Så sköter du ditt reptilterrarium

Så sköter du ditt reptilterrarium. Terrariet är en grogrund för bakterier och parasiter. Många tror att smittande bakterier är något som kommer utifrån. Eftersom reptilen lever i sitt terrarium eller i hemmet utan att utsättas för bakterier utifrån, tänker du kanske att din reptil ska slippa att smittas av bakterier och på så sätt undvika infektion. Men många gånger växer bakterierna till i terrariet.

Både vi människor och våra husdjur bär ständigt omkring på miljoner bakterier på vår hud och våra slemhinnor. Många husdjur har även parasiter i kroppen, utan att bli sjuka. När vi mår bra och vårt immunförsvar är starkt ska dessa organismer inte utgöra något problem för oss. Men när organismerna blir för många, och/eller vårt immunförsvar blir nedsatt, så kan dessa normalt sett ofarliga bakterier slå till och göra oss sjuka.

Ett terrarium är ofta en sluten behållare, där vi med konstlade medel som värmelampor, värmeslingor och duschande har arrangerat en miljö med hög värme och luftfuktighet. Det är en perfekt miljö för olika mikroorganismer att föröka sig i. Varje gång reptilen äter finns det dessutom risk att små, små delar av fodret sprids ut i miljön. Sekret från reptilens munhåla kan också följa med.

När reptilen så småningom tömmer sin kloak på avföring och urin så samlas inte detta i en prydlig välavgränsad hög, utan små, små delar kan också spridas i miljön. Alla dessa partiklar är en perfekt miljö för mikroorganismer att leva vidare i. I takt med att bakterier och parasiter ansamlas i miljön ökar risken för att reptilen insjuknar.

Så sköter du ditt reptilterrarium:

  • Underlaget måste bytas ut ofta, helst minst en gång/månad, alternativt värmebehandlas i ugn regelbundet.
  • Löv och träartiklar måste bytas ut lika ofta.
  • Mat- och vattenskålar måste rengöras och desinficeras minst varje vecka.
  • Insidan av terrariet måste rengöras och desinficeras helst minst en gång/månad.

Skötselråd för olika exotics » 

Så sköter du ditt reptilterrarium. Det måste regelbundet rengöras från ”topp till tå”.

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen