Så tar du hand om kattens tänder
I avsnitt tre svarar tandveterinär Hedvig Armerén bland annat på följande: Behöver katter tandborstning? Hur vänjer man katten vid tandborstning? Vilka andra åtgärder kan förebygga munhåleproblem hos katt?
Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din katt till god mun- och tandhälsa!
Vad är det absolut viktigaste jag som djurägare bör göra för att ta hand om min katts tänder?
Det absolut mest avgörande är att titta i munnen varje vecka samt att tidigt försöka vänja katten vid försiktig tandborstning. Vi den veckovisa kontrollen tittar man efter eventuellt rött och blödande tandkött, inflammationer och skadade tänder. Hittar man, eller misstänker, något av detta bör man kontakta veterinär för en grundligare undersökning.
Hur viktigt är det egentligen med tandborstning?
Det är lite olika. För de katter som har benägenhet för tandlossning så är den avgörande. Utan tandborstning så kommer dessa katter att bli av med sina tänder så småningom. Eftersom det inte går att förutsäga vilka katter som har benägenhet för tanlossning så rekommenderar vi alla kattägare att vänja sina katter vid daglig tandborstning.
När ska man börja med tandborstning?
Helst redan när katten är några månader gammal. Det är betydligt enklare att vänja en ung katt vid beröring och tandborstning i munnen än en äldre katt. Särskilt som en äldre kattkanske redan har utvecklat problematik med inflammation och smärta.
Hur ofta ska man borsta kattens tänder?
Vi rekommenderar daglig tandborstning. Det spelar dock ingen roll när på dygnet det sker och det spelar ingen roll om det sker före eller efter en måltid. Det viktiga är att tandborstningen blir av.
Finns det speciella tandborstar för katter eller kan jag använda vilken typ som helst?
Man kan använda vilken tandborste som helst men vanliga tandborstar är oftast lite för stora. Därför är det är bättre och enklare att använda tandborstar och fingertutor som är anpassade till katter och deras munnar.
Ska man använda tandkräm och i så fall hur mycket?
Tandkräm påverkar inte rengöringen i sig så den används i så fall enbart för smakens skull. Smaken kan göra katten mer nyfiken och på så vis underlätta tandborstningen. Dock är det viktigt att man inte använder sin egen tandkräm utan att man köper en variant som är speciellt anpassad till katter och hundar. Målet med tandborstningen är att ta bort plack och det sker även utan tandkräm.
Hur ofta bör man byta tandborste?
Det gör man när den ser sliten ut. När själva borsten på tandborsten inte står upp och är parallella längre.
Hur borstar man tänderna på en katt?
Det är oerhört svårt att tvinga katter till något så man måste försöka få den att tycka om tandborstningen. Kan man få in tandborstningen som en del av gos- och kelstunden med katten så brukar det fungera smidigt. Förslagsvis börjar man lite försiktigt genom att föra in fingrarna i kattens mun medan man smeker kattens ansikte. Försök att få in ena fingret under läppen och smek tandköttet så att katten vänjer sig vid beröringen. Många katter tycker att det är skönt om man går varsamt fram. Att komma åt med tandborstning på insidan av kattens tänder kan vara svårt men de hålls ofta ganska rena med hjälp av tungan så det är utsidorna som är i störst behov av tandborstning.
Behöver alla kattraser borsta sina tänder?
Absolut! Det är lika viktigt och lika effektfullt hos alla kattraser.
Är det ok använda belöningsgodis i olika sammanhang och i så fall hur ofta?
Det kan man absolut göra. Eftersom katter inte har några platta tuggytor eller trångt mellan tänderna så finns det ingen plats för aries att bildas. Småätande och belöningsgodis är alltså inget problem för katter. Dock bör man som djurägare hålla koll på kattens matvanor så att den inte blir överviktig och drabbas av ohälsa, skador och sjukdomar på grund av det.
Påverkar kattens ålder skötseln av tänderna?
Skötseln, eller vikt och behov av skötsel, skiljer sig inte åt mellan en ung och en äldre katt men eftersom det är mycket svårare att få den äldre katten att acceptera tandborstning bör man som sagt börja öva på det så tidigt som möjligt. Sedan är det lika viktigt att fortsätta med daglig tandvård genom hela kattens liv oavsett ålder. Borsta tänderna dagligen och kika i munnen varje vecka.
Vad bör djurägaren göra om katten har dålig andedräkt, skadade tänder eller blödande tandkött?
Då bör man uppsöka en tandkunnig veterinär som kan undersöka och röntga tänderna i narkos. Vi rekommenderar årliga besök för att säkerställa att katten har en problemfri och frisk mun och därmed slipper onödigt lidande.
Sammanfattning:
- Daglig tandborstning spelar en avgörande roll för din katts tandhälsa och därmed livskvalitet.
- Börja i tid och ge inte upp. Sök hjälp hos veterinär om du kör fast.
- Titta noga i kattens mun varje vecka.
I nästa avsnitt fördjupar vi oss i de vanligaste symtomen på bristfällig tandhälsa. Hur du känner igen och upptäcker dem, hur de påverkar din katt, hur de behandlas och så vidare.