Så fungerar hundens leder

En rörlig led kan närmast beskrivas som ett gångjärn som möjliggör att skelettdelar med musklernas hjälp ska kunna röra sig i förhållande till varandra. Här får du läsa om den normala ledens uppbyggnad.

Den normala ledens uppbyggnad

I en led möts två eller flera benändar/skelettdelar. För att benytorna ska glida motvarandra och klara nötning är ledytan täckt av ledbrosk. Brosket är elastiskt och stötdämpande. Cellerna i brosket ligger inbäddade i ett nätverk av fibrer som drar åt sig vätska. I ledvätskan, som förutom att fungera smörjande, finns näringsämnen som är nödvändiga för brosket som får all sin näring därifrån. Ett friskt ledbrosk är tjockt, glatt och elastiskt. Ledvätskan är seg och smörjande. Hela leden omsluts av ledkapseln som fäster in i de skelettdelar som ingår i leden. Ledkapseln förstärks av ligament - både i och runt leden. Ytterligare stöd utgörs av muskler och senor runt leden. 

  • I leden möts två eller flera benändar, åtskilda av en ledspringa.
  • Ledytorna är täckta av brosk för att kunna glida mot varandra.
  • Här finns också ledvätska som underlättar rörelserna.
  • Leden omges och stabiliseras av en bindvävskapsel, som kan vara förstärkt av ledband.
  • Dessutom omges leden av muskler och senor.

När leden inflammeras

När leden av någon anledning utsätts för onormal påfrestning slits och skadas ledbrosket och kroppen svarar med att försöka reparera sig själv genom att sätta igång en inflammation. Inflammationen påverkar ledbrosk, ledvätska och ligament negativt och tillståndet benämns artros eller osteoartrit/OA.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din hund behöver undersökas. Du kan även boka ett videomöte med en av våra onlineveterinärer för rådgivning och hjälp.


Att lederna hos hunden fungerar är en förutsättning för dess rörelser.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen