Sår på hund

Har hunden varit i slagsmål? Har den fått en böld som inte vill läka? Eller har din hund sår på nosen? Sår på hund är vanligt.

Hundar riskerar alltid att få sår och skador. För det mesta är såren mindre och du kan sköta om dem, och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och du behöver kontakta veterinär.

Ta alltid sår på hund och sårskador på allvar. Om såret blir infekterat kan bakterierna tas upp av blodcirkulationen och sprida sig i resten av kroppen.

Här får du veta hur du behandlar sår och mindre skador själv, när du bör kontakta veterinär och hur veterinären hjälper din hund.

Sårskador kan uppstå på många sätt. Hundslagsmål med bitsår eller rivskador som följd är vanliga. Hundar som skadat sig i skogen på stora grenar eller pinnar ser vi också ofta. Din hund kan också skada sig på glas, taggtråd och annat. Det kan även handla om sår som infekterats och blivit till en böld som inte vill läka, eller som spruckit.

 • Akuta skador
  Oftast upptäcker man akuta sår på hund snabbt, men inte alltid. På en långhårig hund kan det ta tid innan man ser sårskadan. Det kan också vara så att man efter ett tag upptäcker att hunden har ett sår eller blod på tassen, eller att det inte vill stödja sig på en tass. Om din hund har ett sår som behöver sys är det viktigt att ni kommer till veterinär så fort som möjligt.
 • Bitsår
  Har din hund fått en bitskada, ska du vara extra noga. Om bitsåret är mycket ytligt och bettet inte har gått igenom huden kan det räcka med vanlig sårvård hemma. Men bitskador kan också leda till infektion, rådfråga alltid veterinär.
 • Bölder
  Får en hund böld beror det ofta på ett kroniskt sår, till exempel rivsår, som det kommit bakterier i, och som sedan läkt ihop och blivit till en böld. En böld kan spricka, då en ofta tjock och illaluktande vätska kommer ut. Hunden mår ofta inte bra, och tappar ibland aptiten.

Du kan enkelt och tryggt besöka veterinären i mobilen, läs mer här.

Vad kan jag göra själv åt sår på hund?

Små sår och skråmor på din hund kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent, annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner.
Ha alltid detta hemma:

 • Koksalt
 • Bandage
 • Bomull
 • Kompresser
 • Så kallat vetflex som du lägger på utsidan av ett bomullslager

Tvätta rent.
Använd koksaltlösning för att tvätta rent såret. Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra.

Det underlättar att göra rent om man klipper bort pälsen vid såret. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man klipper nära huden så att ytterligare sår inte skapas. Undvik tvättning med antiseptiska medel som jodopax på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare också läkningsceller.

Använd tratt eller krage.
Titta på såret regelbundet i några dagar, även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken, eftersom det kan bildas infektioner. Det är bra att kontrollera temperaturen efter en sårskada. Din hund katt ska inte slicka på såret innan det är läkt. Då kan såret bli sämre eller infekterat. Om det behövs ska du använda krage.

Blödande sår.
På blödande sårskada, lägg tryckbandage så att du skyddar sårområdet, och stoppar blödning. Det är viktigt att söka veterinärhjälp om såret inte slutar blöda efter några minuter. Försök hejda blodflödet om du är på väg till veterinär vid akut skada. Om såret sitter på magen eller bröstkorgen kan du behöva linda in djuret ordentligt med bomull och bandage.

När söker jag hjälp?

Uppsök veterinär om:

 • Din hund fått sticksår.
 • Hunden har sår som glipar.
 • Såren är vid ögonen.
 • Det är stora eller djupa sår där den underliggande vävnaden kan vara skadad.
 • Ett sår har infekterats.
 • Också mindre sår kan behöva sys för att de ska kunna läka ordentligt, till exempel om de glipar när hunden rör på sig. En del sår kräver smärtstillande och ibland narkos för att man ska kunna göra rent det.

Nu kan du besöka veterinären i mobilen, läs mer här. 

Vad gör veterinären åt sår på hund?

Sår som behöver sys
Om din hund har ett sår som behöver sys är det viktigt att ni kommer till veterinär så fort som möjligt så att såret inte hinner infekteras och för att läkningen skall gå fort.

Om din hund har ett sår som behöver sys är det viktigt att ni kommer till veterinär så fort som möjligt så att såret inte hinner infekteras och för att läkningen skall gå fort. Skadan bör inte vara äldre än åtta timmar när den sys.

Infektion och bitsår
Om hunden blir hängig, får feber, såret svullnar eller blir rött/varigt är det tecken på infektion, och hunden kan behöva antibiotika. Det händer ofta vid bitsår från en annan hund eller katt. Ofta ser bitsår inte så allvarliga ut till en början, men djurens munflora innehåller en mängd bakterier som kan orsaka infektion. Ofta bildas fickor under huden vid ett bett, där bakterierna kan frodas. Efter några dagar bildas då en svullnad eller böld med var. Uppsök alltid veterinär i detta läge.

Dränage
På kliniken försöker man alltid stänga såret, även om det till en början är infekterat. I vissa fall måste ett infekterat sår lämnas öppet några dagar innan det kan stängas. Kan veterinären stänga det placeras drän (en gummislang) för att underlätta dränage. Denna ska sitta 3–5 dagar och tas sedan bort på kliniken. Efter det ska såret läka ihop. Under tiden dränaget sitter och även en tid efter det behöver din hund ofta ha en krage på sig så att den inte kommer åt att slicka på såret.

Läs om sår på katt »