Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Kastrera kanin

Att kastrera kanin är ofta klokt och det gäller även honkaniner. Bland de mindre sällskapsdjuren är det i nuläget bara vanligt att kastrera hankaniner. Men det finns många fördelar med att låta kastrera kaniner av båda könen, inte minst för att undvika allvarliga sjukdomar.

Varför kastreras hankaniner?

Kastrering av kaninhannar görs oftast för att minska reproduktionsförmågan, och för att ändra beteendet. Ofta anses kastrerade handjur bli lugnare och trevligare sällskapsdjur. Driften att ”skvätta” urin försvinner. Som en positiv bieffekt kan kaninen inte heller senare drabbas av testikelcancer.

Stora vinster med att kastrera honkaniner

Kastrering av honor är ännu inte så vanligt bland kaniner, trots att det är här som de stora vinsterna kan göras i sjukvårdsförebyggande syfte. Många sjukdomar är nämligen beroende av höga halter honliga könshormoner i kroppen. Vid en kastrering opereras äggstockarna, och oftast livmodern, bort varefter halten könshormoner drastiskt minskar.

Det finns flera allvarliga sjukdomar och svåra tillstånd som du kan ta bort risken för om du låter kastrera din hona. Kastrering är en möjlighet att både förlänga livet och öka livskvaliteten för ditt djur.

Kaninhonor över tre års ålder löper extremt hög risk att drabbas av livmoder­cancer. Detta är en mycket aggressiv cancertyp, och när sjukdomen väl upptäcks har den oftast hunnit sprida sig i kroppen. Genom kastrering omöjliggörs denna sjukdom.

Hur går det till att kastrera kanin?

Kaniner kastreras under narkos. Efter ingreppet kan djuret bli lite medtaget men blir snabbt piggt igen.

  • Kaninhonan opereras genom ett snitt under magen.
  • Livmoder och äggstockar avlägsnas.
  • Buksåret sys ihop med stygnen gömda inuti huden, så kaninen själv inte kan bita bort dem.

Till hund finns det idag så kallad kemisk kastrering, men denna har ännu inte visat sig fungera på kanin.

Kanin kastreras

Kaninen kastreras under narkos. Efter några dagar blir kaninen pigg igen.

Eftervård hemma

  • Väl hemma behandlas hon med smärtlindrande medel de första dagarna efter operationen.
  • Du som djurägaren håller noga kontroll så att kaninen kommer igång att äta. Är aptiten dålig måste kaninen stödmatas en första period.
  • Det är naturligt att ett operationssår svullnar något och det kommer lite blåmärken runt omkring såret. De första en till två dagarna kan det också komma enstaka droppar blodblandad vätska. Såren ska dock inte börja vara sig eller lukta illa.
  • Hygien. Så länge som såret vätskar sig är det viktigt att djuret får bo på ett rent underlag utan småpartiklar som kan fastna i såret. Tidningspapper eller handdukar kan vara lämpligt. Såret ska kontrolleras dagligen och tvättas med koksaltlösning vid behov.
  • Börja äta. Det absolut viktigaste efter en operation är att kontrollera att djuret snabbt kommer igång att äta igen. För kaniner kan det däremot ta 1 – 2 dagar innan djuret börjar äta på egen hand. De måste i så fall stödmatas 3 – 4 gånger dagligen med t ex Oxbow Critical Care, en speciell välling för kaniner som är höbaserad och ger bra stimulering till djurens känsliga magtarmapparat.

Mer om att kastrera kanin »

Kastration av andra sällskapsdjur »