Kattens matsmältning

Kattens matsmältning

Avsnitt 6 i Evidensias tandskola för katt

Nu är det dags för avsnitt nummer sex i Evidensias tandvårdskola. I detta avsnitt svarar tandveterinär Hedvig Armerén bland annat på följande: Vad äter katten om den själv får välja? Kan en katt bli mätt? Hur ofta bör en katt äta och mycket annat. Hedvig delar med sig av tips och erfarenheter från sina femton år som tandveterinär. Häng med och hjälp din katt till god mun- och tandhälsa!

Vad äter katter allra helst om de själva får välja?

Om man tänker på kattdjurens vilda ursprung så kan man anta att de föredrar sina egna bytesdjur så som små fåglar, ekorrar och möss. Smak och preferens är dock individuell och många katter är väldigt förtjusta i fabrikstillverkat torrfoder av olika slag. Våtfoder tenderar till att vara mindre populärt hos katter även om det ofta kan fungera efter en tillvänjningsperiod.

Hur använder de mun, tunga och tänder när de äter?

Det är väldigt olika och en del katter verkar inte använda tänderna alls utan sväljer maten hel men generellt sett så används tungan framförallt till att föra maten bakåt i munnen eller till att lapa i sig våtfoder och flytande föda.

Som vi har nämnt i tidigare avsnitt så har katter inga kindtänder med platta tuggytor så de mal inte sönder sitt byte utan hackar istället ner det i mindre bitar. Detta gäller både villebråd och vanligt torrfoder. Större villebråd slits också isär med de vassa hörn- eller kindtänderna innan de hackas ner.

Har tamkatten samma ätbeteende som den vilda katten trots att de inte behöver jaga?

Ja så är det. Det finns ingen större skillnad utan det ser i stort sett precis likadant ut. Det som skiljer är snarare hur katten tar sig an de olika typerna av föda.

Känner katten hunger och mättnad eller äter den när det finns mat och till dess att maten tar slut?

De flesta katter baserar inte sitt matintag på hunger eller mättnad utan äter när det finns föda och slutar när den är uppäten. Det är inget problem i det vilda men gör det däremot extra viktigt för dig som kattägare till en innekatt att hålla koll på mängden mat i utfodringen. Annars äter katten för mycket och riskerar ohälsosam övervikt.

Upplever katter doft, smak och konsistens eller är de inte så nogräknade?

Det kan man nog anta eftersom katter verkar vara mycket nogräknade vad gäller såväl doft som smak och konsistens. Som kattägare upplever man ofta att katter är lite kinkiga och medvetet väljer bort viss mat till förmån för annan som de hellre föredrar.

Vet katten instinktivt vad den tål och inte eller bör vi som kattägare ha stenkoll på det?

Katter har ingen kännedom om vad de ska undvika så det behöver varje kattägare ha koll på. Vi får ofta in fall där katter har blivit förgiftade av inomhusväxter i våra hem. Snören är förstås inte farligt ur allergi- eller förgiftningssynpunkt men det är vanligt att katten äter olika varianter av snören som sen måste opereras ut.

Hur ofta bör en katt äta?

Det finns inget generellt behov av regelbundenhet hos friska katter. I det vilda jagar de sina byten och äter stora skrovmål när föda finns och svälter däremellan. För tama innekatter ser det dock lite annorlunda ut. Särskilt som de rör sig betydligt mindre. För dem rekommenderar vi utfodring en till två gånger per dag. Har man en katt med diagnostiserade magproblem så bör den äta flera mindre måltider per dag istället. Gärna minst tre stycken.

Hur vet man vilken mängd som är lagom för just sin katt?

Det är så individuellt men titta gärna på foderförpackningen. Samtliga foderleverantörer anger rekommendationer baserat på ålder och vikt. Är man osäker kan man få hjälp av veterinär. Har man en kastrerad katt så bör den äta en mindre mängd än rekommendationen eftersom ämnesomsättningen sjunker efter en kastrering.

Vad är skillnaden på torr- och blötfoder bortsett från konsistensen?

Den största skillnaden är förstås konsistensen eftersom våtfoder innehåller betydligt mer vätska. Näringsinnehållet är likvärdigt men hållbarheten skiljer sig på så vis att torrfoder håller sig färskt betydligt längre. Eftersom många katter dricker för lite vatten så vill man gärna att de äter våtfoder. För lite vätska ger koncentrerad urin som i sin tur ökar risken för urinvägsproblem. Något som är relativt vanligt hos katter.

Sammanfattning

  1. Köp inte hem växter som kan förgifta katten.
  2. Håll koll på hullet hos din katt och anpassa portionsstorlekarna efter den individuella ämnesomsättningen.
  3. Var uppmärksam på vätskeintaget och se till att katten får i sig vätska varje dag. Ett tips är att ge katten våtfoder så att den samtidigt med matintag får i sig vatten.

I nästa avsnitt av tandskolan berättar vi om när man bör uppsöka veterinär och vad som händer under besöket.

Bra tandvård är viktigt

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med din katts tandvård. Hitta en klinik som du kan besöka för att få hjälp.
LÄS MER