Rätt foder är viktigt för att din hund ska må bra

En bra och väl sammansatt kost är precis lika viktig för hunden som för dig. I vårt reportage om hundens mat får du tips om olika fodertyper, för- och nackdelar, vilken mängd och hur ofta du ska utfodra, hur du vet att din hund mår bra av sitt foder och mycket mer. Häng med och lär dig allt du behöver veta!

 

Maria Granefelt är legitimerad djursjukskötare och arbetar sedan många år som omsorgssköterska och kostrådgivare på vårt Specialistdjursjukhus i Helsingborg. Hon träffar dagligen djurägare som av olika anledningar behöver hjälp med kost och motion för sina hundar. Det kan vara på grund av övervikt men även problem med allergier, åldersrelaterade åkommor, misstänkt näringsbrist eller en allmän oro och bristande kunskap kring foder och hur man väljer rätt.

Maria, spelar det verkligen någon roll vad hunden äter?

Ja absolut, det är jätteviktigt att hunden får i sig alla näringsämnen som den behöver för olika livsstadier och behov. En valp på tillväxt har förstås helt andra behov än en senior hund som kanske är mindre rörlig och dessutom kan lida av någon form av åldersrelaterad begränsning/åkomma som kräver anpassat foder. Mat påverkar hela kroppen och alla organ så felaktig kost under lång tid kan vara förödande och skapa mycket onödigt lidande för både hund och djurägare.

Det låter vettigt. Vilka fodertyper finns det för hundar?

Det finns en uppsjö av varianter men de vanligaste är torrfoder, våtfoder i burk eller påsar samt olika typer av färskfoder som man köper fryst för att sedan tina upp och ge till sin hund.

Vilka är de huvudsakliga för- och nackdelarna med respektive fodertyp?

Alla har sina för- och nackdelar men om vi börjar med den mest använda fodertypen torrfoder så är den väldigt lätt att hantera och att portionera upp för att till exempel ta med på resa eller utflykt. Torrfoder är också bra för hundens tänder eftersom det ger ordentligt tuggmotstånd när det tuggas sönder. Dessutom kan man spara överblivet torrfoder som hunden inte ätit upp och servera vid nästa måltid. Något som minskar svinn och är bra både för klimat och ekonomi.

Våtfodret däremot är inte lika lätthanterligt som torrfodret. Eftersom våtmat innehåller mycket vatten blir det tyngre att bära hem och oftast mer kostsamt, detsamma gäller färskfoder. Våtfoder upplevs ofta som smakligare av många hundar och är också bra att ge när hunden behöver få i sig mer vätska, som vid varma sommardagar eller sjukdom, till exempel om hunden har problem med urinsten. Det går förstås även bra att ge uppblött torrfoder om hunden tycker om det.

Färskfoder, som baseras på råa ingredienser i form av kött, inälvor, ben, fisk och grönsaker som malts ner och förpackats i burgare, korvar eller bollar, kan vara smakligt men kräver mycket god hygien vid hantering eftersom det inte är tillagat på något vis. Det finns ju alltid en risk för att råa ingredienser kan innehålla bakterier (till exempel salmonella och campylobakter) som både hunden och djurägaren kan få i sig. Bakterier dör inte av frysning utan måste upphettas för att de ska dö. Färskfoder är också svårt att ha med sig utanför hemmet och kan inte heller sparas och serveras senare.

Hur ser du på vår mat? Är det ok att basera hundens kost på familjens matrester?

Ett hemlagat foder kan fungera i speciella fall men kräver en hel del engagemang och kunskap av djurägaren för att det ska fungera bra för hunden. Att enbart basera hundens mat på familjens matrester är däremot inte okej. Framförallt därför att det blir extremt svårt att veta om hunden får i sig lagom mängd av alla näringsämnen som den behöver. Det vi kallar för en balanserad kost.

Ofta när jag möter djurägare på djursjukhuset blir det tydligt att de matrester som ges ofta utgörs av mycket kött, fisk och sås men väldigt lite frukt och grönsaker. Vår kost kan dessutom innehålla en hel del lök som är direkt giftig för hundar. Utöver lök finns det en hel mängd olika råvaror som hundar inte tål. De flesta känner säkert till choklad men även russin, vindruvor, salt och fet mat kan bli farligt för hunden.

Det är också lätt att ge för mycket mat när man ger av sina matrester. Många djurägare tenderar dessutom till att servera både torrfoder och husmanskost vilket ofta leder till övervikt och fetma.

Hur är det med vegetarisk eller vegansk kost?

Hundar är omnivorer, vilket betyder att de är allätare, och kan leva på vegetarisk och vegansk kost om den är anpassad och näringsbalanserad för hund men det optimala är att fodret innehåller ingredienser som kommer både från djurriket och växtriket. Foder som innehåller fisk, ägg eller soja som proteinkälla finns till exempel på marknaden.

Hur vet jag som hundägare vad ett optimalt sammansatt hundfoder bör innehålla?

Helt utan kunskap kan det förstås vara svårt men de flesta fodertillverkare redogör för detta på sina förpackningar. Min rekommendation är att alltid välja en väletablerad tillverkare och ett helfoder som inte behöver kompletteras med extra ingredienser eller tillskott. Då kan man som djurägare i regel känna sig trygg med att hunden får en sammansatt kost anpassad efter sina behov. Men är man osäker kan man förstås alltid fråga personalen hos oss eller annan aktör i branschen. Vi hjälper gärna till.

Hur ofta ska en hund äta och skiljer det sig beroende på ras och typ av foder?

Det vanligaste är att en hund äter två till tre gånger per dag. För valpar som växer kan det också bli aktuellt med fyra gånger.  Sen finns förstås hundar med olika typer av sjukdomar som behöver äta oftare än två gånger för att de ska må bra, till exempel de med mag-/tarm sjukdomar där det kan vara bättre för hunden att äta flera små måltider istället.

Hur vet jag vilken mängd min hund ska äta?

Till en början är det enklast att gå efter rekommendationerna på förpackningen och viktigt är då att man baserar mängden efter vad hunden bör väga (den optimala vikten) och inte på hundens faktiska vikt. Det spelar förstås ingen roll för en normalviktig hund men för en överviktig hund blir mängden mat felaktig om man utgår från den faktiska vikten istället för den optimala. Då doserar man för högt och ger för stor mängd mat vid varje måltid. Något som förstås fortsätter att öka på övervikten ytterligare. Man kan säga att man utfodrar övervikten i sig.

Det finns förstås många faktorer som påverkar hur mycket foder man ska ge sin hund. Det finns genetiska faktorer. Vissa raser har lättare för att bli överviktiga än andra, men det spelar också stor roll hur hunden lever och hur mycket motion den får.

Tydliga exempel på när man behöver anpassa och justera foder och fodermängd är till jakthundar i jaktsäsong, till draghundar som arbetar och lever i sträng kyla samt till tikar under sista delen av dräktigheten och under digivningen. Deras mat bör vara betydligt mer energirik för att de ska må bra och få i sig allt de behöver för att orka.

Hur ska man som hundägare tänka om man vill vara klimatsmart i sitt foderval?

Det finns en hel del man kan göra. Viktigast är att inte slänga foder, att förvara det rätt och att källsortera förpackningen. Utöver det kan man förstås också ta reda på hur företaget som tillverkar fodret tänker om hållbara råvaror och klimatsmarta transporter. Idag finns också fodertillverkare som erbjuder smakgaranti. Det betyder att du får returnera fodret om hunden inte tycker om det eller inte mår bra på det. På så vis slipper du kasta inköpt mat som istället kan tas om hand på ett professionellt vis enligt rådande riktlinjer för foderhantering.

Vad är skillnaden mellan frisk- och veterinärfoder (medicinska foder)?

Friskfoder är för de hundar som är helt friska och inte har några problem eller sjukdomar medan medicinska foder är specifikt framställda för att förebygga, underlätta eller som en del i behandlingen av olika sjukdomar och ges i de flesta fall efter rekommendation av veterinär.

Hur påverkar sjukdom/allergier eller liknande valet av foder?

Det kan ha avgörande effekt. Numera finns det många medicinska foder med olika egenskaper att tillgå. Många gånger ordinerar veterinären ett foder som är anpassat till sjukdomen i kombination med annan behandling. Till exempel vid en foderallergi kan hunden äta ett medicinskt foder och bli helt symtomfri.

Finns det mat som är direkt skadlig för hunden?

Ja, absolut. Vi har nämnt en del ovan men även nötter (särskilt macadamianötter), jäsande deg och xylitol som kan finnas i tuggummi och lightprodukter är skadliga. Se även upp med glykol som är en vanlig typ av förgiftning, allra helst på vinterhalvåret, samt värktabletter som innehåller paracetamol som också är giftigt för hunden. Dessutom bör man vara observant på att hunden inte får i sig ekollon när den är utomhus. Läs mer om förgiftningar här.

Det finns många olika mat- och vattenskålar. Hur vet man vilken man ska välja och vad spelar det för roll?

Det stämmer. Det finns skålar i olika storlekar, olika material och till och med anpassade varianter för hundar med stora öron eller långa ben men det viktigaste är kanske att alltid ha separata skålar för foder och vatten och att man inte blandar dessa. När det gäller vattenskålen är det bra om den har lite extra tyngd eller en ”antispill” funktion så att mängden vatten som eventuellt stänker ut över golvet minimeras. Skålen bör också anpassas efter storleken på hunden så att man inte riskerar att servera för lite vatten. Ska man iväg med hunden brukar jag tipsa om vattenflaskan med utfällbar skål och termosen med skål i locket.

När det gäller material så finns det inga rätt och fel även om det pågår många diskussioner om plast just nu. Plast är förstås inte lika tåligt som rostfritt material eller keramik men materialet brukar inte påverka hundens aptit.

Däremot kan utformningen av skålen ha betydelse. Om hunden har för vana att äta glupskt finns det skålar där botten inte är jämn utan har spår eller mönster som gör det svårare att få fatt på bitarna och därmed bromsar ner takten och minskar storleken på tuggorna. Man kan även använda olika aktivitetsleksaker att ge foder i så att hunden även får mental stimulans när den äter.

Hur vet man om hunden mår bra av sitt foder?

Om hunden är pigg, glad och alert med fin, blank päls, har normal (färg, konsistens, mängd, gaser) avföring 2-3 gånger per dag och dricker normalt mår den sannolikt mycket bra av sitt foder.

Behöver en helt frisk hund någon form av kosttillskott?

Nej, inte om den äter ett helfoder av bra kvalitet. Det kan snarare vara skadligt till exempel när den växer.

Kan hunden äta samma foder hela livet eller bör man byta i takt med åldern?

Man bör ge olika varianter av foder beroende på livsstadier så som valpfoder till valpar, vuxenfoder till vuxna och sedan seniorfoder till de äldre hundarna. Valpen behöver till exempel mer protein och fett för att främja tillväxt samt ett kontrollerat mineralinnehåll. Man delar upp valpfoder till små/medelstora raser och till de storvuxna raserna. Valpfoder till de storvuxna raserna innehåller till exempel något mindre fett och mindre kalcium för att de inte ska växa för fort och för att minska risken för skelett och ledsjukdomar.

Vuxenfoder finns i olika varianter framförallt med olika energiinnehåll till exempel för de raser som har lätt för att lägga på hullet och för de som är kastrerade som behöver lägre energihalt och till de arbetande som behöver mer energi.

Seniorfoder bör innehålla protein med hög smältbarhet och mindre mängd fosfor för att skona njurarna. Seniorfoder innehåller mindre fett och mer fibrer då äldre hundar tenderar att röra sig mindre och har lättare för att gå upp i vikt. Den äldre hunden kan dessutom löpa större risk att drabbas av förstoppning.

Vad gör man om hunden inte vill äta?

Först och främst måste man utesluta att den inte är sjuk eller skadad på något vis som gör att den inte vill äta. Sen får man prova sig fram vad gäller smak och konsistens. Hunden kanske tycker att en annan smak på maten skulle vara godare? Om man värmer maten så luktar den mer vilket kan gynna lust och aptit. Man kan också hälla på lite varm buljong men tänk på att buljong innehåller mycket salt så späd med extra vatten. Några föredrar uppblött torrfoder medan andra tycker bäst om det när det är torrt.

En annan sak kan vara att man helt enkelt ger för stor portion foder. Det händer att jag träffar djurägare som anser att deras hund är mycket kräsen trots att den är kraftigt överviktig men om man tänker efter så går det inte ihop.

En kräsen hund borde vara smal eller till och med underviktig på grund av att den äter för lite. I dessa fall handlar det snarare om att hunden inte är hungrig på grund av att den ständigt får för stora portioner. Den uteblivna hungern gör att den kan kosta på sig att vara kräsen. I mina möten med dessa hundägare så brukar det snabbt framgå att hunden får alldeles för mycket mat och när vi justerar ner portionerna så att hunden hinner bli hungrig mellan måltiderna så börjar den äta upp allt som serveras samtidigt som den går ner i vikt och mår bättre. Kräsenheten är som bortblåst.

Hur ska jag tänka kring foder om min hund är överviktig?

För det första är det bra att känna till hundens idealvikt, vilket man kan få hjälp med på våra kliniker. Kanske väger man hunden hemma och sedan ger mat efter vad den väger med sin övervikt - det är det vanligaste misstaget jag stöter på. Man bör ge den mängd foder hunden behöver för sin idealvikt och sedan justera den upp eller ner så att hunden bibehåller en normal vikt.  Är hunden bara lätt överviktig eller känns hungrig kan man byta till ett lightfoder istället för att dra ner på mängden mat och om hunden är kastrerad är det också lämpligt att byta till ett anpassat foder för kastrerade hundar eftersom de ofta går upp i vikt på grund av lägre ämnesomsättning.

Man kan även få hjälp med viktminskning på våra kliniker inom Evidensia. Det är till exempel en stor del i mitt jobb som omsorgssköterska och jag träffar många överviktiga hundar som jag hjälper att gå ner i vikt varje år. Vi har något som vi kallar viktminskningsprogram, och det vanligaste är att vi byter till ett medicinskt viktminskningsfoder och kompletterar med råd om hur de ska ge godis, belöningar och tuggben. Sedan ses vi var femte vecka för uppföljning, vägning och vidare rådgivning.

Är eventuell övervikt lika sammankopplat till kost och motion som hos oss människor?

Ja det är det absolut, det är alldeles för många hundar som inte får tillräckligt med daglig motion. Jag möter många hundägare som har svårt att prioritera den tid som krävs för längre promenader. Därför inkluderar vi även rådgivning kring motion inom viktminskningsprogrammet. Just här i Helsingborg erbjuder vi också simträning på vår rehab och friskvårdsavdelning. En motionsform som är särskilt skonsam för överviktiga hundar.

Tusen tack Maria. Då summerar vi dina 5 viktigaste tips nedan:

  • Anpassa fodret efter var i livet din hund befinner sig.
  • Välj ett helfoder för att vara säker på att hunden får i sig alla nödvändiga näringsämnen.
  • Anpassa vatten- och matskål efter din hund storlek och ätbeteende.
  • Undvik för stora portioner och håll koll på din hunds idealvikt.
  • Tänk på miljön genom att återvinna, källsortera och minimera svinn.

Vår personal hjälper gärna till med rådgivning och foderrekommendation anpassat efter just din hunds behov. Bokar du besök på kliniken kan de också väga din hund, göra en hullbedömning och svara på eventuella frågor om vårt viktminskningsprogram. Tveka inte att höra av dig. Du hittar närmaste klinik här.

Vill du köpa foder så har vi ett brett utbud i våra butiker samt i vår webbshop Vetapotek.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen