Sår på katt

Att katter får sår är vanligt. För det mesta är såren mindre och du kan sköta om dem och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och du behöver kontakta veterinär.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Ta alltid sår och sårskador på allvar. Kattens största organ är huden och den är en viktig del av immunförsvaret. Små sårskador kan få stora konsekvenser för underliggande vävnad. Om såret blir infekterat kan bakterierna tas upp av blodcirkulationen och sprida sig i resten av kroppen.

Här får du läsa mer om olika typer av sår, hur du behandlar sår och mindre skador själv och när du bör kontakta veterinär. Du kan också alltid boka ett videomöte med veterinär i mobilen för att få rådgivning och hjälp med behandling.

Orsaker till sår hos katt

En sårskada kan uppstå på många olika sätt. Hund- eller kattslagsmål med bitsår eller rivskador som följd är vanliga. Din katt kan också skada sig på glas, taggtråd och annat. Det kan även handla om sår som infekterats och blivit till en böld som inte vill läka, eller en böld som spruckit.

Olika typer av sår hos katt

  • Bitsår
    Bitsår är den vanligaste orsaken till sår hos katter. Har din katt fått en bitskada, ska du vara extra noga. Om bitsåret är mycket ytligt och bettet inte har gått igenom huden kan det räcka med noggrann sårvård hemma. Bitskador som har gått genom huden kan leda till infektion som kräver behandling men även här kommer man långt med noggrann rengöring hemma till att börja med.
  • Bölder
    Obehandlade bitskador kan resultera i bölder. Bölder uppstår när såret infekteras och infektionen kapslas in under huden. En böld kan spricka av sig självt, då en ofta tjock och illaluktande vätska kommer ut. Katten kan visa tecken på att inte må bra och tappar ibland aptiten. Spricker inte bölden behöver man få hjälp av veterinär.
  • Allergiska reaktioner och hypersensitivitet
    Det är inte ovanligt att katter får klåda som leder till sår eller att de får hudsår som kliar. Klådan kan vara en orsak av kontakt med material som ny filt i korgen, ny kattsand, ny hårspray eller fästingbett och andra parasiter. Även födoämnen och allergen i omgivningen (kvalster, damm, gräs, pollen mm) kan vara bakomliggande orsak till klåda.
  • Akuta skador
    Oftast upptäcker man akuta skador på en gång men så är inte alltid fallet. På en långhårig katt kan det ta tid innan man ser sårskadan. Det kan också vara så att man efter ett tag upptäcker att katten har ett sår eller blod på tassen, eller att den haltar. För större sår, till exempel när huden slits av, kan man behöva överväga en hudtransplantation. Sådana sår kommer alltid vara smittade med bakterier. Därför är hygien, sårvård och smärtlindring viktigt. Här är det viktigt att snabbt komma till veterinären.
  • Öronskabb
    I hörselgången är öronskabb en vanlig orsak till klåda och sår.
  • Tecken på andra sjukdomar
    Hudsår kan ibland vara det första tecknet på sjukdomar någon annanstans i kroppen, som i immunsystemet eller andra organ. Ett svårläkt sår kan vara en tumör i huden.

Vad kan jag göra själv?

Små sår och skråmor på din katt kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent, annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner.

Ha alltid koksalt, bandage, bomull och kompresser hemma, liksom så kallat vetflex som du lägger på utsidan av bomullslager. Antibakteriell salva, s k medicinsk honungssalva, är också bra att ha i hemmaapoteket.

Tvätta rent
Använd koksaltlösning för att tvätta rent såret. Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i koksalt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra.

För ett hudsår som bedöms kunna behandlas hemma kan det vara lämpligt att två gånger per dag stryka tunt med medicinsk honungssalva.

Det underlättar att göra rent och behandla om man klipper bort pälsen vid såret. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man klipper nära huden så att ytterligare sår inte skapas. Undvik tvättning med antiseptiska medel som jodopax på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare också läkningsceller.

Använd tratt eller krage
Titta på såret och fortsätt tvätta/spola rent med koksalt regelbundet i några dagar, även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken, eftersom det kan bildas infektioner. Det är bra att kontrollera kroppstemperaturen efter en sårskada. Din katt ska inte slicka på såret innan det är läkt. Då kan såret bli sämre eller infekterat. Om det behövs ska du använda krage.

Blödande sår
På blödande sårskada, lägg tryckbandage så att du skyddar sårområdet, och stoppar blödning. Det är viktigt att söka veterinärhjälp om såret inte slutar blöda efter några minuter. Försök hejda blodflödet om du är på väg till veterinär vid akut skada. Om såret sitter på magen eller bröstkorgen kan du behöva linda in djuret ordentligt med bomull och bandage.

När söker jag hjälp?

Kontakta veterinär om:

  • Katten fått en bitskada som gått genom huden. Om såret är litet, inte blöder och inte glipar/är djupt kan du alltid försöka behandla med rengöring och observation hemma enligt ovan.
  • Såret svullnar och blir rött och varigt.
  • Det är ett stort, djupt sår.
  • Såret glipar.
  • Det är sår vid ögonen.
  • Katten tappar aptiten.
  • Kattens beteende förändras.

Vad gör veterinären?

Också mindre sår kan behöva sys för att de ska kunna läka ordentligt, till exempel om de glipar när katten rör på sig. En del sår kräver smärtstillande och ibland narkos för att man ska kunna göra ordentligt rent.

Sår som behöver sys
Om din katt har ett sår som behöver sys är det viktigt att ni kommer till veterinär så fort som möjligt så att såret inte hinner infekteras och för att läkningen skall gå fort.

Infektion och bitsår
Om katten blir hängig, får feber, såret svullnar eller blir rött/varigt är det tecken på infektion. Det händer ofta vid bitsår från en annan katt. Ofta ser bitsår inte så allvarliga ut till en början, men djurens munflora innehåller en mängd bakterier som kan orsaka infektion. Ofta bildas fickor under huden vid ett bett, där bakterierna kan frodas. Efter några dagar bildas då en svullnad eller böld med var. Uppsök alltid veterinär i detta läge. Om bölden spricker av sig självt kan du försöka behandla hemma om din katt tillåter dig att göra detta.

Ett lämpligt sätt att själv försöka behandla en sprucken böld är detta:

  • Inledningsvis: Klipp/trimma rent kring sårområdet. Tvätta bort intorkat sekret i/runt såröppningen med ljummet vatten, massera ut innehåll (massera från alla håll mot såröppning). Spola sårhåla med steril koksaltlösning (rumstemp-kroppsvarm). Detta görs enklast med hjälp av en plastspruta som fylls med koksaltlösning. Massera ut innehåll (massera från alla håll mot såröppningen).
  • Daglig sårvård: Håll sårområdet torrt och rent, tvätta med ljummet vatten två gånger/dag eller oftare vid behov. Tvätta bort ev skorpa/intorkat sekret i/runt såröppningen, massera ut innehåll (massera från alla håll mot såröppning). Man kan även upprepa spolningen med koksalt
  • Såret skall hållas öppet 4-5 dagar för dränage så att sårhålan ska kunna läka inifrån och ut.
  • Använd krage och håll din katt inne tills bölden läkt av.

Dränage
Om bölden inte spruckit av sig självt och/eller om din katt visar tecken på sjukdom som feber, smärta, nedsatt aptit mm behöver du få hjälp hos veterinär. Målet är alltid att dränera ut innehåll ur den inkapslade infektionen och om bölden inte spruckit behöver man öppna upp den. Katten behandlas under narkos och man spolar ordentligt rent från sekret. Ofta anlägger man även ett s k dränage i sårhålan. Ett drän är en tunn plastslang som sys fast för att förhindra att sårhålan läker ihop innan man fått bukt med infektionen. Denna ska sitta 3-5 dagar och tas sedan bort på kliniken. Efter det ska såret läka ihop. Under tiden dränaget sitter och även en tid efter det behöver din katt ha en krage på sig så att den inte kommer åt att slicka på såret.

Läs om sår på hund »

Vid behov ska du använda krage på katten för att undvika att den slickar eller river på såret.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen