Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.
8 steg för en god hundhälsa

8 steg för en god hundhälsa

Tidiga upptäckter kan minska risk för skada och sjukdom

Oavsett om du har en valp eller trogen senior så är det viktigt att känna till vad din hund behöver för att må så bra som möjligt. Tidiga upptäckter och förebyggande insatser kan öka välmående och minska risk för både skada och sjukdom. På denna sida går vi igenom 8 steg för en god hundhälsa.

Evidensia Djursjukvård

1. Veckokoll

Först och främst vill vi uppmana dig att gå igenom din hund minst en gång i veckan. Passa gärna på att göra det medan ni myser och kelar. På så vis blir det mindre dramatiskt och kanske till och med en rofylld aktivitet som stärker banden mellan dig och din hund. Regelbundenheten hjälper dig att upptäcka eventuella förändringar väldigt snabbt.

Vi har delat in veckokollen i fyra olika delar. Om du gör en del varannan dag så får du med alla fyra på en vecka. Och varje del behöver inte ta mer än någon minut.

Läs mer och se korta filmer om veckokollen

Evidensia Djursjukvård

2. Vaccination

Förutom regelbunden veckokoll finns det några andra saker som är lite extra viktiga för din hunds hälsa och välmående. Det gäller bland annat vaccination mot smittsamma eller allvarliga sjukdomar. I Sverige finns det ett grundvaccin som skyddar mot valpsjuka, hepatit och parvovirus. Dessutom rekommenderas vaccin mot kennelhosta. Genom att vaccinera din hund skyddar du inte bara den utan även andra hundar eftersom du bidrar till minskad smittspridning på alla platser där hundar möts.

Läs mer om vaccination

Evidensia Djursjukvård

3. Fästingskydd

Även om det är relativt ovanligt att hundar blir allvarligt sjuka av fästingbett så finns det fall där läget blir så pass akut att veterinärvård krävs. Därför kan det vara bra att använda lämpligt fästingpreparat och att gå igenom hunden efter varje utomhusvistelse. Särskilt om ni bor på orter där ni vet att det finns fästingar. Och tänk på att fästingsäsongen kan pågå året om. Så länge det är minst 5 plusgrader är fästingen aktiv.

Läs mer om fästingburna sjukdomar

Evidensia Djursjukvård

4. Tandkoll

En annan viktig del är mun och tänder. Om du tycker det är svårt att få till en bra rutin kring tandborstningen på din hund så är du inte ensam. Det är svårt och många hundägare undviker därför även att titta sin hund i munnen överhuvudtaget. Så länge hunden äter och dricker vill de flesta av oss tro att munhälsan är god men så enkelt är det inte. Hundar är mästare på att kompensera och anpassa sig. De fortsätter att äta trots eventuell skada, inflammation, smärta eller liknande.

Tandrelaterade problem och sjukdomar kan bli mycket plågsamma för din hund och långt ifrån alla försäkringar täcker den typen av ingrepp och behandlingar. Därför är det extra viktigt att du känner till hur du hjälper din hund till god munhälsa.

Läs mer om hur du sköter om din hunds tänder

Evidensia Djursjukvård

5. Viktkoll

Denna del blir viktigare och viktigare i takt med att övervikt ökar hos våra hundar. Det är egentligen inte alls konstigt eftersom hundar följer oss ägare och är beroende av vår individuella aktivitetsnivå. Och du känner säkert till att både övervikt och för mycket stillasittande är ett växande problem hos oss människor i dagsläget.

Eftersom övervikt ökar risk för sjukdom och kortare livslängd så gör det stor skillnad för din hund om du erbjuder den en bra och sammansatt kost i kombination med varierad fysisk aktivitet på daglig basis.

Läs mer om övervikt hos djur
Läs mer om vikten av att välja rätt foder
Läs mer om vikten av fysisk aktivitet och rörelse

Evidensia Djursjukvård

6. Knölkoll

Vi är många som förknippar knölar med något obehagligt och elakartat men de allra flesta knölar är ofarliga och inte alls kopplade till cellförändringar eller tumörer. Trots det är det viktigt att du regelbundet känner igenom din hund så att du upptäcker eventuella knölar så tidigt som möjligt. En oupptäckt och obehandlad knöl kan i värsta fall växa till, börja klia, sitta i vägen, bli öm och inflammerad, börja blöda eller liknande.

Läs mer om knölar och se film om knölkollen

Evidensia Djursjukvård

7. Kastration

Kastration är inget givet steg för god hälsa men det kan innebära hälsorelaterade fördelar så därför vill vi ta upp det här. Den mest uppenbara fördelen för alla hundar är förstås att kastration kan förebygga och lindra/bota allvarliga sjukdomar så som livmoderinflammation och prostatabekymmer samt tumörbildning på äggstockar, testiklar och juver. Andra fördelar kan vara att minska könsbundna beteenden som skapar stark stress hos våra hundar. Oavsett anledning så uppmanar vi dig att rådgöra med veterinär innan du låter kastrera din hund.

Läs mer om för- och nackdelar med kastration

Evidensia Djursjukvård

8. Seniorkoll

Sist men inte minst vill vi ta upp seniorkollen. Den är särskilt viktig eftersom många naturliga ålderskrämpor kommer med åldern och som hundägare kan det vara svårt att upptäcka och avgöra vad som är ”normalt åldrande” och vad som är symtom på begynnande sjukdom eller annan problematik. En veterinär däremot har både vana och goda möjligheter att snabbt upptäcka och gradera eventuell sjukdom, smärta, övervikt och problematik som inte är ”normal” utan beror på underliggande orsaker och därmed kräver specifika insatser.

Tidigt upptäckt är alltid bäst och med rätt behandling och/eller förebyggande åtgärder kan man undvika svåra problem och förbättra hundens framtida livskvalitet avsevärt.

Läs mer om seniorkoll för hund

Evidensia Djursjukvård

Vill du läsa mer?

På Djurvårdguiden hittar du artiklar, goda råd och tips.

DJURVÅRDGUIDEN

Evidensia Djursjukvård

Evidensia-appen

Videokonsultation med våra veterinärer.

BOKA



Våra kliniker

Hitta din veterinärklinik hos oss på Evidensia.

HITTA KLINIK