Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Sår på katt

Sår på katt är vanligt. De riskerar alltid att få sår och skador. För det mesta är såren mindre och du kan sköta om dem, och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och du behöver kontakta veterinär.

Ta alltid sår och sårskador på allvar. Kattens största organ är huden och den är en viktig del av immunförsvaret. Små sårskador kan få stora konsekvenser för underliggande vävnad. Om såret blir infekterat kan bakterierna tas upp av blodcirkulationen och sprida sig i resten av kroppen.

Här får du läsa mer om olika typer av sår,  hur du behandlar sår och mindre skador själv och när du bör kontakta veterinär.

Orsaker till sår på katt

En sårskada kan uppstå på många sätt. Hund- eller kattslagsmål med bitsår eller rivskador som följd är vanliga. Din katt kan också skada sig på glas, taggtråd och annat. Det kan även handla om sår som infekterats och blivit till en böld som inte vill läka, eller som spruckit.

Olika typer av sår på  katt

 • Bitsår
  Detta är den vanligaste orsaken till sår hos katter. Har din katt fått en bitskada, ska du vara extra noga. Om bitsåret är mycket ytligt och bettet inte har gått igenom huden kan det räcka med vanlig sårvård hemma. Bitskador som har gått genom huden kan leda till infektion som kräver behandling..
 • Bölder
  Obehandlade bitskador kan ge bölder. Bölder beror på kroniska sår, till exempel rivsår, som det kommit bakterier i, och som sedan läkt ihop och blivit till en böld. En böld kan spricka, då en ofta tjock och illaluktande vätska kommer ut. Katten mår ofta inte bra, och tappar ibland aptiten.
 • Allergiska reaktioner och hypersenitivitet
  Det är inte ovanligt att katter får klåda som leder till sår eller att de får hudsår som kliar. Ofta orsakas klådan av saker som ny filt I korgen, ny kattsand, ny hårspray eller  fästingbett och andra parasiter. Kattungar kan också reagera på maten de äter.
 • Akuta skador
  Oftast upptäcker man akuta skador på en gång men inte alltid. På en långhårig katt kan det ta tid innan man ser sårskadan. Det kan också vara så att man efter ett tag upptäcker att katten har ett sår eller blod på tassen, eller att det inte vill stödja sig på en tass. För större sår, till exempel när huden slits av, kan man behöva överväga en hudtransplantation. Sådana sår kommer alltid vara smittade med bakterier. Därför är hygien, sårvård och smärtlindring viktigt. Här är det viktigt att snabbt komma till veterinären.
 • Öronskabb
  I hörselgången är öronskabb den vanligaste orsaken till klåda och sår.
 • Tecken på andra sjukdomar
  Hudsår kan ibland vara det första tecknet på sjukdomar någon annanstans i kroppen, som i immunsystemet eller andra organ. Ett svårläkt sår kan vara en tumör i huden.

Vad kan jag göra själv?

Små sår och skråmor på din katt kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent, annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner.

Ha alltid koksalt, bandage, bomull och kompresser hemma, liksom så kallat vetflex som du lägger på utsidan av bomullslager.

Tvätta rent
Använd koksaltlösning för att tvätta rent såret. Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra.

Det underlättar att göra rent om man klipper bort pälsen vid såret. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man klipper nära huden så att ytterligare sår inte skapas. Undvik tvättning med antiseptiska medel som jodopax på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare också läkningsceller.

Använd tratt eller krage
Titta på såret regelbundet i några dagar, även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken, eftersom det kan bildas infektioner. Det är bra att kontrollera temperaturen efter en sårskada. Din katt ska inte slicka på såret innan det är läkt. Då kan såret bli sämre eller infekterat. Om det behövs ska du använda krage.

Blödande sår
På blödande sårskada, lägg tryckbandage så att du skyddar sårområdet, och stoppar blödning. Det är viktigt att söka veterinärhjälp om såret inte slutar blöda efter några minuter. Försök hejda blodflödet om du är på väg till veterinär vid akut skada. Om såret sitter på magen eller bröstkorgen kan du behöva linda in djuret ordentligt med bomull och bandage.

När söker jag hjälp?

Uppsök veterinär om::

 • Katten fått en bitskada som gått genom huden.
 • Såret svullnar och blir rött och varigt.
 • Det är ett stort, djupt sår.
 • Såret glipar.
 • Det är sår vid ögonen.
 • Katten tappar aptiten.
 • Kattens beteende förändras.

Vad gör veterinären vid sår på katt?

Också mindre sår kan behöva sys för att de ska kunna läka ordentligt, till exempel om de glipar när katten rör på sig. En del sår kräver smärtstillande och ibland narkos för att man ska kunna göra rent det.

Sår som behöver sys
Om din katt har ett sår som behöver sys är det viktigt att ni kommer till veterinär så fort som möjligt så att såret inte hinner infekteras och för att läkningen skall gå fort.

Infektion och bitsår
Om katten blir hängig, får feber, såret svullnar eller blir rött/varigt är det tecken på infektion, och katten kan behöva antibiotika. Det händer ofta vid bitsår från en annan katt. Ofta ser bitsår inte så allvarliga ut till en början, men djurens munflora innehåller en mängd bakterier som kan orsaka infektion. Ofta bildas fickor under huden vid ett bett, där bakterierna kan frodas. Efter några dagar bildas då en svullnad eller böld med var. Uppsök alltid veterinär i detta läge.

Dränage
På kliniken försöker man alltid stänga såret, även om det till en början är infekterat. I vissa fall måste ett infekterat sår lämnas öppet några dagar innan det kan stängas. Kan veterinären stänga det placeras drän (en gummislang) för att underlätta dränage. Denna ska sitta 3 – 5 dagar och tas sedan bort på kliniken. Efter det ska såret läka ihop. Under tiden dränaget sitter och även en tid efter det behöver din katt ofta ha en krage på sig så att den inte kommer åt att slicka på såret.

Läs om sår på hund »

Katt i tratt.

Vid behov ska du använda krage på katten för att undvika att den slickar eller river på såret.