Nu är det dags för avsnitt nummer fyra i Evidensias tandskola. I detta avsnitt svarar tandveterinär Hedvig Armerén bland annat på vilka som är de vanligaste symtomen på munhåleproblem, om det finns följdsjukdomar, om munhåleproblem kan botas och mycket mer. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din katt till god mun- och tandhälsa!
Vilka är de absolut vanligaste symtomen på bristfällig tandhälsa?
De absolut vanligaste symtomen är rött och blödande tandkött, tandvärk, dålig andedräkt och tandkött som växer upp över tanden men även allmäntillståndet hos katten kan påverkas av problematik i munnen.
Varför är just dessa symtom de vanligaste?
Det beror helt enkelt på att det är symtom som hänger tätt ihop med de mest förekommande tandskadorna och tandsjukdomarna: TR, tandlossning och tandfrakturer.
Hur upptäcker man dessa symtom?
Det gör man enklast genom att regelbundet titta katten i munnen samt att hålla noggrann koll på kattens allmänna beteende. Och då är det viktigt att kika både på ätbeteende och på hur den interagerar med människor och andra katter. Man bör vara uppmärksam på alla avvikelser.
Hur påverkar de olika symtomen katten?
De kan påverka på lite olika vis även om de flesta symtomen förstås innebär besvär och smärta för katten. Vanligaste reaktionen på tandvärk med ihållande smärta är ofta att katten blir trött och/eller. Ibland misstolkas symtom på tandvärk som tecken på normalt åldrande. I de fall katten har rött och blödande tandkött kan det vara tecken på en kraftigare inflammation som inte bara ger dålig andedräkt utan också belastar de inre organen och därmed kan leda till kronisk njursjukdom.
Uppvisar katten flera av de vanligaste symtomen kan den också få svårare att äta eller kanske t o med att sluta äta helt.
Vad innebär dessa symtom för kattens tänder?
Framförallt innebär de besvärlig och smärtsam tandvärk men de kan också skapa svårläkta och infekterade sår. I värsta förlorar katten till slut sina tänder.
Vad vet vi om lidande hos katter?
Vi vet att katter är bra på att dölja att de mår dåligt och det gör det otroligt svårt för kattägaren att läsa av och uppmärksamma subtila beteendeförändringar. Vi stöter ofta på kattägare som upplever att katten är som ett helt nytt djur efter en tandbehandling, trots att de inte uppfattat att katten mådde dåligt innan sin tandbehandling.
Hur förebygger och undviker man symtomen på bästa vis för katten?
Genom att regelbunden tandborstning och att titta i munnen varje vecka och regelbundna veterinärkontroller.
Kan man behandla/bota alla symtom?
Det kan man om behandlingen sätts in i tid. Därför är det så viktigt att du som kattägare är uppmärksam på munhälsa och beteende hos din katt.
Finns det symtom eller tandsjukdomar som kan bli direkt livsfarliga?
Det finns tandsjukdomar som är så smärtsamma att katten inte klarar av att äta och då blir det förstås allvarligt på sikt. Katten kan också få så pass allvarliga infektioner i käken att de helt enkelt inte går att stoppa och i dessa fall måste katten tyvärr avlivas.
Hur vet man när man bör ta hjälp av veterinär? Vad händer om man inte behandlar?
Som kattägare bör man alltid uppsöka veterinär om man upptäcker att katten har dålig andedräkt, rött och blödande tandkött eller tandstensansamlingar (en beläggning) på tänderna. Veterinärbesök är förstås också viktigt om katten har skadat någon eller några av sina tänder.
Vilka följdsjukdomar kan man råka ut för?
Det beror helt på sjukdom och hur tidigt man sätter in behandling, men den vanligaste följdsjukdomen vid bristfällig munhälsa är kronisk njursjukdom som orsakas av att katten bär på en kraftig inflammation som belastar njurarna under lång tid.
Bra att veta: Det finns helt tandlösa katter som lever bra liv som innekatter. Men de kan inte klarar sig som utekatter eftersom uteliv kräver att katten kan jaga, slåss och slita itu föda.
Sammanfattning:
- Dålig andedräkt är inte ett normaltillstånd hos katter utan alltid ett tecken på någon form av problematik i munnen.
- Katter slutar sällan äta på grund av problem i munnen. Håll istället koll på allmäntillstånd som eventuell aggressivitet och trötthet.
- Symtom till följd av tandsjukdom och fysiska skador på tänderna bör alltid undersökas och behandlas av veterinär.
I nästa avsnitt fördjupar vi oss i den absolut vanligaste sjukdomen – TR. Ett tillstånd som kan bli mycket allvarligt för katten om det inte upptäcks och behandlas i tid.