Magens och tarmens funktion hos hundar

Magens och tarmens funktion hos hundar. I magsäcken och tarmen delas födan till mindre bitar och näringsämnen utvinns för att absorberas av tarmen. Sedan sprids dessa vidare genom blodet till olika delar av kroppen. I tarmen ”sorteras” också slaggprodukter som inte kan absorberas bort, och blir till avföring. En fungerande mag- och tarmfunktion är a och o för att din hund ska må bra.

Immunförsvaret

Att magen och tarmen fungerar normalt krävs bland annat för att din hund ska kunna ta upp näring i fodret på rätt sätt. I magtarmkanalen finns också en tarmflora som fyller många funktioner, bland annat att tillverka näringsämnen som vitaminer och fettsyror. Närmare 90 % av hundens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen och skyddar mot de sjukdomsframkallande bakterier och virus som hunden kan utsättas för. Hur magen och tarmen mår kan påverka resten av hundens kropp. Om magtarmproblem hos hund »

Närmare 90 % av hundens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen.

Hundens avföring

En frisk hund har oftast avföring en till tre gånger om dagen. Avföringen ska vara fast och gå att plocka upp.

Förebygg mag- och tarmbesvär hos din hund

  • Håll koll på det normala beteendet. Det är bra att veta hur ofta din hund normalt har avföring eller kräks. Då är det lättare att upptäcka problem.
  • Ge alltid din hund foder av hög kvalitet. Olika djur är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Byt inte foder ofta och var restriktiv med godis.
  • Se till att din hund regelbundet vaccineras mot t.ex parvovirus. Fråga din veterinär om du är osäker

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen