Blödning på katt

Blödning på katt

En blödning kan uppstå på många sätt. En katt kan exempelvis skada sig på glas, taggtråd, i slagsmål eller av en trafikolycka. Oftast upptäcker man akuta skador på en gång, men inte alltid. På en långhårig katt kan det ta tid innan man ser sårskadan. Det kan också vara så att man efter ett tag upptäcker att katten har ett sår eller blod på tassen, eller att den inte vill stödja sig på en tass. 

Vid småsår – gör så här:

Små sår och skråmor på din katt kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent, annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner.

Det underlättar att göra rent och behandla om man klipper bort pälsen vid såret. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man klipper nära huden så att ytterligare sår inte skapas. 

Använd koksaltlösning för att tvätta rent såret. Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra. Undvik tvättning med antiseptiska medel som jodopax på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare också läkningsceller.

Kontrollera och rengör såret regelbundet i några dagar. Även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken kan det bildas infektioner. Din katt ska inte slicka på såret innan det är läkt. Då kan såret bli sämre eller infekterat. Använd med fördel krage/tratt och håll katten inomhus. 

Det är bra att kontrollera kroppstemperaturen efter en sårskada. Temperaturen mäts i ändtarmen med en vanlig febertermometer. Normal kroppstemperatur på hund är 38-39 grader.

Vid blödande sår – gör så här:

På blödande sårskada, läggs tryckbandage för att skydda sårområdet, och stoppa blödningen. Det är viktigt att söka veterinärhjälp om såret inte slutar blöda efter några minuter. Försök hejda blodflödet om du är på väg till veterinär vid akut skada. Om såret sitter på magen eller bröstkorgen kan du behöva linda in katten ordentligt med bandage.

Uppsök veterinär om:

•    Din katt fått sticksår. 

•    Såret glipar.

•    Det är ett stort, djupt sår.

•    Såret slutar inte blöda. 

•    Det är sår vid ögonen.

•    Såret svullnar och blir rött och varigt.

•    Kattens allmäntillstånd är påverkat. 

•    Katten tappar aptiten.

•    Kattens beteende förändras.

•    Katten utvecklar feber.

Även mindre sår kan behöva sys för att de ska kunna läka ordentligt, till exempel om de glipar när katten rör på sig. En del sår kräver smärtstillande och ibland narkos för ordentlig rengöring.

Vi visar dig hur

Se video

Hitta klinik

Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

Hitta närmaste klinik

Videosamtal med veterinär

Vill du fråga veterinär om något kan du göra det smidigt via videosamtal direkt i din mobil med Evidensia-appen.

Ladda ner

Artiklar och tips

På Djurvårdguiden kan du söka efter artiklar, goda råd och tips gällande hund.

Besök

Första hjälpen kit

Var förberedd om olyckan skulle vara framme! Praktiskt första hjälpen kit som innehåller noga utvalda produkter som är bra att ha nära till hands.

Läs mer och beställ