Fästingrecept 95 kr direkt i mobilen, ladda ner Evidensia-appen.

Kräkningar hos hund

Det är inte normalt att en hund kräks, men det är lätt hänt. Om din hund har problem med mag-tarmkanalen kan det ha många olika orsaker.

Vad kan vara orsaken till kräkning hos hund?

Akuta kräkningar hos hund orsakas oftast av att den fått i sig olämplig/skämd mat. Det kan även bero på en parasitinfektion, att den ätit ett föremål som fastnat eller som reaktion på förgiftning, sjukdom, medicin eller kost.

Kräkningar hos hund kan också uppstå vid sjukdom i annat organ än själva magtarmkanalen, till exempel vid livmoderinflammation, njursjukdom, prostataproblem, leversjukdom och hormonell sjukdom. Därför kan tillståndet behöva utredas vidare.

Under tiden besvären pågår finns det risk att vätskebalansen rubbas och djuret blir uttorkat. Särskilt valpar och små hundar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbare få veterinärvård. Läs mer om kräkningar hos hund och behandlingar nedan.

Under tiden besvären pågår finns det risk att vätskebalansen rubbas och djuret blir uttorkat. Särskilt valpar och små hundar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbare få veterinärvård.

Vad kan jag göra själv?

Verkar din hund pigg i övrigt och får behålla vätska är det ett tecken på att symptomen är lindriga. Då kan du börja behandla själv genom att erbjuda skonkost hemma. Se till så att din hund får i sig vätska/föda och att tillståndet inte försämras inom de närmsta dagarna.

Kostråd vid kräkningar hos hund

Skonkost bör ges i små portioner fördelat på 6-8 givor över dagen och med fri tillgång till vatten. Första dagen ges en tesked-matsked per giva, beroende på hundens storlek. Du kan med fördel blanda upp maten med vatten så att din hund får i sig extra mycket vätska. Om din hund inte vill dricka hemma behöver du ge vätska med sked eller med spruta direkt i munnen. Ge då små mängder vätska många gånger per dag och var observant på att din hund sväljer vätskan normalt.

Du kan försiktigt öka portionerna under 2-3 dagar och om kräkningarna och ev diarré har upphört, kan du därefter minska antalet givor under 3-4 dagar. När magen fortsatt förefaller stabil kan du successivt föra över din hund på sitt vanliga foder under 4-7 dagar. Låt gärna din hund stå kvar på ett specialfoder för mag- och tarmrubbning under längre tid, då dessa är lättsmälta och innehåller en bra sammansättning av vitaminer, mineraler och näringsämnen. Foder av denna typ är även rekommenderade att använda vid långvariga, kroniska problem.

Skonkost finns att köpa färdig (både som torr- och våtfoder) på veterinärkliniker och på vetapotek.se. För att laga egen skonkost rekommenderas kokt vit fisk/kyckling samt välkokt vitt ris. Koka upp dessa med riklig mängd vatten och ge 1/3 av fisk/kyckling och 2/3 ris.

Skonkosten kan med fördel kompletteras med kosttillskott för magtarm-besvär. De verkar tarmnormaliserande och innehåller vanligtvis bindande ämnen och ”goda bakterier”. Preparaten finns receptfritt på apotek eller hos veterinären. Ge aldrig din hund kosttillskott eller preparat för människor.

Kontakta alltid veterinär om hunden inte snart blir bättre eller om kräkningarna återkommer.

När söker jag hjälp?

Kontakta veterinär om:

 • Hunden har stora vätskeförluster och/eller inte äter eller dricker samt har påverkat allmäntillstånd.
 • Kräkningen är blodig eller brunaktigt kaffesumpslik.
 • Kräkningarna inte upphör trots dietråd
 • Hunden kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat någonstans i tarmkanalen
 • Det finns en risk att hunden fått i sig något som kan vara giftigt
 • Hunden inte kan behålla vatten eller vätskeersättning
 • Den har under 38°C eller över 39°C i temp i kombination med något av ovanstående

Om hunden har intensiva kräkningar och/eller diarré, eller om den kräks blod är det mer bråttom. Om din hund inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir mycket slö behöver den undersökas av veterinär. 

På djurkliniken tas ofta prover för att få reda på mer om orsaken till kräkningarna.

Vad undersöker veterinären vid kräkningar hos hund?

 • Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
  – Hur länge och vilka symtom har hunden haft
  – Har du sett blod i kräkningen eller avföringen
  – Hur brukar magen och avföringen fungera
  – Har hunden fått i sig något olämpligt/har något hänt som kan utlösa problem
  – Vad äter djuret normalt
  – Har hunden gått ner i vikt
 • Veterinären undersöker din hund.
 • Veterinären tar prover för att ta reda på mer om sjukdomen.
 • Vid kräkningar kan buken röntgas.
 • Man kan också göra ett ultraljud för att bedöma magtarmkanalen.
 • Beroende på provsvar och hur kraftiga symtom din hund visar läggs en behandlings- eller utredningsplan upp, inklusive planering av återbesök för uppföljning.
 • En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

Vad blir behandlingen?

 • Behandlingen utgår från vilken sjukdom hunden har.
 • Vid akuta besvär är vätsketerapi med dropp det viktigaste.
 • Vid svåra kräkningar ges ibland medel mot dessa, men först efter att främmande föremål som exempelvis svalda nappar eller strumpor har uteslutits.
 • Hittar man parasiter i kräkningar eller avföringsprov anpassas behandlingen utifrån vilken parasit det är.
 • Hunden kan också få tarmslemhinneskyddande medel.
 • I sällsynta fall sätts antibiotika in. Bakteriella infektioner från magtarmkanalen förekommer, men är inte vanligt och därför finns det få indikationer för antibiotikabehandling vid akut kräkning och/eller diarré.
 • Ibland används endoskopi för att gå ner i magsäcken och tarmkanalen för att avlägsna föremål, upptäcka förändringar och ta vävnadsprov.
 • När det behövs används buköppningsoperation för undersökning och behandling.

Vid misstanke om kroniska problem påbörjas en utredning om det.  De flesta hundar med kroniska magtarmproblem kan efter utredning leva ett bra liv med behandling.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen