Hedvig Armerén är tandveterinär på Mälarhöjdens veterinärpraktik, en av Evidensias kliniker som specialiserat sig på tandvård för djur. I åtta avsnitt guidar hon dig genom hundens mun och tänder. Vi kommer att beröra enkel hemskötsel, vanliga symtom och sjukdomar, förebyggande åtgärder och mycket mer. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din hund till god mun- och tandhälsa!
Är det vanligt att hundar får tandskador på grund av en olycka?
Det är relativt vanligt eftersom de använder tänderna till att bita, dra och bära olika saker när de leker, jagar, slåss eller jobbar. Dessutom, precis som hos oss människor, är deras skalle en utsatt kroppsdel när de ramlar eller råkar ut för en olycka.
Vilken är den vanligaste typen av tandskada?
Det är olika typer av tandfrakturer, det vill säga avbrutna eller skadade tänder. En tandfraktur innebär alltid att tanden har gått av, eller gått isär, på något vis.
Finns det tandskador som är så allvarliga att de kan leda till avlivning?
Oftast kan en tandveterinär lösa de problem och skador som uppstått men råkar hunden ut för en väldigt komplicerad fraktur på käkbenen så kan avlivning bli aktuellt. Likaså om slemhinna och hud är bortslitet så att den inte går att sy ihop och återställa.
Kan man ersätta/bygga upp en skadad tand eller får hunden klara sig utan framöver?
Det går oftast att bygga upp en tandskada men det är mycket kostsamt och kräver dessutom att man söver djuret vid flera olika tillfällen. Den typen av åtgärd är ofta förbehållet tjänstehundar som inte kan utföra sitt arbete utan tänderna. I övriga fall, med vanliga husdjurshundar, gör man istället en rotfyllning eller drar ut de skadade tänderna. Vid en rotfyllning bygger man inte upp tanden igen utan lämnar bara kvar de delar som återstår.
Kan det bli aktuellt med en krona?
Man kan sätta in en krona på tjänstehundar, framför allt polishundar, väktarhundar och militärhundar som behöver sina tänder för att kunna göra sitt jobb. En stor del av deras arbetsuppgift är att anfalla och bita förövare i olika situationer, då kan viss tandlöshet omöjliggöra fortsatt arbete för dem.
Finns det tänder som hunden inte klarar sig utan?
Nej. För tama hundar kan man dra ut alla tänder och de kan ändå leva ett fullgott liv. Givetvis finns det vissa arbetsmoment som de inte kan utföra utan tänder men de kommer att fortsätta äta, leka och busa så länge de är smärtfria.
Bör jag anmäla tandskador på grund av olycksfall till försäkringsbolaget?
Det är en god idé. Tandskador brukar täckas av försäkringen, men regelverket ser olika ut hos olika försäkringsbolag. Jag rekommenderar att du läser på noga innan man tecknar sin försäkring. Extra viktigt blir det om man väljer en ras med större benägenhet till tandproblematik.
Vad kan jag som hundägare tänka på för att undvika tandskador?
Låt inte hunden bära sten eller andra tunga föremål och undvik all form av gnagande på tennisbollar. Dessa nöter ner tänderna otroligt effektivt. Man bör också undvika märgben eftersom de är så pass hårda att de kan orsaka tandfrakturer. En sista viktig uppmaning är att vara extra rädd om unga hundars tänder, gärna upp till att hunden är ett och ett halvt år gammal.
Sammanfattning
- Borsta tänderna dagligen för att undvika plack och tandlossning som försvagar käkbenen.
- Oroa dig inte för att din hunds hälsa blir sämre om skadade tänder dras ut.
- Var noga med vilken försäkring du tecknar och håll koll på vad som gäller för tandrelaterad problematik.
Detta var det sista avsnittet av Evidensias tandskola. Tack för att ni hängde med!