Kvävning hos hund

Kvävning hos hund

Har din hund satt något i halsen och riskerar att kvävas? 

Symptom på kvävning hos hund:

•    Andningsproblem

•    Hosta

•    Hunden för tassarna mot munnen, ibland mycket frenetiskt

•    Salivering

•    Blå slemhinnor 

Gör så här om du misstänker att din hund kvävs:

Titta på tandköttet för att se om hunden får tillräckligt med syre. Om det är rosa får hunden syre och befinner sig troligtvis inte i en omedelbar fara. Om tandköttet är blåaktigt eller lila behöver du agera mycket snabbt.

Det är alltid bäst att uppsöka veterinär för behandling snarast om möjligt. Om allmäntillståndet inte tillåter att du väntar måste du agera omedelbart. 

Öppna munnen, dra tungan framåt eller tryck ner den försiktigt för att titta i halsen. Var försiktig så att du inte blir biten, du kan använda handskar om du har det tillgängligt. Försök att plocka bort eventuella föremål med fingrarna och försök att dra ut föremålet. Var försiktig så att inte föremålet åker längre ner.

Om du inte lyckas kan du ta hjälp av gravitationen för att lösgöra föremålet. Lyft då bakbenen uppåt så att hunden lutar framåt. Sitter föremålet fortfarande fast kan du försöka göra Heimlich manöver för att frigöra luftvägarna. Principen är att göra ett kraftigt tryck bakom de sista revbenen/bröstbenet, d.v.s. över främre delen av buken och upp mot bröstet. Genom starka kompressioner skapar du då en luftstöt från lungorna som kan pressa ut föremålet. 

Det finns olika sätt att göra Heimlich manövern på där hunden antingen lyfts upp och ner, står på alla fyra eller ligger ner. Den enklaste principen för att inte stressa hunden för mycket är att den står på alla fyra. Ena handen knyts och sätts bakom bröstbenet med tummen uppåt. Den andra handen läggs på knutnäven. Gör ett kraftigt tryck med händerna högst 4-5 gånger för att avlägsna föremålet. Om hunden ligger ner står man bakom den, har en knuten näve bakom bröstbenet och använder den andra handen som stöd på hundens rygg alternativt läggs handen på knutnäven om det är möjligt. Bilden visar var på främre delen av buken som Heimlich manöver genomförs.  

•    Om du inte lyckas frigöra luftvägarna, uppsök veterinär omgående. 

•    Även om du lyckats frigöra luftvägarna är det viktigt att hunden genomgår en kontroll snarast för att vara säker på att inte halsen har skadats.

Vi visar dig hur

Se video

Hitta klinik

Vill du boka en veterinärkonsultation? Kontakta din närmaste klinik för att boka en tid.

Hitta närmaste klinik

Videosamtal med veterinär

Vill du fråga veterinär om något kan du göra det smidigt via videosamtal direkt i din mobil med Evidensia-appen.

Ladda ner

Artiklar och tips

På Djurvårdguiden kan du söka efter artiklar, goda råd och tips gällande hund.

Besök

Första hjälpen kit

Var förberedd om olyckan skulle vara framme! Praktiskt första hjälpen kit som innehåller noga utvalda produkter som är bra att ha nära till hands.

Läs mer och beställ