Vad är god mun- och tandhälsa och varför är den viktig för din hund?

Vad är god mun- och tandhälsa och varför är den viktig för din hund?

Avsnitt 1 i Evidensias tandskola för hund

Nu startar Evindensias tandvårdskola! I åtta avsnitt kommer tandveterinär Hedvig Armerén guida dig genom allt vad du behöver veta om hundens mun och tänder.

Hedvig Armerén är tandveterinär på Mälarhöjdens veterinärpraktik, en av Evidensias kliniker som specialiserat sig på tandvård för djur. I åtta avsnitt kommer hon att guida dig genom hundens mun och tänder. Vi kommer att beröra enkel hemskötsel, vanliga symtom och sjukdomar, förebyggande åtgärder och mycket mer. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din hund till god mun- och tandhälsa!

Hur skulle du definiera en god mun- och tandhälsa hos hund?

Precis som hos oss människor handlar det om hela tänder, luktfri andedräkt och ett friskt, lite lätt rosa tandkött. Mår tänder och tandkött bra har hunden ofta en helt smärtfri och välfungerande mun utan några som helst problem.

Är det vanligt att hundar har, eller får, problem med sin tandhälsa?

Ja det är det. Det är få hundar som klarar ett helt liv utan någon form av munrelaterad incident eller åkomma. Våra husdjur lever så pass länge idag att det i stort sett är oundvikligt. Ser vi till hundens vilda släkting vargen lever den i genomsnitt i cirka fyra år och hinner därför inte utveckla samma symtom och allvarliga problem med tänderna.

Varför får hundar problem med tänderna?

Precis som med andra kroppsdelar påverkas mun och tänder förstås av ålder och allmänt slitage men även anatomi, immunförsvar, felaktig utfordring, utebliven tandborstning, ras/ärftlighet och olyckor, är alla faktorer som på olika vis påverkar mun- och tandhälsa. Vi fördjupar oss mer i dessa längre fram i vår tandskola (Avsnitt 4).

Påverkas olika raser olika mycket av tandrelaterade problem?

Visst är det så, men problemen beror ofta på olika saker. Om vi till exempel har trubbnosiga hundar större benägenhet till problematik på grund av en alldeles för trång mun. Tänderna sitter helt enkelt fel i käken vilket bidrar till bettfel som i sin tur felbelastar och över tid kan orsaka tandlossning.

Tittar vi däremot på olika typer av dvärghundar ser orsaken till problemen lite annorlunda ut. De har väldigt stora tänder i förhållande till sina käkar. Proportionen käke/tand är helt enkelt inte ändamålsenlig. Det gör bland annat att deras käkben tenderar till att brytas ner lite för snabbt. Något som kan leda till stort lidande och få allvarliga konsekvenser om det inte åtgärdas i tid.

De hundar som drabbas allra minst av mun- och tandrelaterade problem är de större raserna med så kallad normal skallform (till exempel schäfer, jakthund). De har så pass bra anatomi och proportioner mellan käke och tand att problem sällan uppstår. Däremot kan de förstås skada tänderna rent fysiskt genom lek eller olycka.

Oavsett munnens anatomi så finns det också en genetisk faktor och en viss ärftlighet när det kommer till mun- och tandhälsa. Vissa raser får helt enkelt med sig lite sämre genetiska förutsättningar när det gäller immunförsvar och benägenhet till bristfällig mun- och tandhälsa.

Hur vet man om hunden upplever problem eller smärta i munnen?

Det kan vara oerhört svårt att upptäcka problem med tänderna då symtomen sällan har någon uppenbar koppling till just munnen. Ätbeteendet förändrar sig sällan trots smärta eller andra brister. Hunden kompenserar och anpassar sig helt enkelt. Viktigast är istället att vara uppmärksam på allmäntillståndet. En hund med tandlossning, tandvärk, avslagen tand eller liknade förändrar ofta sitt grundbeteende och blir kanske loj, grinig, aggressiv eller passiv. Håll alltså koll på humöret.

Kan hundar få karies (hål i tänderna) och hur påverkas de av det?

Karies är mycket ovanligt i Sverige och det beror på att vi har flera stora foderleverantörer som erbjuder bra och väl sammansatt hundmat.

De hundar som ändå drabbas av karies har ofta fått äta annat än hundfoder. Till exempel frukt och sötsaker så som äpple, banan, bullar, kex och kakor. Detta bör egentligen undvikas helt och hållet. Vill man ge sin hund något extra gott så rekommenderas belöningsgodis från etablerade leverantörer. Precis som deras foder är godiset anpassat efter hundens metabolism och tänder. Och sedan bör man vara extra noga med tandborstningen och inte låta hunden småäta mellan målen.

Kan det vara farligt för hunden att ha problem med mun och tänder?

Absolut. Till exempel tandlossning (parodontit) innebär en väldig bakteriebelastning för kroppen. Vid forskning på människor vet man att en sådan typ av pågående belastning förkortar livslängden. De beror på att de inre organen hela tiden måste lägga kraft på att kämpa emot den tunga bakterie belastningen, något som förstås bidrar till att de slits ut snabbare. I värsta fall kan belastningen bli så stor att andra sjukdomar dyker upp, till exempel problem med njurar eller hjärta. Vi fördjupar oss i tandlossning längre fram i tandskolan (Avsnitt 5).

Vad händer om man inte sköter hundens mun och tänder?

Det vanliga är då att hunden får någon form av tandrelaterade problem. De kan vara olika besvärande och av olika art men i värsta fall leder det till infektioner som lokalt kan bryta ner så mycket ben i käken att den till slut går av. En annan komplikation till tandlossning är att ett hål mellan den ruttna tanden i käken och näshålan kan uppstå, vilket gör att hunden får mat i näsan och kroniska infektioner i näshålan.

Blir det så illa att käken bryts ner helt och går av, leder det ofta till beslut om avlivning vilket förstås är mycket olyckligt för alla inblandade.

Sammanfattning

  • God mun- och tandhälsa har stor inverkan på din hunds livskvalitet och allmäntillstånd.
  • Borsta tänderna dagligen. Om det inte är möjligt: Lukta/titta din hund i munnen minst en gång i veckan!
  • Låt veterinär göra en fullständig munhåleundersökning och tandrengöring i narkos en gång per år.

I nästa avsnitt, som publiceras om en vecka, får du lära dig allt du behöver veta om hundens mun och tänder. Håll utkik!

I nästa avsnitt: Hundens mun och tänder – så funkar det

Tandveterinär Hedvig Armerén svarar bland annat på följande frågor: Hur är hundens mun uppbyggd? Hur många tänder har den? Hur är det med mjölktänder och visdomständer? Tappar de tänder? Hur fungerar utväxt? Vilka tänder använder de och till vad? Hur skiljer sig hundens mun från människans och kan de ha över/underbett och kan de behöva tandställning?

Hitta en klinik nära dig som erbjuder tandvård

Flera av våra kliniker runt om i Sverige erbjuder tandvård.
HITTA DIN KLINIK