HLR för hund

HLR för hund

Hundar kan precis som vi människor drabbas av akut sjukdom som hjärtstopp. Vad ska du göra om din hund inte kan andas och saknar puls? Kunskapen om hur man gör hjärt- och lungräddning på ett djur kan vara livsavgörande. Och det gäller att agera snabbt! Uppstår situationen behöver du göra en snabb bedömning och därefter genast sätta igång. Läs på innan så att du känner dig trygg i att utföra hjärt- och lungräddning om olyckan skulle vara framme.

Följ vår guide:

Gör en snabb bedömning

Om du är ensam ring veterinär och slå på högtalare på mobiltelefonen så att du har händerna fria. 

Försök få kontakt med hunden.

Höj rösten och nyp hunden t.ex. mellan tårna för att se om den reagerar. 

 

Kontrollera andning och puls. Pulsen på en hund kan kännas på insidan av låret. Här håller veterinären upp benet för att visa var du kan känna pulsen.

OBS! Det kan vara svårt att känna pulsen på en hund, så lägg inte för lång tid på detta! Skulle det trots allt finnas en puls kommer hunden att protestera när HLR startas. Andningen kan antingen höras genom nosen eller synas genom att bröstkorgen höjs och sänks. 


Om andning och puls saknas 

Kontrollera om något fastnat i halsen som blockerar luftvägarna. Öppna munnen, dra tungan framåt eller tryck ner den försiktigt för att titta i halsen. Var försiktig så att du inte blir biten, du kan använda handskar om du har det tillgängligt. Försök att plocka bort eventuella föremål med fingrarna och försök att dra ut föremålet. Var försiktig så att inte föremålet åker längre ner. 

I normala fall är munslemhinnan rosa. Är den blek eller blå tyder detta på rubbningar i cirkulationen.

Om du inte lyckas kan du ta hjälp av gravitationen för att lösgöra föremålet. Lyft då bakbenen uppåt så att hunden lutar framåt. Sitter föremålet fortfarande fast kan du försöka göra Heimlich manöver för att frigöra luftvägarna. Principen är att göra ett kraftigt tryck bakom de sista revbenen/bröstbenet, d.v.s. över främre delen av buken och upp mot bröstet. Genom starka kompressioner skapar du då en luftstöt från lungorna som kan pressa ut föremålet.

Det finns olika sätt att göra Heimlich manövern på där hunden antingen lyfts upp och ner, står på alla fyra eller ligger ner. Den enklaste principen för att inte stressa hunden för mycket är att den står på alla fyra. Ena handen knyts och sätts bakom bröstbenet med tummen uppåt. Den andra handen läggs på knutnäven. Gör ett kraftigt tryck med händerna högst 4-5 gånger för att avlägsna föremålet. Om hunden ligger ner står man bakom den, har en knuten näve bakom bröstbenet och använder den andra handen som stöd på hundens rygg alternativt läggs handen på knutnäven om det är möjligt. Bilden visar var på främre delen av buken som Heimlich manöver genomförs. 

OBS! Det är mycket viktigt att kontrollen av luftvägarna görs snabbt, så att HLR kan startas så snart som möjligt om det behövs. Om hunden är fortsatt medvetslös och andningen inte kommer igång - påbörja HLR.

Lägg hunden på ett stadigt och plant underlag. Man brukar ofta säga att hunden helst ska ligga på höger sida (vänster sida upp), men det går även bra på vänster sida. Lägg inte tid på att vända hunden om det är krångligt.

Kontrollera att nacken är rät, helst ska huvudet och nacken vara i linje med varandra. Var försiktig med nacken.


Starta hjärt och lungräddning. 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar, liksom på människa. Bröstkompressionerna är de viktigaste och dessa ämnar att trycka på hundens bröstkorg så att blodcirkulationen upprätthålls. 100-120 kompressioner ska göras per minut. Detta tajmas bra av låten ”Staying Alive” eller ”Här kommer Pippi Långstrump”. Sjung gärna högt för att komma in i takten.  


Bröstkompressioner

Kompressionernas utförande beror på hundens storlek. 

Små hundar (malteser, tax): utför kompressionerna med en hand som hålls runt bröstbenet med tummen på ena sidan och fingrarna på den andra. Om det är svårt att använda en hand kan instruktionen för vinthundar användas. 

Hundar med smal, kilformad bröstkorg (t.ex. vinthundar): placera händerna över hjärtat. Om frambenet böjs utmed bröstkorgen visar armbågsspetsen var hjärtat finns. 

Större hundar med välvd bröstkorg (t.ex. rottweiler): händerna placeras på bröstkorgens högsta punkt när hunden ligger ner, d.v.s. där bröstkorgen är som bredast.  

När båda händerna används (d.v.s. inte enhandsgrepp på små hundar) står man bakom hunden och arbetar med raka armar och en rörelse från höften. Vid enhandsgreppet kan man stå framför eller bakom hunden. 

Handloven används för trycket. Bröstkorgen ska tryckas ihop med en tredjedel till hälften av bröstkorgens djup. Låt bröstkorgen släppas upp helt mellan kompressionerna, men släpp inte händerna från bröstkorgen för att få kontinuitet i kompressionerna. 

Inblåsningar

Inblåsningar görs genom hundens nos. Huvud och hals behålls utsträckta och om möjligt lyfts inte hundens huvud. Dra ut tungan, lägg händerna om nosen och försök få det så tätt som möjligt. 

Inblåsningarna anpassas till hundens storlek med målet att blåsa in lika mycket luft som ett vanligt andetag under en sekund. Titta på bröstkorgen för att se om mängden är passande. 

Upprepa

Upprepa cykeln med 30 kompressioner och två inblåsningar tills hunden åter andas igen. Är ni flera på plats så byt av då det är tröttsamt att utföra HLR! Det är bra om en person tar kommandot och styr utförandet. 

När andning och puls har kommit igång, transportera genast hunden till veterinär eller djursjukhus. Om möjligt påbörjas transport under tiden HLR utförs. Hos veterinär kan HLR utföras med utrustning och övervakning. 

Vi visar dig hur

Se video

Hitta klinik

Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

Hitta närmaste klinik

Artiklar och tips

På Djurvårdguiden kan du söka efter artiklar, goda råd och tips gällande hund.

Besök

Infokort om ditt djur

Ladda ner och fyll i infokortet om ditt djur, perfekt att ha på kylskåpet, i hunden eller kattens egna mapp och smidigt att ge till djurvakten när du åker bort.

Ladda ner

Första hjälpen kit

Var förberedd om olyckan skulle vara framme! Praktiskt första hjälpen kit som innehåller noga utvalda produkter som är bra att ha nära till hands.

Läs mer och beställ