Kvävning hos katt

Kvävning hos katt

Har din katt satt något i halsen och riskerar att kvävas? 

Symtom på kvävning hos katt

•    Andningsproblem

•    Hosta

•    Katten för tassarna mot munnen

•    Katten ”visslar” under utandning

•    Salivering

•    Blå slemhinnor

Gör så här om du misstänker att din katt kvävs

Titta på tandköttet för att se om katten får tillräckligt med syre. Om det är rosa får katten syre och befinner sig troligtvis inte i en omedelbar fara. Om tandköttet är blåaktigt eller lila behöver du agera mycket snabbt.

Det är alltid bäst att uppsöka veterinär för behandling snarast om möjligt. Om allmäntillståndet inte tillåter att man väntar utan man måste agera: 

Öppna munnen och tryck försiktigt ner tungan och försök att dra ut föremålet. Var försiktig så att du inte blir biten (du kan använda pincett om du har det). Använd handskar om du har det tillgängligt. Var försiktig så att inte föremålet åker längre ner. Det är mycket viktigt att inte stressa katten, så behåll lugnet och tvinga inte katten att öppna munnen om den blir mycket besvärad av det utan avvakta i sådant fall tills katten är på klinik. Stressen kan göra att katten blir sämre! 

Om du inte lyckas kan du ta hjälp av gravitationen för att lösgöra föremålet. Lyft då bakbenen uppåt så att katten lutar framåt. Sitter föremålet fortfarande fast kan du försöka göra Heimlich manöver för att frigöra luftvägarna. Principen är att göra ett kraftigt tryck bakom de sista revbenen/bröstbenet, d.v.s. över främre delen av buken och upp mot bröstet. Genom starka kompressioner skapar du då en luftstöt från lungorna som kan pressa ut föremålet. 

Det finns olika sätt att göra Heimlich manövern på där katten antingen lyfts upp och ner, står på alla fyra eller ligger ner. Den enklaste principen för att inte stressa katten för mycket är att den står på alla fyra. Ena handen knyts och sätts bakom bröstbenet med tummen uppåt. Den andra handen läggs på knutnäven. Gör ett kraftigt tryck med händerna högst 4-5 gånger för att avlägsna föremålet. Om katten ligger ner står man bakom den, har en knuten näve bakom bröstbenet och använder den andra handen som stöd på kattens rygg, alternativt läggs handen på knutnäven om det är möjligt. Bilden visar var på främre delen av buken som Heimlich manöver genomförs.

•    Om du inte lyckas frigöra luftvägarna, uppsök veterinär omgående. 

•    Även om du lyckats frigöra luftvägarna är det viktigt att katten genomgår en kontroll snarast för att vara säker på att inte halsen har skadats. 

Vi visar dig hur


Se video

Hitta klinik

Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

Hitta närmaste klinik

Videosamtal med veterinär

Vill du fråga veterinär om något kan du göra det smidigt via videosamtal direkt i din mobil med Evidensia-appen.

Ladda ner

Artiklar och tips

På Djurvårdguiden kan du söka efter artiklar, goda råd och tips gällande hund.

Besök

Första hjälpen kit

Var förberedd om olyckan skulle vara framme! Praktiskt första hjälpen kit som innehåller noga utvalda produkter som är bra att ha nära till hands.

Läs mer och beställ