Fästingrecept 95 kr direkt i mobilen, ladda ner Evidensia-appen.

Artros hos hund – Det finns lindrande behandling

Artros hos hund är vanligt. Minst en av fem hundar drabbas. Det är en progressiv sjukdomsprocess. Men med rätt livsstil och behandling kan de flesta hundar med artros få mindre smärta och bättre livskvalitet.
Till skillnad från människan kan hunden inte tala om var den har ont. Hundens beteende visar därför hur den mår.

Så påverkas hunden av artros

Symtomen kan leda till att hunden kan ändra beteende, och visa irritation mot hundar och människor. En del hundar drar sig mer undan, medan andra kan verka mer tillgivna och kontaktsökande. Symtomen kommer oftast smygande och har en tendens att öka med tiden. Vädret kan påverka smärtan, en del blir sämre i kallt och fuktigt väder.

Vad beror artros hos hund på?

Artros hos hund kan vara primär till följd av onormal utformning eller tillväxtrubbning av leden eller sekundär och uppkommer då som följd av naturligt åldrande och förslitning eller efter skador. I en led där ledytorna inte passar ihop eller där det finns instabilitet eller skador i ledytan, skapas en onormal belastning på ledbrosk och ledkapsel. Det sätter i gång en inflammationsprocess i leden som ger ökad mängd ledvätska, svullnad, smärta och hälta. Om inflammationen fortsätter börjar ledbrosket brytas ner, och kan i värsta fall försvinna helt.

Vid artros kan brosket i leden till slut försvinna helt där belastningen är som störst.

Att förebygga artros hos hund

Det finns mycket du kan göra för att förebygga artros. Det viktigaste att tänka på är hundens vikt och kondition. Också om din hund fått diagnosen artros kan du göra mycket för att motverka symtomen.
En hund som har bra muskelmassa och som är i god kondition har bättre förutsättningar för att undvika ledproblem, framför allt tack vare stabila rörelser och bra stöd runt lederna. Övervikt ger en onödigt stor belastning på lederna och medför en ökad risk för att utveckla artros. Om din hund har fått diagnosen artros finns det mycket du kan göra själv hemma med olika övningar, träningsmoment liksom massage och stretching.

Medicinering

Rådgör med din veterinär och kompetent rehabiliteringspersonal. Fysisk aktivitet, god kondition och bra muskelmassa skapar de bästa förutsättningarna för att motverka symtomen vid artros. Överviktiga hundar måste bantas till normal vikt, och regelbunden fysisk aktivitet varje dag är viktig. Det går inte att vila bort artros. I samarbete med din veterinär får du råd om ett lämpligt motionsprogram och kostprogram för din hund.

När söker jag hjälp?

 • Hunden är stel när den vaknar på morgonen.
 • Om hunden har en hälta som kommer och går.
 • När din hund är mindre intresserad av långpromenaden.
 • Din hund har svårt att komma till ro om natten.
 • Om din hund uppvisar stelhet efter vila, hälta på ett eller flera ben,
 • Hunden har fått ett ändrat rörelsemönster.
 • Din hund har svullna och varma leder.

Stämmer flera av symtomen ovan kan det vara tecken på artros i en eller flera leder.

Vad gör veterinären?

Om du misstänker att din hund har drabbats av artros är det viktigt att låta en veterinär undersöka den för att ställa diagnos. Ofta är behandlingen mot artros mycket lyckosam och de flesta patienterna blir mycket bättre och kan leva ett aktivt liv utan smärta.

Så här går undersökningen till

 1. Veterinären undersöker hunden och känner igenom skelett, leder, muskulatur och andra mjukdelar samt gör en bedömning av hundens rörelsemönster.
 2. En detaljerad ortopedisk undersökning görs för att fastslå vilken eller vilka leder som orsakar hundens smärta.
 3. Via röntgen bedöms ledens utformning och grad av artros. Din hund får lugnande medel för bästa bildkvalitet.
 4. Allt oftare används datortomografi för undersökning av leder och ryggar, särskilt i de fall röntgen inte ger tillräcklig information. Till skillnad från röntgen får man här en tredimensionell bild av leder och skelett.

Behandling

Grunden är att bryta den onda cirkeln med mindre rörelse och mer smärta. Ofta behöver hunden hjälp på en rehabiliteringsanläggning för att ändra sina rörelsemönster och lösa upp de smärtsamma spänningarna. Antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner ordineras ofta och utifrån behov, under smärtsamma perioder eller kontinuerligt. Medicinsk behandling med injektion direkt i leder har relativt kort effekt, upprepade behandlingar är omdiskuterat. Använd de kosttillskott som din veterinär rekommenderar. Det finns även särskilda hundfoder som innehåller kosttillskotten

Operation

Titthålsoperation görs ofta vid tillväxtrubbningar i lederna för att förebygga artros. Om artrosen är långt gången kan det i vissa fall vara aktuellt med steloperation av leden. Vid grav höftledsartros är protes ett alternativ. Proteser för armbågsled och knäled är under utveckling.

Artroskopi, titthålskirurgi på en armbågsled.

Få hjälp

Du kan hitta din närmaste Evidensia klinik och boka tid för rådgivning eller undersökning här.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen