Hundar riskerar att få sår och skador när de är ute på äventyr. För det mesta är såren mindre och du kan sköta om dem och få dem att läka själv. Men ibland är oturen framme och du behöver kontakta veterinär.
Vid småsår – gör så här:
Små sår och skråmor på din hund kan du ofta ta hand om själv. Det viktigaste vid vård av sårskador är att såret blir rent, annars finns det risk för komplikationer, framförallt infektioner.
Det underlättar att göra rent såret om man klipper bort pälsen vid såret. Detta ger också en tydligare bild av sårets utbredning. Det är viktigt att vara väldigt försiktig när man klipper nära huden så att ytterligare sår inte skapas.
Använd koksaltlösning för att tvätta rent såret.
Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort. Kompresser fungerar oftast bättre än bomull eftersom de inte fastnar i såret som bomull kan göra. Undvik tvättning med antiseptiska medel som jodopax på öppna sår eftersom de inte bara dödar bakterieceller utan senare också läkningsceller.
Kontrollera och rengör såret regelbundet i några dagar. Även om det inte ser så farligt ut vid första anblicken kan det bildas infektioner. Din hund får inte slicka på såret innan det är läkt då detta innebär stor risk för komplikationer och infektion.
Använd med fördel krage och ta lugna promenader tills såret läkt.
Det är bra att kontrollera kroppstemperaturen efter en sårskada. Temperaturen mäts i ändtarmen med en vanlig febertermometer. Normal kroppstemperatur på hund är 38-39 grader.
Vid blödande sår – gör så här:
På blödande sårskada, läggs tryckbandage för att skydda sårområdet, och stoppa blödningen.
Det är viktigt att söka veterinärhjälp om såret inte slutar blöda efter några minuter. Försök hejda blodflödet om du är på väg till veterinär vid akut skada. Om såret sitter på magen eller bröstkorgen kan du behöva linda in hunden ordentligt med bandage.
Uppsök veterinär om:
• Din hund fått sticksår.
• Såret glipar.
• Det är stora eller djupa sår där den underliggande vävnaden kan vara skadad.
• Såret slutar inte blöda.
• Såret är vid ögonen.
• Såret svullnar och blir rött och varigt.
• Hundens allmäntillstånd är påverkat.
• Hundens beteende förändras.
• Hunden utvecklar feber.
Även mindre sår kan behöva sys för att de ska kunna läka ordentligt, till exempel om de glipar när hunden rör på sig. En del sår kräver smärtstillande och ibland narkos för ordentlig rengöring.