Tandborstning på hund, med eller utan tandkräm?

Tandborstning på hund, med eller utan tandkräm?

Avsnitt 3 i Evidensias tandskola för hund

Hedvig Armerén är tandveterinär på Mälarhöjdens veterinärpraktik, en av Evidensias kliniker som specialiserat sig på tandvård för djur. I åtta avsnitt kommer hon att guida dig genom hundens mun och tänder. Vi kommer att beröra enkel hemskötsel, vanliga symtom och sjukdomar, förebyggande åtgärder och mycket mer. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din hund till god mun- och tandhälsa!

Vad är det absolut viktigaste jag som djurägare kan göra för att ta hand om min hunds tänder?

Det finns ingenting som är så avgörande som den dagliga tandborstningen. Får man till den så är det väldigt liten risk att hunden drabbas av tandrelaterade problem med smärta och lidande under sin livstid. En liten brasklapp för trubbnosar och hundraser med väldigt liten mun där tändernas storlek och placering kan ställa till det trots välfungerande rutin kring tandborstningen. Sedan hjälper tandborstning såklart inte mot eventuella tandskador vid olyckor eller liknande.

När ska man börja med tandborstning på sin hund?

Vår rekommendation är att man börjar tidigt, gärna redan vid fyra till sex månaders ålder så att hunden får tid att vänja sig. Det är ofta en utmaning i början eftersom hunden inte är stilla, kanske gärna vispar runt med tungan och även biter i tandborsten. Men man får ha tålamod och träna en kort stund varje dag, samt vara tydlig med belöning för varje framsteg.

Hur ofta bör man borsta hundens tänder?

En gång om dagen, tidpunkt spelar ingen roll eftersom tandborstningen främst görs för att ta bort plack. En bra kosthållning för hundar innehåller inga söta eller sura produkter som riskerar att skada tänderna och orsaka karies, därför spelar det ingen roll om tandborstningen sker före eller efter en måltid.

Finns det speciella tandborstar för hundar eller kan jag använda vilken som helst?

Man kan använda vilken typ som helst inklusive eltandborste om hunden inte skräms av ljudet. Men det finns också särskilda hundtandborstar som är utformade på ett vis som gör det lättare att komma åt alla tänder i munnen. Oavsett vilken tandborste man väljer så är det viktigt att den inte är för hård så att den skadar tandköttet. Fråga en veterinär om du är osäker på vilken tandborste du bör använda till just din hund. Ofta har de olika alternativ i sortimentet och kan också ge tips och råd om hur du får till daglig tandborstning på ett bra vis.

Ska man använda tandkräm och i så fall hur mycket?

Tänderna blir rena och eventuell plack försvinner utan tandkräm. Däremot kan det vara så att hunden uppskattar smaken på tandkräm och därmed blir lite mer medgörlig och enklare att hantera under tandborstningen. När det gäller mängd så anpassar du den efter tandborstens storlek. Se till att trycka in tandkrämen i borsten så att hunden inte kan slicka av allt innan du hunnit börja och borsta sedan cirka fem drag per tand. Hela munnen bör bara ta ett par minuter men ge dig som sagt inte även om det inte fungerar perfekt i början.

Hur ofta bör man byta tandborste?

Det är olika och beror förstås på hur snabbt den slits ut. Ett riktmärke är att byta borste när den inte längre går att göra ren eller när borsten inte ligger parallellt längre. En tandborste bör upplevas som ren av en enkel avsköljning under rinnande vatten och kräver alltså ingen annan insats.

Hur fungerar tuggstix och kan de ersätta eller komplettera tandborstning?

Tuggstix fungerar så att de rengör ytan på de tänder som hunden använder för att gnaga. Det betyder att tandkött och övriga tänder inte får ta del av rengöringen. Tuggstix kan alltså inte ersätta tandborstning och minskar inte heller risken för framtida problem och smärtsam tandlossning. Däremot är de förstås bättre än ingen tandvård alls.

Behöver alla hundraser borsta sina tänder?

Det är förstås bäst med regelbunden tandborstning, men behovet är inte lika stort hos stora hundar med så kallad normal skallform där tänder och annat får den plats som det är tänkt. Problem med tänderna är alltid större hos trubbnosar och mindre hundar där tänderna inte får sin naturliga plats i käken. Så man kan summera det som att alla hundar mår bra av daglig tandborstning men att det är viktigare för vissa raser.

Spelar det någon roll för tänderna vilket foder hunden äter?

Tänderna påverkas alltid av det hunden tuggar på och den huvudsakliga anledningen till att karies är så pass ovanligt är förstås att hundar äter anpassat foder. Skulle de äta vår mat med syrliga frukter, sockrade sötsaker och mycket kolhydrater så skulle förekomsten av karies sannolikt öka markant. Undviker du kladdig, söt och sur mat samt köper riktigt hundfoder så minimerar du risken för onödiga problem med tänderna.

Är det ok att använda belöningsgodis?

Absolut. Det är inga problem. Det ska helst vara köttbaserade produkter från en välkänd foderleverantör och inte kakor eller annat som är till för oss människor.

Påverkar hundens ålder hemskötseln av tänderna?

På sätt och vis gör den det eftersom risken för problem med tänderna ökar med åldern. Tänder slits och tandkött blir mer inflammerat. Egentligen är daglig tandborstning som viktigast för den lite äldre hunden, men det är välkänt hur svårt det är att lära en gammal hund sitta, så därför underlättar det att börja tidigt. Likaså minskar risken för tandproblem hos den äldre hunden om tandborstning och hemskötsel har varit god sedan valpstadiet.

Kan det bli för sent att börja borsta tänderna?

Nej. Det är aldrig försent men ju tidigare man börjar desto bättre.

Hur övar jag tandborstning med min hund?

Viktigast är kanske att du som djurägare är lugn och positiv. Ett bra första steg kan vara att närma sig mun och tänder med rena händer. Lyfta lite på läpparna, försiktigt öppna munnen och helt enkelt vänja hunden vid beröringen. När du introducerar tandborsten kan du låta hunden ha stängd mun och bara borsta utsidan på tänderna. Får ni till en trygg rutin för det så är det dags för nästa steg som kräver öppen mun så att du även kommer åt insidan av tänderna. Lycka till!

Sammanfattning:

1. Daglig tandborstning spelar en avgörande roll för din hunds tandhälsa och därmed livskvalitet.
2. Börja i tid och ge inte upp. Sök hjälp hos veterinär om du kör fast.
3. Låt kosten bestå av hundfoder och undvik att ge av din egen mat.

I nästa avsnitt fördjupar vi oss i de vanligaste symtomen på bristfällig tandhälsa. Hur du känner igen och upptäcker dem, hur de påverkar din hund, hur de behandlas och så vidare.

Hitta en klinik nära dig som erbjuder tandvård

Flera av våra kliniker runt om i Sverige erbjuder tandvård.
HITTA DIN KLINIK