HLR för katt

HLR för katt

Katter kan precis som vi människor drabbas av akut sjukdom som hjärtstopp. Vad ska du göra om din katt inte kan andas och saknar puls? Kunskapen om hur man gör hjärt- och lungräddning på ett djur kan vara livsavgörande. Och det gäller att agera snabbt! Uppstår situationen behöver du göra en snabb bedömning och därefter genast sätta igång. Läs på innan så att du känner dig trygg i att utföra hjärt- och lungräddning om olyckan skulle vara framme.

Följ vår guide

Gör en snabb bedömning

Om du är ensam ring veterinär och slå på högtalare på mobiltelefonen så att du har händerna fria.

Försök få kontakt med katten. Höj rösten och nyp katten t.ex. mellan tårna för att se om den reagerar.

Kontrollera andning och puls. Pulsen på en katt kan kännas på insidan av låret.

Här håller veterinären upp benet för att visa var du känner efter puls.

OBS! Det kan vara svårt att känna pulsen på en katt, så lägg inte för lång tid på detta! Skulle det trots allt finnas en puls kommer katten att protestera när HLR startas. Andningen kan antingen höras genom nosen eller synas genom att bröstkorgen höjs och sänks.


Om andning och puls saknas

Kontrollera om något fastnat i halsen som blockerar luftvägarna. Öppna munnen och tryck försiktigt ner tungan och försök att dra ut föremålet. Var försiktig så att du inte blir biten (du kan använda pincett om du har det). Använd handskar om du har det tillgängligt. Var försiktig så att inte föremålet åker längre ner. Det är mycket viktigt att inte stressa katten, så behåll lugnet och tvinga inte katten att öppna munnen om den blir mycket besvärad av det utan avvakta i sådant fall. Stressen kan göra att katten blir sämre!

I normala fall är munslemhinnan rosa. Är den blek eller blå tyder detta på rubbningar i cirkulationen.

Om du inte lyckas kan du ta hjälp av gravitationen för att lösgöra föremålet. Lyft då bakbenen uppåt så att katten lutar framåt. Sitter föremålet fortfarande fast kan du försöka göra Heimlich manöver för att frigöra luftvägarna. Principen är att göra ett kraftigt tryck bakom de sista revbenen/bröstbenet, d.v.s. över främre delen av buken och upp mot bröstet. Genom starka kompressioner skapar du då en luftstöt från lungorna som kan pressa ut föremålet. 

Det finns olika sätt att göra Heimlich manövern på där katten antingen lyfts upp och ner, står på alla fyra eller ligger ner. Den enklaste principen för att inte stressa katten för mycket är att den står på alla fyra. Ena handen knyts och sätts bakom bröstbenet med tummen uppåt. Den andra handen läggs på knutnäven. Gör ett kraftigt tryck med händerna högst 4-5 gånger för att avlägsna föremålet. Om katten ligger ner står man bakom den, har en knuten näve bakom bröstbenet och använder den andra handen som stöd på kattens rygg, alternativt läggs handen på knutnäven om det är möjligt. Bilden visar var på främre delen av buken som Heimlich manöver genomförs.

OBS! Det är mycket viktigt att kontrollen av luftvägarna görs snabbt, så att HLR kan startas så snart som möjligt om det behövs. Om katten är fortsatt medvetslös och andningen inte kommer igång - påbörja HLR.

Lägg katten på ett stadigt och plant underlag. Man brukar ofta säga att katten helst ska ligga på höger sida (vänster sida upp), men det går även bra på vänster sida. Lägg inte tid på att vända katten om det är krångligt. 

Kontrollera att nacken är rät, helst ska huvudet och nacken vara i linje med varandra. Var försiktig med nacken.

Starta hjärt och lungräddning. 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar, liksom på människa. Bröstkompressionerna är de viktigaste och dessa ämnar att trycka på kattens bröstkorg så att blodcirkulationen upprätthålls. 100-120 kompressioner ska göras per minut. Detta tajmas bra av låten ”Staying Alive” eller ”Här kommer Pippi Långstrump”. Sjung gärna högt för att komma in i takten.

Bröstkompressioner

Utför kompressionerna med en hand som hålls runt bröstbenet med tummen på ena sidan och fingrarna på den andra. Du kan stå framför eller bakom katten.

Bröstkorgen ska tryckas ihop med en tredjedel till hälften av bröstkorgens djup. Låt bröstkorgen släppas upp helt mellan kompressionerna, men släpp inte händerna från bröstkorgen för att få kontinuitet i kompressionerna. 

Inblåsningar

Inblåsningar görs genom kattens nos. Huvud och hals behålls utsträckta och om möjligt lyfts inte kattens. Dra ut tungan, lägg händerna om nosen och försök få det så tätt som möjligt. 

Inblåsningarna anpassas till kattens storlek med målet att blåsa in lika mycket luft som ett vanligt andetag under en sekund.  Titta på bröstkorgen för att se om mängden är passande. 

Upprepa

Upprepa cykeln med 30 kompressioner och två inblåsningar tills katten åter andas igen. Är ni flera på plats så byt av då det är tröttsamt att utföra HLR! Det är bra om en person tar kommandot och styr utförandet. 

När andning och puls har kommit igång, transportera genast katten till veterinär eller djursjukhus. Om möjligt påbörjas transport under tiden HLR utförs. Hos veterinär kan HLR utföras med utrustning och övervakning.

Vi visar dig hur

Se video

Hitta klinik

Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

Hitta närmaste klinik

Videosamtal med veterinär

Vill du fråga veterinär om något kan du göra det smidigt via videosamtal direkt i din mobil med Evidensia-appen.

Ladda ner

Artiklar och tips

På Djurvårdguiden kan du söka efter artiklar, goda råd och tips gällande hund.

Besök

Första hjälpen kit

Var förberedd om olyckan skulle vara framme! Praktiskt första hjälpen kit som innehåller noga utvalda produkter som är bra att ha nära till hands.

Läs mer och beställ