Hedvig Armerén är tandveterinär på Mälarhöjdens veterinärpraktik, en av Evidensias kliniker som specialiserat sig på tandvård för djur. I åtta avsnitt guidar hon dig genom hundens mun och tänder. Vi kommer att beröra enkel hemskötsel, vanliga symtom och sjukdomar, förebyggande åtgärder och mycket mer. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din hund till god mun- och tandhälsa!
I det här avsnittet kommer Hedvig att berätta om hundars generella ätbeteende och hur man bäst lägger upp måltiderna för att hunden ska få så bra matsmältning som möjligt.
Vad äter hunden allra helst om den själv får välja?
Det är olika från hund till hund och styrs av personlighet. Precis som hos oss människor finns det individer som älskar grönsaker medan andra föredrar blodiga biffar. Det är alltså högst individuellt. Hundar är omnivorer, vilket innebär att de äter både kött och produkter från växtriket. Det finns dessvärre inget samband mellan vad de tycker är gott och vad som är nyttigt/bra eller dåligt/farligt för dem.
Hur använder de mun, tunga och tänder när de äter?
Alla hundar, oavsett ras och munnens fysiska förutsättningar, använder tänderna för att sönderdela maten och tungan för att föra den bakåt så att maten kan sväljas ner på ett smidigt vis.
Varför ger man köttben till hundar?
Köttben har ingenting med foder eller måltid att göra, om man inte utfordrar enligt BARF-konceptet. Vanligtvis ges det framför allt för att sysselsätta hunden samt för att tillgodose deras medfödda behov av att gnaga.
Känner hunden hunger och mättnad?
Det är högst individuellt. Det finns hundar som helt saknar mättnadskänsla och därför äter till dess att maten är slut, oavsett mängd. Men det finns även hundar som slutar självmant när de är nöjda. Precis som hos oss människor är det dock vanligast att hundar äter lite mer än vad de behöver så länge mat och andra godsaker finns tillhands.
Upplever hundar doft, smak och konsistens?
Det är svårt att svara på. Hundar har ett mycket gott luktsinne och man kan klart se att de har tydliga preferenser för olika typer av foder. Så troligtvis kan de uppleva och känna såväl smak som doft och konsistens.
Ibland hör man talas om att hundar svalt något riktigt stort och hårt. Hur är det fysiskt möjligt?
Det beror helt enkelt på att deras matstrupe är tillräckligt elastisk för att tillåta att stora saker åker ner. Det kan dessvärre vara saker som är mycket större än vad som senare kan passera mag- och tarmkanalen. I dessa fall fastnar objektet och det kan leda till dödlig utgång på grund av brusten tarm eller liknande. Som djurägare bör man därför alltid vara extra uppmärksam på återkommande kräkningar. Extra akut är det om hunden kräks direkt efter att den druckit.
Hur ofta bör en hund äta?
För en helt frisk hund räcker det bra med en måltid per dag och det spelar ingen roll när på dagen det sker. För hundar med diagnostiserade mag- och tarmproblem kan det dock fungera bättre med många små måltider för att matsmältningen ska gå smidigare. Att dela upp maten på flera mål minskar också risken för magomvridning. Magomvridning innebär att magen roterar runt sin egen axel vilket gör att mat och vätska inte kan komma igenom.
Hur vet jag vilken mängd som är lagom för just min hund?
Bäst är att utgå från tillverkarnas fördefinierade rekommendationer. Dessa står ofta angivna på förpackningen. Dock är det viktigt att hålla koll på hundens hull och anpassa måltidsstorleken efter den individuella ämnesomsättningen.
På en hund med lagom hull ska man inte se revbenen men däremot känna dem tydligt när man stryker över bröstkorgen. Men detta kan vara svårt på en hund med mycket päls. Är du det minsta osäker, kontakta veterinär för viktkoll och rekommendation av både fodertyp och lämplig mängd.
Sammanfattning
- Att dela upp maten på flera mål minskar risken för magomvridning,
- Håll koll på hullet hos din hund och anpassa portionsstorlekarna efter den individuella ämnesomsättningen.
- Var uppmärksam på kräkningar och eventuella problem med att behålla vätska.
I nästa avsnitt av tandskolan berättar vi om när man bör uppsöka veterinär och vad som händer under besöket.