Magens och tarmens funktion hos hundar

I magsäcken och tarmen spjälkas födan och näringsämnen utvinns för att absorberas av tarmen. Därefter sprids dessa vidare med blodet till olika delar av kroppen. I tarmen ”sorteras” också slaggprodukter som inte kan absorberas bort, och blir till avföring. En fungerande mag- och tarmfunktion är a och o för att din hund ska må bra.

Immunförsvaret

Att magen och tarmen fungerar normalt krävs bland annat för att din hund ska kunna ta upp näring i fodret på rätt sätt. I magtarmkanalen finns också en tarmflora som fyller många funktioner, bland annat för att tillverka näringsämnen som vitaminer och fettsyror. Närmare 90 % av hundens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen och skyddar mot de sjukdomsframkallande bakterier och virus som hunden kan utsättas för. Hur magen och tarmen mår kan påverka resten av hundens kropp. Om magtarmproblem hos hund »

Närmare 90 % av hundens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen.

Hundens avföring

En frisk hund har oftast avföring en till tre gånger om dagen. Avföringen ska vara fast och gå att plocka upp.

Förebygg mag- och tarmbesvär hos din hund

  • Håll koll på det normala beteendet. Det är bra att veta hur ofta din hund normalt har avföring eller kräks. Då är det lättare att upptäcka problem.
  • Ge alltid din hund foder av hög kvalitet. Olika djur är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Byt inte foder ofta och var restriktiv med godis.
  • Se till att din hund regelbundet vaccineras mot parvovirus. Fråga din veterinär om du är osäker
Kontakta veterinär om din hund har symtom från magtarmkanalen. Du hittar närmaste Evidensiaklinik här. Du kan också boka ett videomöte med en av våra onlineveterinärer. 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen