckla juvertumörer. Eftersom råttans juvervävnad täcker stora delar av bålen, kan dessa tumörer dyka upp nästan var som helst på kroppen. Tumörerna är oftast godartade, dvs de sprids inte till inre organ. Men de kan i stället bli groteskt stora och därmed förkorta råttans liv.


Råttor är mycket tåliga för operativa ingrepp och har sällan bekymmer med aptiten.
 

Hur går det till att kastrera tamråtta?

  • Råttor kastreras under narkos. Efter ingreppet kan djuret bli lite medtaget men blir snabbt piggt igen.
  • Råtthonor kastreras vid ung ålder (mellan ca 2–6 mån) behöver endast äggstockarna avlägsnas. Detta kan då göras via ett så kallat flanksnitt, ett litet sår på vardera sidan bakom revbenen. Konvalescensen efter ett flanksnitt är vanligen mycket enklare än efter en sedvanlig buköppning.

Till hund finns det idag så kallad kemisk kastrering, men denna har ännu inte visat sig fungera på gnagare.

Eftervård hemma

  • Det är naturligt att ett operationssår svullnar något och det kommer lite blåmärken runt omkring såret. De första en till två dagarna kan det också komma enstaka droppar blodblandad vätska. Såren ska dock inte börja vara sig eller lukta illa.
  • Hygien. Så länge som såret vätskar sig är det viktigt att djuret får bo på ett rent underlag utan småpartiklar som kan fastna i såret. Tidningspapper eller handdukar kan vara lämpligt. Såret ska kontrolleras dagligen och tvättas med koksaltlösning vid behov.
  • Bita på såren. Råttor kan vara besvärliga med att bita på sina sår, även fast operationssåret sys med stygnen gömda inuti huden. Det kan vid enstaka tillfällen krävas att man konstruerar en krage eller en body till råttan för att skydda såret.
  • Börja äta. Det absolut viktigaste efter en operation är att kontrollera att djuret snabbt kommer igång att äta igen. Råttor är mycket tåliga för operativa ingrepp och har sällan bekymmer med aptiten.

Mer om kastrering av små gnagare »

Kastration av andra sällskapsdjur »

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen