Detta avsnitt handlar om tandlossning hos hund. Tandveterinär Hedvig Armerén svarar på bland annat på följande frågor: Varför drabbas hunden av tandlossning? Hur upptäcker man det, går det att behandla och hur i sådana fall? Och går det att förebygga tandlossning?
Hedvig Armerén är tandveterinär på Mälarhöjdens veterinärpraktik, en av Evidensias kliniker som specialiserat sig på tandvård för djur. I åtta avsnitt guidar hon dig genom hundens mun och tänder. Vi kommer att beröra enkel hemskötsel, vanliga symtom och sjukdomar, förebyggande åtgärder och mycket mer. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din hund till god mun- och tandhälsa!
Vad är egentligen parodontit? Vad betyder det och var kommer ordet ifrån?
Parodontium är latin och betyder ”tandens stödjevävnader”. Det är alltså den vävnad som tanden sitter fast i. ”It” betyder inflammation så parodontit betyder helt enkelt att man har en inflammation i tandens stödjevävnader. I dagligt tal kallas sjukdomen för tandlossning (eftersom det är vad inflammation i stödvävnaderna leder till). Därför benämner vi parodontit som tandlossning i resten av detta avsnitt.
Hur vanligt är tandlossning hos hund?
Det finns en mängd olika studier som visar på skilda siffror när det gäller hur vanligt det är med tandlossning. Men eftersom dessa studier har haft olika fokus/avgränsningar finns det ingen samlad bild som hjälper oss definiera exakt antal eller andel av alla hundar som drabbas. Det vi vet är att tandlossning är den absolut vanligaste sjukdomen bland hundar och det gäller över hela världen.
Är tandlossning ärftligt eller bara ett resultat av slarv med tandhygien och kosthållning?
Tandlossning har en viss ärftlighet. Man kan sammanfatta det som att tandlossning i huvudsak beror på tre olika faktorer. Dessa är anatomiska (hur tätt tänderna sitter i munnen), ärftliga (hur starkt immunförsvaret i munnen reagerar på plack) samt yttre faktorer så som hemskötsel, utfodring, gnagbeteende och så vidare. Alla dessa samspelar i olika grad vid utveckling av tandlossning.
Vad är det som händer i munnen när hunden drabbas av tandlossning?
Det första som händer är att det samlas plack på tänderna och i plack finns bakterier. Man kan säga att plack är en ”kladdig” beläggning som består av stärkelse och protein från det man äter samt de ofarliga bakterier som normalt finns i munnen. Plack i sig är inte farligt. Men eftersom immunförsvaret i munslemhinnan inte kan göra skillnad på en riktig infektion och munnens normala bakterieflora, går det till attack även mot ofarlig plackbildning. I sitt angrepp försöker immunförsvaret döda/förstöra bakterierna genom att frisätta frätande ämnen. Dessa bryter ner stödvävnaden och orsakar tandfickor. En tandficka är alltså resultatet av nedbruten tandvävnad.
När tandvävnaden är så pass nedbruten att tandfickor bildats så kryper plack ner i dessa och då ökar nedbrytningen förstås ytterligare. I tandfickans syrefria miljö trivs mer sjukdomsalstrande bakterier som snabbar på nedbrytningen av tandens stödjevävnader. Ofta blir inflammationen så pass aggressiv att det börjar blöda i tandfickorna. Blödningen gör att bakterierna kommer ut i blodomloppet och skapar en belastning på hela kroppen. Till slut är stödjevävnaden så pass nedbruten att tanden blir lös. Till slut lossnar den helt.
Tandlossning kan drabba enstaka tänder, men för de djur som har stor ärftlighet och anatomiska faktorer inblandade så kan alla tänder drabbas.
Hur upptäcker jag tandlossning? Vilka symtom ska jag hålla utkik efter?
Några tecken är dålig andedräkt samt rött/blödande tandkött och beläggningar på tänderna. Är man osäker på hur beläggningar ser ut så finns det ett preparat man kan köpa på valfritt apotek och pensla på tänderna. Där det finns plack blir tanden röd.
Hur kan jag förebygga tandlossning hos min hund?
Som vi nämnt tidigare i tandskolan kan man förebygga tandproblem genom att borsta tänderna varje dag från att hunden är ung. Man bör börja med tandborstning så fort de permanenta tänderna har vuxit fram (vanligtvis vid cirka sex månaders ålder). Viktigt är också att låta en tandkunnig veterinär undersöka munnen och titta på tänderna en gång om året.
Vilken behandling ska man ge hunden vid tandlossning och går det att bota helt och hållet?
Vanligast är att man genomför en grundlig undersökning med tandrengöring och röntgen av alla tänder. Efter det gör veterinären en bedömning av vilka tänder som kan räddas och vilka som bör opereras bort. Därefter är det daglig hemtandvård som gäller. Man använder alltså ingen antibiotika eftersom bakterierna inte är grundproblemet, problemet är immunförsvaret. Det viktiga är att hålla bort plack så att immunförsvaret inte går till angrepp igen.
I väldigt svåra fall kan man behöva kombinera själva käkkirurgin med antibiotika. Detta för att förhindra att käken går av, eller för att det inte skall uppstå bestående hål mellan mun- och näshåla.
Eftersom huvudorsaken till tandlossning är immunförsvarets reaktion, inte bakterier, hjälper det aldrig långsiktigt att behandla tandlossning med enbart antibiotika.
När behöver jag besöka veterinär?
Bortsett från den årliga tandkontrollen så är det dags att boka veterinärtid om du upptäcker symtom som dålig andedräkt, rött/blödande tandkött eller beläggning på tänderna.
Kan tandlossning orsaka följdsjukdomar?
Ja, det kan det. Eftersom bakterier kommer ut i blodomloppet skapas en belastning på inre organ som hjärta, njurar, lever och lungor. Detta kan i värsta fall leda till kronisk problematik som njursvikt, hjärtsjukdomar och dysfunktionell lever.
Vid vilken ålder är det vanligast med tandlossning?
Det är rasberoende, men förekomsten ökar givetvis med stigande ålder. För vissa raser börjar tandlossning redan vi ett till två års ålder. Detta beror då främst på anatomiska och ärftliga faktorer. Vi har tidigare nämnt faran med tättsittande tänder och brist på utrymme i munnen hos trubbnosar och andra dvärghundar. Detta ökar förstås benägenheten att utveckla tandlossning.
Sammanfattning
- Tandlossning är ingen infektion, utan hundens eget immunförsvar som reagerar på plack – håll mun och tänder rena.
- Håll koll på dålig andedräkt, rött/blödande tandkött samt eventuella beläggningar.
- Besök tandkunnig veterinär för undersökning en gång om året.
I nästa avsnitt
I avsnitt nummer sex av Evidensias tandvårdsskola handlar det om hundars ätbeteende. Tandveterinär Hedvig Armerén svara bland annat påföljande frågor: Hur använder hundar mun, tunga och tänder när de äter? Varför ger man köttben till hundar? Vad äter hundar allra helst om de själva får välja?