Kastrera en hanhund – hur och varför?

För en del hundägare är det viktigaste att hunden inte ska kunna para sig. Andra vill få bukt med oönskade beteenden, revirmarkerande eller stress när tikar i närheten löper. Ta dig tid till att diskutera ordentligt med en veterinär. Vid beteendeproblem bör man även kontakta duktig hundinstruktör.

Kastrera hanhund

Det finns också nackdelar med kastration. Den största baksidan är eventuell övervikt, som kan vara en fara för hundens hälsa. En debatt pågår också i hundvärlden där många ser med oro på att kastration av friska hundar har ökat då det minskar avelsbasen och kan leda till matadoravel där enstaka hanhundar används i för hög andel inom en ras.

Här får du fakta om hur kastreringen går till, hur den kan påverka och hur du på bästa sätt tar hand om hunden efter kastrationen.

 Innan operationen förbereds hunden

Hur går kastration av hanhund till?

Kastration kan göras permanent kirurgiskt eller tillfälligt kemiskt med ett chip. Det finns två huvudsakliga kirurgiska metoder – en där det görs ett litet snitt framför pungen vid penis (prescrotal) och testiklarna förs ut en och en via samma snittyta. Vid den andra metoden så anläggs snittet vid pungen (scrotalt) och testiklarna förs ut genom ett, som regel, större snitt. Det finns olika medicinska situationer där den ena eller den andra metoden kan vara en fördel och det är också en smaksak beroende på vilken veterinär som kastrerar. Eftersom testiklarna tas bort upphör hundens förmåga att befrukta en tik men befruktningsdugliga spermier kan ligga kvar i sädesledarna i några veckor efter ingreppet.

Hunden får en lugnande spruta och hålls varm under tiden

Kemisk kastration innebär att hunden får ett chip insatt under huden (i normalfallet sätts chippet under nackskinnet). Det utförs på vaken hund och effekten kvarstår antingen 6 månader eller 12 månader beroende på storlek på chippet. Storleken på hund har ingen betydelse då substansen påverkar hormonsystemet oberoende av antal kilo kroppsvikt. Jämför detta med en vanlig vaccination som riktar sig mot hundens immunförsvar – även där är kroppsvikten utan betydelse för doseringen. Effekten av chippet är att allt testosteron i hundens kropp utsöndras och sedan sker ingen nyproduktion. Tillverkaren av chippet varnar därför för att de första 2 veckorna (upp till 8 veckor i enstaka extrema fall) så kan en ökning i könsbundet hanhundsbeteende ses.

Ofta används chippet som ett sätt att förutspå hur hanhunden svarar på kastration -  det kan vara värt att prova men det är inte garanterat att det blir på det sättet.

Hunden får kanyl inför operationen

När ska man göra det?

Kastration före eller efter könsmognad är en avvägningsfråga. Det finns kända för- och nackdelar med båda varianterna och det pågår fortsatt forskning kring detta. Därför är det viktigt att hundägare och veterinär pratar igenom alternativen innan beslut om lämplig ålder för enskild patient fattas.

Kastrera en hanhund – för- och nackdelar

Förutom det uppenbara, att en kastrerad hund inte kan befrukta tikar, kan kastrering också ge andra effekter. Ibland leder det till förändringar i beteendet, men kastration bör inte ses som en genväg till en hund med mildare temperament.

 • Förändringar i beteendet. Hos hanhundar kan kastrering framförallt påverka en del könsbundna beteenden. Till exempel kan aggressivitet mot andra hanhundar minska liksom stress i kontakten med löpande tikar. Även urinmarkerandet brukar avta. Det förekommer också hanhundar som får en ökad osäkerhet av att bli kastrerade (eftersom testosteronet försvinner) och därför blir mer benägna att bete sig illa nära andra hundar. Området är svårstuderat och svårutvärderat men rikt av åsikter.
 • En kastrerad hane kan fortsätta försöka para tikar. Det kan därför fortsätta vara svårt att ha höglöpande tikar nära en kastrerad hane, antingen för att han ändå begriper vad han kan göra eller för att tiken är väldigt insisterande. En kastrerad hane kan inte göra tiken dräktig men det kan fortfarande bli en ”hängning” där hanen sväller fast och de riskerar mekaniska skador båda två.
 • Mindre risk för prostatabekymmer. På ålderns höst drabbas kastrerade hundar i lägre utsträckning av prostatabekymmer, som är vanliga hos icke kastrerade hundar.
 • Risk för övervikt. En nackdel med att kastrera en hanhund är risken för att den ska bli överviktig. Hormonförändringen efter kastrationen gör att ämnesomsättningen minskar och att hundens aptit ökar. Man bör dra ner på fodret efter kastration och förstås öka på motionen. Det vanligaste problemet är att en överviktig hund kan få diabetes och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder. Läs mer om övervikt här.
 • Kastrering riskerar att leda till urininkontinens även hos hanhundar.
 • Kastrering vid sjukdom. För vissa sjukdomar ingår kastration som behandling. Det gäller vissa tumörsjukdomar, prostataförstoring och bråck i analregionen (s k perianalbråck). Det är sjukdomar som underhålls av könshormonet testosteron.

Hunden rakas inför operationen

Inför kastrationen

Om du väljer att låta kastrera din hanhund är det bra att förbereda den på bästa sätt. När du sedan får hem honom efter ingreppet är det viktigt att han tar det lugnt ett tag.

Tänk efter om ni kan göra något åt pälsen före ingreppet– långhåriga raser som kan klippas bör göra det, trimraser kan med fördel vara nyfriserade. Det är dock inte lämpligt att trimma pälsen hårt de närmaste dagarna före operationen då de små skadorna i huden kan infekteras och leda till att det kirurgiska ingreppet måste skjutas fram.

Dagen före kastrationen ska din hund badas med ett klorhexidinschampo, fråga efter en bra sort på din djurklinik. Det är för att optimera hygienen vid ingreppet. För att minimera risken för kräkningar vid narkosen ska han fasta från midnatt kvällen innan operationen men får dricka vatten samma morgon. Han ska också rastas ordentligt före besöket. Du kommer att få detaljerad och specifik information fån din klinik när du bokat tid.

Rakning och dammsugning av päls sker utanför operationssalen för att hålla det så sterilt som möjligt

Hur går det till att kastrera en hanhund?

När ni kommer till kliniken undersöker veterinären din hund för att kunna bedöma att han är i god form för att sövas och opereras.

 • Smärtstillande. Efter undersökningen får han följa med till operationsavdelningen för lugnande och smärtstillande injektioner. Smärtstillande ges även före ingreppet då det optimerar effekten av den lugnande medicinen och narkosen.
 • Sövning. När den lugnande och smärtstillande medicineringen har gett effekt är det dags för sövning. Hunden får ett narkosmedel i blodet via en kanyl som satts i en ven. Därefter intuberas hunden, det vill säga att den får en andningsslang i luftstrupen. Till tuben kopplas sedan syrgas och narkosmedel för att underhålla narkosen under ingreppet.
 • Området kring pungen och penis rakas och tvättas. Hunden flyttas in till operationssalen där steriltvätt sker och veterinären väntar. Kirurgen dukar in patienten i sterila dukar och operationen kan börja. Testiklarnas blodtillförsel knyts av med tråd som kommer försvinna av sig själv och själva testiklarna tas bort.
 • Säkerhet. Under hela narkosen anpassas och justeras narkosdjupet för bästa säkerhet. Övervakningsinstrument mäter bland annat syrgasmättnad i blodet, hjärtfrekvens, blodtryck, ventilation och temperatur. Hunden får också intravenöst dropp för att främja cirkulationen och syresättningen.
 • Uppvak. När sista stygnet är satt och dukarna tagits av får din hund vakna lugnt nedbäddad i sin bur under uppsikt av en djursjukskötare. Vid behov får han ytterligare en smärtstillande injektion. Det är först när hunden är helt vaken och operationssåret kontrollerat som han kan åka hem.

Veterinären förbereder sig inför operationen

Efter kastrationen

Ge honom mat och vatten först när han är helt vaken och stadig på benen. De första portionerna ska vara små. Låt honom vila lugnt och tyst hemma med en filt över sig för att förhindra avkylning.

Se till att din hane tar det lugnt efter operationen så att såret läker fint. Han ska ta det lugnt i upp till två veckor. Under några dagar efter operationen får han smärtlindrande och inflammatorisk medicin. Du ger medicinen hemma enligt anvisning från veterinären som opererat.

Kragen ska sitta på hela tiden tills stygnen tas bort. Ibland sys även huden med tråd som försvinner av sig självt. En vanlig komplikation efter operationen är infektion för att han, eller någon annan hund, har slickat på såret. En infektion gör ofta att läkningen tar längre tid och det finns risk att stygn behöver sättas om.

Rasta honom försiktigt i koppel. Operationssåret behöver läka under minimal belastning, ska han inte hoppa, leka eller ansträngas på annat sätt.

Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker på hur läkningen fortskrider, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.

Även denna information kommer du att få i lugn och ro när du hämtar hem din hund från klinken eller djursjukhuset.

Hunden övervakas noggrannt under tiden den är sövd

Kryptorkida hundar

Det förekommer kryptorkida hanar där en eller båda testiklarna inte befinner sig i pungen (scrotum). Dessa testiklar är ofta mindre och ligger antingen i ljumsken eller i buken. I dessa fall kan man inte operera hunden enligt beskrivningen ovan utan man kan behöva öppna ett större snitt i buken (mer likt kastration av tik). De testiklarna som ligger på ett felaktigt ställe är ibland inte fertila (inga livsdugliga spermier produceras) men de producerar fortfarande könshormoner. Dessa testiklar kan ha en högre benägenhet att utveckla tumör eller testikelomvridning så även om det är ett besvärligare ingrepp är det att rekommendera.

Kryptorkism anses vara ärftligt men det kan hoppa någon generation, och det är därför inte rekommenderat att avla på kryptorkida hanar. De flesta valpar har sina testiklar nere vid besiktning vid 8 veckors ålder men diagnosen kryptorkid anses ställas först om de inte vandrat ner vid 6-8 månader.

Kastrerade hanhundar och utställning

Att kastrera friska hundar blev tillåtet 1988 i Sverige. Eftersom det tidigare var förbjudet har kastreringarna ökat sedan dess. Av oro över hur detta påverkar våra hundars mentalitet vid utställning och avkommebedömningar har Svenska Kennelklubben från och med den 1 januari 2017 infört förbud att ställa ut hanhundar som är kastrerade. De kemiskt kastrerade får delta men först efter 6 månaders karenstid efter att chippet förväntas ha slutat verka.

Vill du boka en tid för rådgivning så kan du göra det hos en av våra kliniker. Du kan även få trygg och säker rådgivning genom att boka ett videobesök med veterinär i mobilen här.

 En narkossköterska övervakar hundens värden under hela operationen

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen